Kada političari nasednu na lažne vesti


„A što se tiče optužbi na račun države, ja hoću građanima… Mislio sam da to ne govorim. Hoću ljudima da pročitam samo neke podatke. Znate li da u Americi svakih deset sekundi, kada taj posao obavljaju… Gine svakih deset sekundi, ponavljam, gine jedan od perača prozora. Svakih deset sekundi“. Ovim rečima je predsednik Srbije, komentarišući pogibiju dvojice radnika u Beogradu na vodi, javnosti saopštio i statistiku satiričnog portala The Onion iz 2011. godine. Tviteraši su u ekspresnom roku otkrili o čemu je reč, a nedugo zatim usledile su i računice čiji je cilj bio da dodatno potcrtaju apsurd: ukoliko jedan perač prozora gine na svakih deset sekundi, to bi bilo 3.153.600 perača godišnje, odnosno 1.051.200 – ukoliko računamo samo osmočasovno radno vreme.

Na ovakvom mestu nameće se zaključak-floskula: greške se, naprosto, svima dešavaju. Razlika je, naposletku, samo u tome kako se prema njima odnosimo. Na medijskoj sceni Srbije greška se od izuzetka odmetnula u pravilo. Zato je i profesor Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu na nedavno održanoj konferenciji „Mostovi medijskog obrazovanja“ rekao kako njega više od protoka lažnih vesti zanima protok istinitih: kako jedna istinita informacija uspeva da odoli svim mogućim pritiscima, uredničkim, političkim i marketinškim, te da na kraju bude i objavljena kao istinita.

Dezinformacije se u Srbiji prelivaju iz medijske u političku sferu i obratno. Taj dvosmerni tok neprestane cirkulacije stvara ambijent u kome je moguće na osnovu lažnih vesti kreirati skupštinski dijalog, spoljnu politiku i investicione planove.

 

Jedan od legendardnih primera komešanja stvarnosti i fikcije na političkoj sceni prouzrokovan je prvoaprilskom šalom novosadskog Radija 021 iz 2004. godine. Kako profesor Dejan Pralica navodi u svom priručniku „Diskurs radija“, ova stanica je tada lansirala šaljivu vest prema kojoj najbogatiji Srbin na svetu, Stiv Bogdanovič iz Čikaga, dolazi u Novi Sad da otvori „montažno-demontažni javni WC ispred Gradske kuće“. Na šalu je naseo tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je novinaru Radija 021 rekao kako je lično razgovarao sa Bogdanovičem, iako je reč o fiktivnoj ličnosti.

 

Bivši ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je u januaru 2014. godine kako Kina planira da u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investira 10.000 milijardi evra. I još jednom: deset hiljada milijardi evra. Za taj broj sa 13 nula retko kada imamo priliku da čujemo u bilo kom kontekstu, ali ministar je podatak ponovio još jednom: „Da, dobro sam vam rekao, Kina planira da investira 10 hiljada milijardi. (…) To je zaista sjajan uspeh i nešto na šta Srbija dugi niz godina može da računa”. Nakon burne reakcije javnosti, koja je uključivala i računice Blica prema kojima bi sa 10.000 milijardi evra čitav Beograd mogao da bude popločan novčanicama od 50 evra, i to šest puta, ili da se napravi most od kovanica od jednog evra širok 1,4 metra od Zemlje do Meseca, ministar je izjavio kako je poverovao u dezinformaciju koju je dobio od prevodioca, i da je tačan broj deset milijardi, a ne deset hiljada milijardi.

U maju 2017. godine portal Stanje stvari objavio je izmišljenu vest da je Aleksandar Vučić u ekskluzivnom intervjuu za albansku televiziju Shqipëria natyrale (Prirodna Albanija) izjavio da se nikada nije zalagao za Veliku Srbiju i da će uhapsiti svakoga ko zagovara tu ideju. Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju nije trebalo mnogo vremena da nasedne na ovu vest: već sutradan je u Skupštini Srbije postavio pitanje Aleksandru Vučiću kad će da ga hapsi: „Ja zagovaram Veliku Srbiju, uvek sam zagovarao Veliku Srbiju, čitavog života, i ja sam tipičan slučaj kog treba hapsiti, po obećanju koje je Aleksandar Vučić dao albanskoj televiziji”.

31. jula ove godine Srpski telegraf je objavio izmišljenu vest da je premijer Mađarske Viktor Orban najavio formiranje „Unije E6“ kojom bi spojio našu zemlju sa Mađarskom, Poljskom, Rumunijom, Češkom i Slovačkom. Nakon konsultacija sa Vladom Mađarske Fake News Tragač je ustanovio da takvu uniju Viktor Orban nikada nije ni pomenuo. Komentarišući ovu fiktivnu ideju za „Srpski telegraf“, ministar inostranih poslova Ivica Dačić nazvao je Orbana prijateljem Srbije i rekao da „ideja o savezu šest država može biti dobar predlog za nas, ali će se o tome svakako izjasniti Vlada i naš državni vrh“. Izmišljenu uniju komentarisale su i Jadranka Joksimović i Zorana Mihajlović.

 

Šta bi, nakon svega, bio sledeći stepenik ove priče? Možda vest o bogatom Srbinu iz Čikaga koji je, preodeven u perača prozora, špijunirao potpisnike ugovora Kine i Unije E6, ali je deset sekundi kasnije pao na policijski automobil u kome su se nalazili uhapšeni zagovornici Velike Srbije.

 

Fake News Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA