Ne, „seksanje četiri puta nedeljno“ ne garantuje da ćete izbeći kamen u bubregu


Čitalac FN Tragača skrenuo nam je pažnju na tekst portala Luftika u čijem se naslovu pogrešno tvrdi da „Oni koji se seksaju 4 puta nedeljno ne mogu imati kamen u bubregu“, kao i da je to dokazala „nova studija o seksualno bubrežnoj terapiji“.

Ovaj tekst je preuzet sa portala K1 info, koji je objavljen nakon gostovanja prof. dr Aleksandra Miloševića u jutarnjem programu TV K1. Razlika je jedino u naslovu, koji na portalu K1 info glasi: SRPSKI LEKAR tvrdi: SEKS je najbolji LEK za izbacivanje KAMENA iz BUBREGA.

Međutim, predmet istraživanja čije rezultate citiraju ovi mediji nije bio preventivni uticaj seksualne aktivnosti na formiranje kamena u bubregu, već evaluacija efikasnosti seksualne aktivnosti u podsticanju izbacivanja kamenja iz uretera (mokraćovoda).

Čime se bavila studija?

Naime, autori ovog istraživanja sproveli su analizu (sistemsku i metaanalizu) već postojećih istraživanja, te izdvojili pet relevantnih randomizovanih kontrolnih studija koje su ispunjavale zadate kriterijume. Četiri studije su procenjivale efekte seksualnog odnosa, a peta masturbacije na stopu izbacivanja ureteralnog kamenja, vreme potrerbno da se ovakav kamen izbaci, učestalost davanja injekcija analgetika i potrebu za ureteroskopskom litotripsijom (endoskopskim razbijanjem kamena).

Rezultati ukazuju da je u grupi ispitanika koji su praktikovali seksualne odnose ili masturbaciju tri do četiri puta nedeljno stopa izbacivanja kamena nakon dve nedelje bila veća za 5,77, a nakon četiri nedelje za 4,44 puta u odnosu na kontrolnu grupu. Osim toga, rezultati ukazuju da je broj ispitanika kod kojih je postojala potreba za dodatnim analgeticima i ureteroskopskom litotripsijom bio manji u grupi koja je praktikovala seksualne aktivnosti nego što je to bio slučaj u kontrolnoj grupi.

Neadekvatan prevod

Kako se istom temom na sličan način  bavio i portal Telegraf nekoliko dana ranije, može se zaključiti da su se naši novinari umesto na objavljeni naučni rad oslanjali na izveštavanje medija sa engleskog govornog područija o ovom istraživanju, a da pogrešna interpretacija proizilazi iz neadekvatnog prevoda (1, 2).

Naime, u tekstu objavljenom na portalu Dejli mejla, koji je preuzeo portal Telegraf, novinarka koristi izraz bubrežni kamen (kidney stone) jer se radi o kamenu koji je nastao u bubregu. Analizirana istraživanja su se fokusirala na pacijente čiji kamen ili kamenje više nisu locirani u bubregu nego se nalaze u mokraćovodu, bliže mokraćnoj bešici, kao što to prikazuje ova slika.

Osim toga, prof. dr Aleksandar Milošević u emisiji „Uranak” na TV K1 nije rekao da je seks najbolji lek za izbacivanje kamena iz bubrega. Naime u četvrtom minutu snimka njegovog gostovanja objavljenog na Jutjub kanalu ove televizije, voditelj je postavio sledeće pitanje: „Šta vi kažete? Jel’ biste vi preporučili nekome da dođe da vam kaže sad Imam pesak u bubregu, imam kamen u bubregu, ne boli me ali znam da ga imam, ’oću da ga se rešim. Jel’ biste mu vi rekli probaj prvo sa tri-četiri nedelje seksa?”. Dr Milošević je odgovorio „ne” i dodao da kod većeg kamenja u bubregu preporučuje endoskopsko razbijanje kamena, što je navedeno i u objavljenom tekstu.

Ivan Subotić i Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Naknadna napomena (2. 12. 2022): Portal Luftika ispravio je pogrešne navode u tekstu, zbog čega skidamo tag za taj portal iz ove analize.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA