„Objektivno“ o trgovini organima dece: zamućeni snimak i insinuacije kao dokazni materijal


„Ukrajinski Crveni krst trgovao organima dece“, objavio je u svom današnjem štampanom izdanju list Objektiv, pozivajući se na reči šefa proruske nevladine organizacije „Narodna svita“, Vladimira Taranenka, stacionirane u Donjecku. Iako je sam Taranenko rekao da je o ovome „još rano donositi optužujuće zaključke“ ― te njegove reči nisu se našle u tekstu Objektiva, kao ni demanti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji je objavljen još krajem maja.

A šta se našlo u tekstu Objektiva?

Glavna premisa iz naslova i uvodnog pasusa Objektiva zapravo se oslanja na snimak koji je Taranenko objavio na svom kanalu aplikacije Telegram još 29. maja ove godine. U opisu videa, nakon ograde da je „još rano donositi optužujuće zaključke“, navodi se da ukrajinski Crveni krst ima medicinske kartone za više od 1.000 dece čiji su organi označeni kao zdravi. Takođe, dodaje se i da je Taranenkova organizacija u Mariupolju pronašla i uputstva za korišćenje oružja, uključujući i formate oružja namenjene deci. Sve to prenosi i Objektiv.

Radi se o snimku nešto kraćem od 6 minuta na kom se vidi kako naoružani muškarci preturaju po dokumentaciji u razrušenom objektu za koji se u opisu videa tvrdi da je „baza Crvenog krsta u Mariupolju“.

Ima li dokaza za tvrdnje izrečene u snimku?

Većina kadrova snimka koji je Taranenko objavio su zamućeni, pa nema jasnih slika spoljašnosti kancelarije u kojoj je on snimljen, kao ni dokumenata ili medicinskih kartona o kojima se govori u opisu videa. Na to skreće pažnju i portal za utvrđivanje činjenica Lodžikali (Logically) koji u svom tekstu o ovom slučaju navodi da u videu nije prikazano ni „osoblje koje bi potvrdilo sadržaj dokumenata“ kao i da „glas koji komentariše snimak tvrdi da medicinska dokumentacija deluje sumnjivo jer ima podatke o zdravoj deci i roditeljima, ali ostaje nejasno zašto bi to bilo sumnjivo“.

Međunarodni komitet Crvenog krsta reagovao je na izrečene navode samo par dana nakon objavljivanja spornog snimka. U objavama na glavnom sajtu komiteta i na sajtu ukrajinske kancelarije ove organizacije navodi iz snimka su odbačeni kao lažni. Ukrajinska kancelarija MKCK u saopštenju za medije potvrdila je da je video snimljen u njihovoj kancelariji u Mariupolju, ali skreće pažnju na to da ova organizacija ne poseduje dečije zdravstvene kartone.

Takođe, MKCK u Ukrajini navodi da su optužbe o trgovini organima „nedvosmisleno lažne“, dok su navodna „uputstva o korišćenju oružja“ zapravo javno dostupan materjal MKCK koji se distribuira na različitim svetskim jezicima i služi „podizanju svesti javnosti o opasnostima od mina i drugih eksplozivnih naprava“.

MKCK ukazuje i na to da je „poslednjih godina delio inkubatore kao deo agroekonomskih programa, kako bi pomogao porodicama u uzgoju živine, uz punu transparentnost“. Iako se na snimku dokumenti o ovim inkubatorima pominju kao još jedna sumnjiva pojava i indicija o trgovini organima, MKCK navodi da je „besmislen svaki nagoveštaj da bi se ovi inkubatori (za živinu) mogli koristiti za bilo šta drugo“.

Na koje se izvore još poziva Objektiv?

Objektiv o navodima iz naslova, zapravo, govori samo u prva dva pasusa svog teksta. Veći deo teksta skrojen je od tvrdnji iz kolumne objavljene na portalu Ruskog instituta za orijantalne studije Nju istern autluk (New easteran outllook) i portala Frontier post (The Frontier post). Oba teksta govore o fenomenu trgovine organima i povezanosti Ukrajine s ovim crnim tržištem, a u njima postoje i određene insinuacije da bi ovo tržište moglo da procveta usled ratnog stanja u ovoj državi. Ipak, nijedan od pomenutih tekstova ne dovodi Crveni krst u vezu sa trgovinom organa, što je u napisu Objektiva istaknuto u naslovu i uvodu teksta.

I sam Objektiv u podnaslovu navodi da „Ruski istražni odbor proverava navode“ o umešanosti humanitarne organizacije u trgovinu organima, što je prenela i ruska državana agencija RT, ali u isto vreme, podebljanim crvenim i belim slovima na crnoj pozadini, u naslovu, tvrdi da se ova ilegalna aktivnost Crvenog krsta već dogodila.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA