Iluzija na Novoj i N1: „Test japanskog neurologa“ zapravo je optička varka ukrajinskog umetnika


Portali N1 i Zadovoljna.rs objavili su vest u kojoj je opisan navodni test japanskog naučnika koji pomaže u otkrivanju nivoa stresa kod ljudi. Ovu sliku nije stvorio japanski naučnik, već ukrajinski umetnik Jurij Perepadija još 2016. godine. U pitanju je optička iluzija, iz serijala koji grafički dizajner iz Ukrajine i dalje stvara.

Odeljak Zadovoljna.rs portala Nova je objavio, a N1 preneo vest o „mirnoj slici” koju je navodno osmislio japanski neurolog, a koja može da pokaže koliko su ljudi opterećeni i pod stresom, samim posmatranjem slike. „Ako je slika mirna – i vi ste mirni. Ako se, pak, slika malo pomera, pod stresom ste. A ako se kreće kao vrteška, čini se da ste pod velikim stresom”, piše u spornim tekstovima, u kojima se nalazi i Tviter objava na engleskom jeziku iz 2019. godine koja sadrži identičnu tvrdnju.

Čitalac nas je obavestio o tekstu N1 i ukazao na izvore koji dokazuju netačnost navedenih informacija. Obrnutom pretragom fotografije na Guglu može se pronaći tekst portala za utvrđivanje činjenica Snopes, koji je ovu vest dekonstruisao krajem 2018. godine. Istim procesom pretrage moguće je doći i do fotografije ukrajinskog umetnika Jurija Perepadije, koji u objavi na Instagramu kaže da je optičku iluziju kreirao 2016. godine po uzoru na radove umetnika Akijoši Kitaoke, a da da japanski psihoterapeut Jamamoto Hašima nije ni na koji način pomogao njenom stvaranju. Perepadija, štaviše, misli da taj doktor i ne postoji. U razgovoru za BBC autor je rekao da je primetio da se neistinita informacija deli na Fejsbuku i da je zahtevao da se ona ukloni, pošto ujedno podleže njegovim autorskim pravima, koja se krše.

Na Instagram profilu Jurija Perepadije vidi se da ukrajinski grafički dizajner najviše objavljuje optičke iluzije, a da je od početka sukoba u Ukrajini objavio veliki broj varki na kojima preovladavaju boje ukrajinske zastave, kao i politički akteri poput Volodimira Zelenskog, Emanuela Makrona i Borisa Džonsona.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA