Fake News Tragač u ćorsokaku


Fake News Tragač već godinu dana istražuje istinitost medijskih sadržaja, i većina naših analiza završi se tako što možemo nedvosmisleno da zaključimo da li je medij objavio tačnu informaciju ili laž. Međutim, ponekad se desi da priču koja deluje potpuno apsurdno ili neverovatno ne možemo do kraja da ispitamo, jer nam nedostaje završni deo slagalice. Naši novinari Danka i Lazar danas vam predstavljaju dva takva slučaja, a njihovi tekstovi daće vam priliku da zavirite “iza zavese” svakodnevnog angažmana naše redakcije. Ponekad je za rešenje naizgled nerešive zagonetke potrebna samo jedna sveža ideja. U tom pogledu, ako vam se nakon čitanja upali neka “lampica” koju smo mi prevideli, javite nam se!

 

Više od 10 domaćih portala, između ostalih B92, Blic i Alo, krajem 2018. objavilo je vest koja navodno dolazi iz Australije i u kojoj se navodi da je jedna žena želeći da iznenadi svog muža seksi čarapama sa zmijskim printom završila u bolnici. Navodno ju je muž pretukao pomislivši da se u njegovom krevetu nalaze dve opasne zmije. Iako vest ima primese šaljivosti, ton kojim je napisana nije šaljiv i ne pominje se ni kao mogućnost da je reč o šali.

Vest mi zvuči sumnjivo i upitne verodostojnosti budući da se svi domaći portali pozivaju na Fejsbuk postove stranica Australian Halal Food Guide i Pakistani Community in Australia, pritom ne navodeći nijedan zvaničan izvor. Međutim, u tekstovima se ne navodi nijedno ime, grad ili oblast, niti bilo šta što bi moglo bliže da ukaže na način na koji bi se ovakva vest mogla proveriti.

Jedino što je potencijalno proverljivo su tri fotografije koje su preneli svi domaći portali sa posta pomenutih Fejsbuk stranica. Na prve dve fotografije prikazane su ženske noge u čarapama sa zmijskim printom. Ulazeći im u trag, dolazim do toga da su objavljene na Tviter profilu japanskog korisnika jukka 16. decembra. Zatim je post retvitovao i japanski proizvođač ovih čarapa Mimi. Autor fotografija želeo je samo da prikaže kako čarape izgledaju realistično i nema pomena ni o kakvom prebijanju.

Za naš portal to je sa svog Tviter profila potvrdio i sam proizvođač čarapa. Rečeno nam je da je fotografije napravio fan njihovog proizvoda, da se radi o lažnoj vesti, ali da su zahvaljujući ovoj laži njihove čarape postale poznate. To, međutim, ne može biti dovoljan dokaz da se radi o izmišljenoj vesti, budući da proizvođač ne može sa sigurnošću znati da li je slučajno u nekom drugom delu sveta došlo do prebijanja zbog njegovog proizvoda.

Daljom pretragom, utvrđeno je i da je fotografija iz bolnice na kojoj se navodno nalazi stopalo prebijene žene dostupna na jednom vijetnamskom medicinskom blogu u postu koji datira iz januara 2016. godine i da je, barem kako se na blogu navodi, na njoj muškarac star 36 godina. Iako je nesumnjivo da fotografije na kojima se vest zasniva potiču iz potpuno drugih izvora, postoji i minimalna šansa da su fotografije priložene samo ilustracije radi, da bi opisale događaj koji se možda zaista dogodio.

Tragajući dalje za poreklom ove vesti, posećujem strane izvore. Objavili su je mnogi portali na raznim jezicima, ali svi kao izvor takođe navode Fejsbuk postove različitih stranica. Primetno je da je nije objavio nijedan kredibilni medij na engleskom jeziku. Najranije objave ove vesti uspevam da pronađem na nekoliko Fejsbuk stranica na vijetnamskom jeziku od 21. decembra. Kako ne znam vijetnamski, u pomoć mi priskače “Google translate”, pa grubo zaključujem da postoje dve verzije priče. Jedna koju postuje žena koja je navodno čekala muža i greškom završila prebijena i druga u kojoj se citira muž koji je došao pijan kući i bio zatečen onim što vidi u svom krevetu. Nažalost, nijedna od ovih stranica ne odgovara mi na poruke da li su autori ove vesti ili su je preuzeli iz nekog drugog izvora.

Na internetu se mogu naći različite verzije ovog događaja. Srpski mediji su preneli da se radi o “jednoj ženi iz Australije” prebijenoj bejzbol palicom, mediji na ruskom govornom području uglavnom su se držali verzije da je reč o Tunižanki koja je prebijena nožem. Budući da je slika iz bolnice preuzeta sa ne toliko poznatog vijetnamskog bloga i da su najstarije objave do kojih sam uspela da dođem sa vijetnamskih Fejsbuk stranica, pretpostavljam da se je vest nastala u Vijetnamu i da se zatim veoma brzo proširila po društvenim mrežama. Čak je i na jednom vijetnamskom portalu dovedena u sumnju njenu istinitost, pre nego što se ova vest uopšte pojavila u domaćim medijima.

Iako sam prilično sigurna da je reč o lažnoj vesti, da bi se sa potpunom sigurnošću tvrdilo da je lažna, nedostaje deo slagalice. Priča bi definitivno bila diskreditovana kada bi se pojavio njen autor i priznao da ju je svesno i namerno fabrikovao i dalje plasirao. Bez tog nedostajućeg dela, budući da ne postoji niti tačna lokacija, niti su poznata imena aktera, potpuna provera istinitosti ovog navodnog događaja bila bi Sizifov posao, jer bi značila proveru bolničkih i policijskih izveštaja iz bukvalno svih delova sveta.

 

Krajem godine, tvitosfera je brujala o eksplozivnim Deda Mrazovima u vrtiću u opštini Rakovica, konkretnije komentarisan je snimak na kome se vidi kako se na nekoj novogodišnjoj proslavi u zatvorenom prostoru aktivira vatromet pred nemalim brojem dece. Ovaj tvit, koliko sam ustanovio, prvi je koji snimak dovodi u vezu sa opštinom Rakovica, a objavio ga je korisnik ove mreže @tomic011.

Kako je i veliki broj svetskih medija objavio isti snimak sa potpuno drugačijom lokacijom ovog događaja, na inicijativu urednika FakeNews Tragača, bacam se na istraživanje i pokušaj potpunog osporavanja.

Tokom prvog dela procesa radim jednostavnu pretragu putem Gugla i njegove opcije „reverse image search“, koja vam omogućava da kao informaciju date sliku, a da vam Gugl potraži da li se ona pojavljuje još negde. Nalazim brojne navode da se slučaj desio u Poljskoj, u Ukrajini, a najverovatnije u Kazahstanu. Ove „verovatnoće“ utvrđujemo kombinovano – datumskom pretragom interneta, učestalošću objave, kao i kredibilnošću izvora.

Kako niti jedan izvor nije bio dovoljno kredibilan, odnosno u pitanju su bili tabloidi i opskurni internet portali, idemo dalje ka izvoru vesti. Većina onih koji su o eksplozijama izvestili, negde u tekstu naveli su kazahstanski portal Tengrinnews, a tamo gde je autorstvo fotografija ili snimka potpisano, navedeno je ime izvesne Anne Liesowske iz novinske agencije „east2west news“. Jedini privredni subjekt do kog smo došli pod tim imenom nije novinska agencija, već produkcijska kuća. Jedina osoba pod imenom ili pseudonimom Anna Liesowska, koja je iole odgovarala našim propozicijama poseduje Jutjub kanal na kome je većina videa „unlisted“ i potrebno im je na teži način ući u trag, odnosno metatagovima i pristupanjem linkovima na te konkretne videe objavljene u drugim medijima. Nalazimo i njenu fotografiju. Sa fotografijama konkretnih lica dosta bolje se ponaša Yandex image search, dok je za medijske fotografije najbolja opcija TinEye. Naravno, upotrebio sam sve ove alate i još nekoliko njih.

Očekivao sam da je fotografija naše „Ane“ neka stok-fotografija, ili da je ukradena odnekud, ali ispostavilo se da nije. Njen Jutjub kanal ima svega četiri javno objavljena videa sa minimalno pregleda, ALI ima 130 pretplatnika i ostali videi su šaljivo-senzacionalističko-opskurni. Lampice se pale u glavi i skoro pouzdano utvrđuju da tu nešto smrdi. Rakovica gotovo sigurno nije, ali i dalje ne znam da li je Kazahstan. Sa zvaničnog WhatsApp naloga pomenutog lokalnog kazahstanskog portala Tengrinnews, na poduža i konkretna kolegijalna pitanja dobijam konkretan odgovor:


U pitanju je sekundarni izvor i svodi se na to da ja verujem nekome ko je možda to proverio sa kazahstanskim vlastima. U isto vreme, reč je o dosta kredibilnijem izvoru od svih prethodnih.

Ista pomenuta Ana prethodno je navođena kao izvor ili na drugi način dovođena u vezu sa više desetina opskurnih i sumnjivih, a dosta klikabilnih vesti, za koje uglavnom nije moguće pouzdano potvrditi verodostojnost. Jednu od tih vesti preneo je i Blic, pod naslovom „Probudili su medveda iz zimskog sna i počeli da ga jure motornim sankama a onda se ZVER NALJUTILA“, ali i Mondo, sa „Izbacilo ga more: Dlakavo čudovište bez očiju“. E, sad – ne kažem da ovakve vesti nisu zanimljive ili od javnog interesa… Samo kažem da meni deluje da je barem u drugom slučaju u pitanju potpuna baljezgarija.

Za svaki slučaj proveravam i ostale vesti u kojima se Ana pominje i nailazim i na citiranje izvora koje niko drugi (uključujući Gugl) osim nje ne poznaje i na frljanje sa velikim brojem činjenica… Tako dolazim do pretpostavke da je u pitanju produkcijska kuća koja zapravo snima sve ove događaje i u lošoj rezoluciji ih prodaje medijima kao spontane i istinite. Sjajna biznis ideja! Javite ekipi iz Velesa! U poslednjem očajničkom pokušaju da ispitam tu mogućnost, uzimam sve verzije ovog videa sa interneta, čupam ih iz html koda stranice, preuzimam ih na razne načine na svoj računar, pretražujem metapodatke (podatke o videu, uređaju, datumu snimanja i sl) i jedino što uspevam da uslovno potvrdim jeste to da je video obrađivan na Mek računaru. Zašto bi video užasnog kvaliteta bio obrađivan na skupom računaru? Opet pitanje bez odgovora, koje nam nije nikakav pouzdan dokaz.

Ostala je mogućnost da zovemo sve vrtiće u Opštini Rakovica i eventualnu zajedničku upravu za vrtiće, pod uslovom da su ti spiskovi kompletni i pouzdani, ali je već bio 30. decembar predveče, a informaciju iz državne institucije teško da bismo dobili do 15. januara, pri čemu bismo morali da proveravamo i privatne vrtiće. U međuvremenu, @tomic011 obrisao je ovaj video, ali vi ga i dalje možete pogledati na ovom linku.

Fake News Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA