Borojević o vakcinama: buster doza slobodnih interpretacija


Iako ovih dana Saša Borojević na svom Fejsbuk profilu uglavnom objavljuje postove u vezi sa ratom u Ukrajini, i dalje na sebi svojstven način prati i komentariše „informacije“ o virusu korona i vakcinaciji, te se u poslednjem objavljenom postu na ovu temu pita „kojim čudom naša struka objašnjava da je u Engleskoj međ umrlima od korone njih 90% vakcinisano, a 80% busterovano, a da kod nas gotovo isključivo umiru nevakcinisani“.

Koliko je vakcinisanih među osobama preminulim od korone u Engleskoj?

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost redovno, jednom nedeljno, objavljuje Izveštaje o nadzoru vakcina protiv COVID-a 19 sa podacima koji se odnose na pokrivenost vakcinacijom, efektivnost vakcina, uticaj na stanovništvo i bezbednost vakcina. Podaci se odnose na teritoriju Engleske i period od četiri nedelje koje prethode objavljivanju izveštaja. U delu izveštaja koji se odnosi na uticaj na stanovništvo objavljuju se podaci o vakcinalnom statusu registrovanih, hospitalizovanih i umrlih osoba sa pozitivnim testom.

U izveštaju od 24. februara ove godine objavljeni su podaci o vakcinalnom statusu registrovanih, hospitalizovanih i umrlih za period od četvrte do sedme nedelje ove godine (do 20. februara). U ovom izveštaju u tabeli 12 (str. 43) navedeni su podaci o ukupnom broju osoba koje su preminule u periodu od 28 dana nakon što su na testu imale pozitivan rezultat na COVID 19. Ukoliko saberemo sve one koji su vakcinisani jednom, dve ili tri doze vakcine, njihov udeo je 88,1%, a a ako posmatramo isključivo one koji su dobili sve tri doze, 63,9%. U svim prethodnim izveštajima iz ove godine ukupan broj ali i procenat preminulih vakcinisanih je manji, tako da se može zaključiti da su ovo podaci na koje (odokativno ih zaokružujući) referiše Borojević. Ovo nije prvi put da Borojević pogrešno prenosi podatke koje potom manipulativno interpretira, a ovaj put pokušava da dokaže kako su vakcine protiv kovida neefikasne.

Međutim, (pogrešno) citirani podaci nisu pokazatelj efektivnosti, odnosno delotvornosti vakcine u stvarnom životu. Ako krenemo od činjenica da nijedna vakcina nije 100% efikasna i da je udeo vakcinisanog stanovništva u Engleskoj veći od udela nevakcinisanog (do 20. februara u Engleskoj je prvom dozom vakcinisano 69,4%, drugom 64,7%, dok je i treću dozu primilo 50,1% stanovnika), očekivano je i da će procenat umrlih biti veći među vakcinisanima.

Nešto bolji ali i dalje nedovoljno objektivan pokazatalj efektivnosti bila bi razlika u stopi smrtnosti među vakcinisanim i nevakcinisanim stanovnicima Engleske. U izveštaju su objavljeni i ovi podaci podaci – o stopi preminulih među nevakcinianim i vakcinisanim sa tri doze (ili „busterovanih“, kako Borojević kaže) na 100.000 stanovnika (tabela 13, str. 45) i oni jasno pokazuju da je stopa umrlih, 28 dana nakon pozitivnog testa u analiziranom periodu, veća kod nevakcinisanih nego kod vakcinisanih kod starosnih grupa koje obuhvataju starije od 30 godina. Kod osoba uzrasta od 18 do 29 godina stopa smrtnosti i kod vakcinisanih i nevakcinisanih je bila jednaka i iznosila je 0,1 na 100.000 stanovnika.

Uz ovu tabelu, Agencija je objavila i napomenu da poređenje ovih podataka ne treba koristiti kako bi se procenila efektivnost vakcina protiv COVID-a 19, jer se radi o sirovim stopama koje ne uzimaju u obzir izvore statističke pristrasnosti, već upućuje na rezultate dobijene kliničkim istraživanjima.

A sumirani podaci dobijeni kliničkim istraživanjima efektivnosti vakcina koje se upotrebljavaju u Engleskoj (tabela 2, str. 12.) ukazuju da, kada je u pitanju omikron soj, šest meseci nakon druge doze efektivnost vakcina u sprečavanju smrtnog ishoda iznosi 40-70%, a u periodu do tri meseca nakon treće doze iznosi 85-99%.

Kada je u pitanju delta soj, efektivnost vakcina u sprečavanju smrtnog ishoda je najveća u periodu do tri meseca nakon vakcinacije drugom ili trećom dozom i iznosi 95-99%, a najmanja, ali i dalje značajna, šest meseci nakon druge doze i iznosi 80-99%.

Kod nas se ne objavljuju zvanični podaci o vakcinalnom statusu preminulih osoba. Naši stručnjaci su neretko govorili o tome da od bolesti izazvane korona virusom češće umiru nevakcinisani od vakcinisanih, ali se to retko potkrepljivalo podacima [1, 2, 3, 4] što zaista otvara prostor za manipulativno interpretiranje njihovih izjava. U Srbiji se trenutno sprovodi i nekoliko istraživanja efektivnosti vakcina [5, 6, 7, 8], čiji dosadašnji rezultati potvrđuju benefite vakcinacije u sprečavanju bolesti izazvane korona virusom.

Jelena Jovović i Milica Janjatović Jovanović,
FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA