Dezinformacije o koroni: Politika

Redakcija FN Tragača pratila je tokom prvog talasa pandemije virusa korona dezinformacije koje su se pojavljivale u domaćim tradicionalnim i onlajn medijima, kao i na društvenim mrežama, a sumirane rezultate istraživanja objavljujemo u tri odeljka, posvećena političkom, društvenom i naučnom aspektu takozvane infodemije.

Kada je o politici reč, već je sama činjenica da se virus globalno raširio predstavljala osnov za nadmetanje: u bolničkim kapacitetima, merama prevencije, broju testiranih, ali i reakciji države. Većina tabloida ispočetka je sledila narativ sa konferencije na kojoj je virus proglašen „najsmešnijim u istoriji“, pa je Informer 26. februara na naslovnici poručio „Srbi, ne paničite, nije ništa strašno, korona nije ništa opasnija od gripa“. Dve nedelje kasnije – sasvim surpotan narativ, na naslovnici istog tabloida: „RAT PROTIV KORONE – Srbija na udaru opasnog virusa“. Kikinda je u tabloidima proglašena „srpskim Vuhanom“, a korisnicima MTS-a stigao je SMS sledeće sadržine: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće“.

U nastavku sledi pregled uočenih dezinformacija koje se tiču domaće i svetske politike, kao i ekonomskih mera.

Ne, SAD ne obezbeđuje pomoć u iznosu od 2,2 triliona

Portal N1 pogrešno je preneo vest o sredstvima koje je vlada SAD opredelila građanima kao pomoć usled pandemije virusa korona. Greška je nastala zbog lošeg prevoda, budući da u pomenute svrhe nisu izdvojena 2,2 triliona (kako je navedeno), već 2,2 biliona.

Ne, nisu tačne spekulacije o prodaji Torlaka

U nedavnoj objavi na Fejsbuku tvrdi se da je Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak prodat švajcarskoj farmaceutskoj kompaniji Novartis, koja je navodno u vlasništvu porodice Rotšild, i ta se prodaja navodno desila samo nekoliko dana pre proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije virusa. Ipak, ova vest nije stara pola meseca već više od pola decenije jer se na portalu Srbija danas (srbijadanas.net) u skoro identičnoj formi našla 16. septembra 2013. godina. Pritom, za nekoliko tvrdnji iz objave, FN Tragač je utvrdio ne samo da su zastarele, već i da nikada nisu bile tačne.

U objavi se navodi da je Institut Torlak prodat Novartisu samo nekoliko dana pre „nezakonitog proglašenja epidemije i uvođenja vanrednog stanja”.

Tvrdnja je sporna samim tim što je vest stara bar 6,5 godina, od kada i potiču spekulacije o prodaji Instituta Torlak, nakon što je obrazovano koordinaciono telo za vođenje pregovora i predlaganje mera za unapređenje proizvodnje i distribucije imunoloških lekova u Institutu. Tada je i u drugim medijima nezvanično najavljeno da će Novartis postati strateški partner Instituta, ali to nije bila jedina opcija, već je bilo reči da se pregovori vode i sa drugim velikim farmceutskim kompanijama. Četiri godine kasnije (2017), iz Ministarstva zdravlja je rečeno da će Torlak ostati u državnim rukama jer je pronađen strateški partner koji je spreman da uloži 40 miliona evra, ali njegovo ime nije otkriveno. Naposletku, 2018. godine osnovano je Koordinaciono telo za unapređenje i razvoj Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, a ugovor o strateškom partnerstvu – piše Sputnjik – do tada nije potpisan.

Iz kompanija Novartis je za FN Tragač rečeno da su sve tvrdnje iz objave netačne, dok je sa Instituta Torlak najavljeno da odgovor nećemo dobiti jer su „sve jedinice ugašene sem one za istraživanje korone”. Odgovor nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja.

Novartis AG nema većinskog vlasnika, a deonice su podeljene na više od 160.000 akcionara, od kojih 29 drži više od pet miliona deonica. Dakle, reč je o kompaniji koja ima šaroliku strukturu vlasništva u koju su uključene mnoge kompanije, banke i fondovi, iako se u spornoj objavi navodi da je Novartis u vlasništvu porodice Rotšild. Prema godišnjem izveštaju kompanije Novartis AG za 2019. godinu, banka JPMorgan Chase Bank iz Njujorka, koja se vodi kao zastupnik američkog deoničarskog udela u kapitalu Novartisa na raspolaganju ima nešto manje od 315 miliona deonica Novartisa, odnosno 12,5% deonica kompanije, i nijedan drugi deoničar ne raspolaže udelom većim od tog.

Treba napomenuti i da je u godišnjem izveštaju kompanije Novartis istaknuto da ova firma, na osnovu svog registra deonica, veruje za sebe da „nije direktno ili indirektno kontrolisana od strane bilo koje druge korporacije ili vlade, kao ni od strane bilo kog drugog fizičkog ili pravnog lica”.

Porodica Rotšild nije jedina kojoj se u Srbiji pripisivalo vlasništvo nad kompanijom Novarits AG, pa je tako 2018. godine, prema pisanjima portala Geopolitika, Novarits AG navodno bio u vlasništvu Rokfelera, a vest sa tom tvrdnjom kao aktuelnu 31. marta ove godine preneo je portal Glas javnosti.

Još jedna netačna tvrdnja iz sporne objave glasi da je Novartis Torlaku zabranio proizvodnju bilo kojih vakcina i seruma, te je sad dozvoljen samo uvoz ili kupovina od Novartisa. Ovu tvrdnju demantuje činjenica da Institut Torlak proizvodi vakcine, i to pet bakterijskih vakcina (BSG i vakcine protiv tetanusa, diferije i velikog kašlja), kao i serume: antitoksin tetanusa i antiserum protiv zmijskog otrova, kako je navedeno na sajtu instituta u odeljku Proizvodni progam. Pored toga, Torlak je krajem prošle godine proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja čeka odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Činjenica je i to da ovaj institut danas nema prestiž kakav je imao nekada. Jedan od važnih izvoznika polio vakcine našao se u centru pažnje 2005. godine kada 20.000 doza vakcine proizvedenih na Torlaku nije dobilo pozitivan atest Nacionalne agencije za lekove, a takva ocena usledila je posle konsultovanja referentnih laboratorija u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, pisao je tada nedeljnik Vreme. Ovo je bilo, kako nedeljnik objašnjava, posledica višegodišnje izolacije Srbije i nerasvetljenih afera u vezi sa ovim institutom tokom ratova i sankcija krajem prošlog veka u Srbiji.

Naposletku, u tekstu se navodi da je Novartis Galenici zabranio proizvodnju penicilina iz nepoznatih razloga, pa sada možemo samo uvoziti ili kupovati i potraživati količine od Novartisa. Netačne su tvrdnje da se u Srbiji koristi samo uvozni penicilin. Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na važećoj listi lekova od 4. marta 2020. godine u tabeli lekova koji se izdaju na nalog, može se naći penicilin koji proizvodi Hemofarm, u Republici Srbiji, a uputstvo za njegovu upotrebu nalazi se na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Nedokazanu vest iz 2013. godine koja je kroz prva dva pasusa objave na Fejsbuku povezana sa aktuelnom pandemijom Kovida 19 putem svojih profila delili su mnogi građani, a ona se našla i u među objavama u Fejsbuk grupama СРБИЈА САДА i Само Слога Србина Спасава.

Ne, Vučić nije pretio pucanjem na građane

Novinarka „Vašington tajmsa“ Šeril K. Čamli objavila je danas u svom tekstu informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pretio da će vojska upucati one koji ne poštuju pravila socijalnog distanciranja za vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Ipak, ovako nešto Vučić nije izgovorio.

Redakcija FakeNews Tragača je zbog ove sporne informacije kontaktirala autorku teksta, koja je isprva rekla da je informacija istinita i da u tekstu postoji hiperlink ka stranici koja ovu izjavu potvrđuje. Iako je tekst sadržao više hiperlinkova, i dalje nije postojao izvor koji potkrepljuje tvrdnju novinarke.

Na novi mejl naše redakcije, uz objašnjenje da se pomenuta pretnja pucanjem ne može pronaći nigde sem u tekstu „Vašington tajmsa“, Čamli objašnjava da je reči ipak pogrešno interpretirala, te da će sporne rečenice izbaciti iz svog teksta.

Ona je ubrzo to i uradila uz belešku autora na vrhu teksta, gde napominje da je sporna informacija izbrisana.

Ovu vest, pre našeg razgovora sa autorkom, preneo je portal Srbin.info, koji je u tekstu pored te informacije pogrešno preneo još dve. Naime, tekst „Vašington tajmsa” poredi stanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Srbiji, pa je portal Srbin.info u priči koja se ticala zatvaranja crkava u SAD-u tu meru pripisao Srbiji. Na kraju teksta navode da je zaključak originalnog teksta „i više nego ponižavajući za Srbiju” pošto glasi: „Na kraju krajeva, da li iko može da zamisli da sveštenik u Americi, bude uhapšen jer je održao službu u crkvi“. Srpski portal je ovaj segment loše preveo, pa i sâm došao do pogrešnog zaključka, pošto su upravo u SAD-u uhapsili sveštenika koji je održao službu u crkvi za vreme zabrane okupljanja zbog pandemije. Pogrešnu interpretaciju je preneo i portal Sandžak, kao i Naša borba.

Ne, predsednik italijanskog parlamenta nije skinuo zastavu EU

FB stranica COVID 19 Serbia objavila je i platila promociju kratkog video snimka na kom se navodno nalazi neimenovani predsednik „Italijanske skupštine”, koji u kancelariji skida zastavu EU i postavlja zatavu Italije. Na snimku se zapravo nalazi jedan od četiri potpredsednika donjeg doma Parlamenta Italije iz konzervativne stranke Italijansko bratstvo Fabio Rampeli. On je svoj gest načinio u znak protesta što Evropski savet nije uspeo da se usaglasi oko izdavanja „korona-obveznica“ za finansiranje posledica trenutne zdravstvene krize. „Evropska zastava? Skinuću je. Za sada”, napisao je Rampeli na Tviteru. Laž su preneli Alo i Republika.

Ne, Rusija ne zavodi red puštanjem lavova na ulice

Društvenim mrežama i portalima ovih dana kruže dva mima koja ilustruju navodnu disciplinu u Ruskoj Federaciji za vreme pandemije virusa korona.

Prvi mim, koji je objavio i Espreso, prikazuje lava na ulici, uz podatak da je Rusija pustila 500 lavova na ulice kako bi osigurala da građani ne napuštaju svoje stanove za vreme karantina. Šaljiva vest načinjena je pomoću servisa Break your own news, koji vam omogućava da unesete naslov, podnaslov i sliku, na osnovu čega se kreira vizual nalik dizajnu televizijskih vesti. Za ove potrebe neimenovani autor se poslužio slikom lava Kolumbusa koji se prošetao ulicama Johanesburga.

Drugi mim bazira se na Putinovoj slici i sledećem tekstu: „Stigla korona u Rusiju i Putin sazvao pres konferenciju: Građani Rusije, imate dve opcije – 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja. Kraj pres konferencije“. Kolege sa portala Raskrinkavanje.ba pretražile su registar svih Putinovih izjava i ustanovili da ona sa mima nije izgovorena, dok je Raskrikavanje utvrdilo da je nešto najbliže sadržaju sa mima kroz saopštenje izdala uprava grada Moskve, upozorivši da će oni koji ne poštuju pravilo karantina trpeti zakonske posledice.

Ne, Serđo Matarela nije plakao na konferenciji zbog korone

Na Tviteru kruži fotografija na kojoj je navodno predsednik Italije Serđo Matarela koji plače zbog posledica pandemije. Na slici je zapravo brazilski predsednik Žair Bolsonaro. Fotografija datira iz decembra prošle godine i nastala je tokom govora u Palati Planalto, radnom mestu predsednika Brazila. Kako pišu mediji, Bolsonaro se na ovom događaju rasplakao dok je govorio o svojoj ćerci.

Ne, u Hamburg se nije iskrcalo 70.000 američkih vojnika

Ovih dana medijima u Srbiji kruži lažna vest kako je 70.000 američkih vojnika stiglo u Nemačku, na aerodrom u Hamburgu. Vest je u svim medijima bila propraćena informacijama da su Nemci iskazivali zabrinutost zbog ove situacije i da su se našli u čudu.

Uz vest je dodat i video koji su srpski novinari preuzeli sa Tviter naloga @BabaTRAVICA. Ipak, analizom video klipa FN Tragač došao je do dokaza da je u pitanju snimak star oko mesec dana. Poređenjem broja leta vidljivog u jednom frejmu klipa sa bazom avionskih letova, dokazano je da je avion kompanije Atlas Airzvaničnog prevoznika američke vojske, na letu broj 5Y8720 poslednji i jedini put u proteklih 90 dana u Hamburg sleteo u ranim jutarnjim časovima 20. februara, što se i poklapa sa satnicom vidljivim u klipu.

Takođe, daljom pretragom, utvrđeno je da se avion istih registarskih oznaka, ali na različitom letu, pojavljuje u klipu na Jutjub kanalu „Ruptly”, u kom je pokriveno sletanje američkih vojnika u Hamburg. U tom videu, nepotpisani predstavnik američke vojske rekao je da su se iz tog aviona iskrcala 234 vojnika. S tim podatkom, da se pretpostaviti da je neophodno oko 300 aviona kako bi se 70.000 američkih vojnika prebacilo u Nemačku. Tog dana, kao i dan ranije, na aerodrom u Hamburgu sleteo je samo jedan avion kompanije Atlas Air i od tada do danas nijedan avion ove kompanije nije leteo za Hamburg. Kako je rečeno u pomenutom video prilogu, vojnici su u Nemačku došli kako bi bili prisutni tokom prijema vojnih vozila koja se dopremaju radi vojne vežbe „DEFENDER – Europe 2020”.

Video koji su srpski mediji preneli završava se porukom kojom se iskazuje sumnja da je ovo diverzantska akcija američke vojske usred trenutne krize sa virusom korona. O ovom pitanju već su pisale kolege sa bosanskog portala Raskrinkavanje.

Vest o iskrcavanju 70.000 američkih vojnika preneli su SrbijaDanasGlas NacijeKurirPravdaBalkansPressVestiReplikaSrbin infoTPK News, a emitovan je i prilog u informativnoj emisiji televizije Prva.

Ne, Soroš nije vlasnik firme WuXI iz Vuhana

U intervjuu na Jutjub kanalu Slavija info, narodni poslanik i bivši član pokreta Dveri Srđan Nogo iznosi niz neosnovanih i lažnih informacija u vezi sa pandemijom virusa korona Kovid-19. FN Tragač izdvaja iz ovog videa, koji je do danas prikupio 126.000 pregleda, sedam tvrdnji za koje je ustanovljeno da su netačne ili nedokazive.

Već u prvih nekoliko minuta intervjua Nogo je, veličajući pripremljenost i efikasnost kineskih vlasti, izneo netačnu informaciju rekavši „da su Kinezi, odmah čim je eksplodirala epidemija, čim je 200 ljudi bilo zaraženo, Vuhan stavili u karantin“. Ipak, pregledajući navode iz relevantnih medija i podatke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) FN Tragač je utvrdio da je Vuhan stavljen u Karantin 23. januara, kada je prema podacima SZO u Kini već bilo 571 zaraženih i 17 smrtnih slučajeva.

Nogo tvrdi da je epicentar Kovida-19 „firma za bioinžinjering” iz Vuhana WuXi AppTec Group. Fektčeking portal PolitiFact navodi da se radi o farmaceutskoj i biotehnološkoj kompaniji, a FN Tragač je već pisao o tome da dosadašnja naučna istraživanja o virusu korona Kovid-19 pokazuju da je virus najverovatnije nastao prirodnim putem. Istraživači navode da je teško zamisliti kako je bilo kakvom novom tehnologijom moguće stvoriti virus koji se sa ovolikom uspešnošću širi među ljudima. Takođe, naučnici smatraju da ukoliko bi čovek, hipotetički, želeo da stvori biloško oružje, verovatno bi koristio neki od genetskih sistema koji su čovečanstvu već poznati. „Međutim, genetski podaci neosporno pokazuju da Kovid-19 nije izveden iz bilo koje prethodno korišćene virusne podloge”, navedeno je u istraživanju u kom su učestvovali naučnici iz Australije, Amerike i Velike Britanije, objavljenom u časopisu Nature.

„Znate u čijem je ona vlasništvu? U vlasništvu Džorža Soroša, ja ovde imam spisak na 13 strana, spisak svih kompanija koje su u direktnom vlasništu Džordža Soroša, za koje može da se utvrdi njegovo vlasništvo. Imate firme za koje ne može da se utvrdi njegovo vlasništvo, ali ih on kontroliše. Ovo ne kažem ja, ovo kažu istrage koju vode zvanični organi Kine, koja treba da locira ovu fabriku”, tvrdi Nogo optužujući Soroša za pandemiju.

Ipak, za ovu kompaniju se ne može utvrditi da je u vlasništvu Džorža Soroša. Iako nismo imali uvid u „istragu zvaničnih organa Kine“, imali smo u dokumenta američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) koji pokazuju da je Soroš u maju 2011. godine bio akcionar kompanije WuXi, o čemu je pisao i fektčeking portal PolitiFact. Taj portal navodi da je Soroš ranije ulagao u tu kompaniju, ali da nije njen vlasnik. Kao generalni direktor i predsednik kompanije WuXi na zvaničnom sajtu imenovan je Ge Li.

Pomenuta naučna istraživanja mogu osporiti i Nogove tvrdnje da je koronavirus „biološko oružje” i da je Donald Tramp u Americi uveo vanredno stanje zato što zna da je „koronavirus, zajedno sa migrantima, jedna faza rata”. Srđan Nogo dodaje i da je Trampu jasno da je ovo rat, izazvan da bi on izgubio izbore.

„I kada umre 50 ili 500 hiljada Amerikanaca, ako Kina pokaže dokaze, mislite da će Tramp da ćuti? Pa naravno da će krenuti u obračun sa Sorošem”. Nogo se poziva i na tvit portparola ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuanga u kom je optužio SAD da stoje iza koronavirusa, aludirajući na to da je umesto Amerike trebao „uperiti prst u Soroša”. Tvit kineskog državnika da je vojska SAD donela virus u region, Bi-Bi-Si ocenjuje kao teoriju zavere i neosnovanu optužbu.

U jednom delu razgovora Nogo iznosi uverenje da je Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje jer mu građani više ne veruju, te pokušava „vanrednim stanjem da drži moć kod sebe”. Ova tvrdnja je neproveriva, ali treba imati u vidu da je vanredno stanje uvedeno u mnogim evropskim državama, bez obzira na stepen podrške koju aktuelna vlast tih zemalja uživa među građanima.

Govoreći dalje o vlasti u Srbiji, Nogo iznosi i zbunjujuću računicu da 50% od pet ljudi iz SNS-a ima koronavirus.

„Koliko u vrhu SNS-a ima zaraženih? (…) Od pet glavnih ljudi koji su od američkog senata i američkih službi označeni kao ljudi koji imaju monopol na sve projekte i poslove u Srbiji: Zvonko Veselinović, Andrej Vučić, Slaviša Kokeza, Nenad Kovač i Nikola Petrović, pedeset posto ih ima korona virus”. Nije jasno da li je u pitanju lapsus, ili Nogo tvrdi da od njih pet, dve i po osobe imaju virus.

Nogo u intervjuu iznosi tvrdnju da korona virus izaziva sterilitet kod mlađe muške populacije pozivajući se na gostovanje naših lekara u emisiji Upitnik Radio-televizije Srbije, gde su navodno oni sami izneli tu tezu.

„Postoji problem, što je i rečeno u onoj emisiji na RTS-u kad su doktori gostovali da (koronavirus) izaziva sterilitet kod mlađe muške populacije. Prema sadašnjim testovima u Kini tek treba da se izvrše analize u kom je to procentu – vrlo je visok procenat steriliteta. Mi ćemo sa posledicama korona virusa tek pošto prođe osetiti zaista kolike su bile njegove razmere“, tvrdi Nogo.

U emisiji na koju se poziva spornu tvrdnju zaista jeste izneo doktor Branimir Nestorović u javnosti još poznat i kao čovek koji je koronavirus okarakterisao kao „najsmešniji virus koji postoji samo na Fejsbuku”. Ipak, Nestorović je nekoliko puta istakao da kineska studija koja o tome govori nije potvrđena, a pomenuto istraživanje je pre pet dana i povučeno sa interneta. Ova studija prvobitno je objavljena na veb sajtu medRxiv.org, o kojem je FN Tragač već pisao i na kojem je jasno naznačeno da istraživanja koja su na njemu objavljena nisu recenzirana kao i da ih ne bi trebalo prenositi u medijima kao utvrđene informacije.

Nogo u intervjuu takođe iznosi nedokazanu tezu da postoji opasnost od masovne zaraze korona virusom u srpskim zatvorima kada u njima završe ljudi koji su kršili mere vezane za kućni karantin.

„Kad je zadnji put očišćen CZ (Centralni zatvor)? Nije nikad, otkako je napravljen. Znate kako se čisti? Zatvorenici uzmu deterdžent i ribaju pod. Kad je neko čistio rešetke? Kad je neko čistio krevete, gde najduže ostaje koronavirus? Na kvakama ostaje pet dana.”

Precizna dužina zadržavanja virusa Kovid-19 na metalnim površinama još uvek nije utvrđena, ali je prema najnovijem istraživanju objavljenom u The New England Journal of Medicine utvrđeno da se virus na površinama od nerđajućeg čelika i plastike zadržava do tri dana, na površinama od kartona do jednog dana, a na bakarnim površinama do četiri sata.

Tvrdnje da Centralni zatvor nije očišćen otkako je napravljen zvuče jednako nezamislivo koliko i teza da će ljudi iz inostranstva koji krše zabranu izlaska iz karantina završiti u zatvoru u kojem su i nezaraženi osuđenici. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao VOICE Prihvatni centar za migrante u Subotici koji je u proteklih nekoliko dana ispražnjen i zatvoren, uskoro će biti osposobljen upravo za povratnike iz inostranstva koji krše kućni karantin. Slični pritvori organizuju se i u Vršcu, Pirotu i Požarevcu.

Ne, nema dokaza da su američki vojnici doneli koronu u Kinu

Portali Webtribune i Embargo objavili su tekst kojim se tvrdi da su američki vojnici doneli virus korona u Kinu još 2015. godine. Kao dokaz pružaju navode časopisa Nature, koji je demantovao spekulacije o koroni kao veštački stvorenom virusu. Druge navodne dokaze za ovu teoriju osporio je portal Faktograf.

Ne, Vučićevu poruku Kini nije videlo 500 miliona ljudi

Domaći mediji preneli su sinoć vest kako je Vučićeva izjava o Kini, izrečena u sklopu obraćanja povodom uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona, na kineskoj društvenoj mreži Weibo došla do 500 miliona ljudi.

U ovoj računici mediji se oslanjaju na izjavu novinarke kineske televizije Jing Džang: „Prema našem izveštaju, vest iz Srbije je druga po čitanosti na aplikaciji Weibo, ima 330 miliona čitalaca i 72.000 poruka. Takođe, ima i 130 miliona čitalaca i 26.000 poruka. Ukupno, to je oko 500 miliona čitalaca i čak 100.000 poruka“.

Na naslovnoj stranici servisa Weibo vest o Vučiću se sinoć zaista nalazila dvaput među izdvojenima, a postoje i dva heštega koja otvaraju niz objava o Vučićevoj izjavi. Ti nizovi sadrže objave velikih medija, kakav je CCTV, ali i objave građana, a započinju informacijom o ukupnom dometu. Ta informacija se, naravno, ne odnosi na broj ljudi, već na ukupan broj čitanja svih objava s navedenim heštegom. Svaki korisnik je zaračunat onoliko puta koliko je objava u vezi sa određenom temom pogledao.

Suma od 500 miliona čitalaca zapravo je nemoguća:

  • Prvo, u računici koju navodi novinarka reč je o dva dometa (riča), koja se ne mogu sabirati da bi se potom tumačila kao ukupan broj ljudi.
  • Drugo, različiti izvori (12) navode kako je ukupan dnevni broj korisnika platforme Weibo daleko manji od 500 miliona i da iznosi između 190 i 220 miliona.
  • Treće, za prvu temu o Vučiću se ovog jutra navodi da ima blizu 600 miliona čitanja, što je nesumnjivo veće od ukupnog broja korisnika Weiba (>520 miliona). Poređenja radi, tema „Tramp kaže da američku ekonomiju možda čeka recesija” u istom trenutku ima 660 miliona čitanja.

Vest su preneli B92Večernje novostiRTVTanjugInformerKurirSrbija danasPinkRepublikaSC RadarAloHappy TVBačka Palanka vestiDnevnikStudio BSputnjikNaši u svetuObjektivIzazovKutak.netGlas nacije.

Ne, nije tačan tekst iz Aloa o koroni i američkim trupama

U današnjem štampanom izdanju lista Alo objavljen je tekst pod naslovom „Kako to korona virus ne napada američke trupe?“, u kojem su dekanu EDUKONS Fakulteta za primenjenu bezbednost Miroslavu Bjegoviću pripisane reči iz Fejsbuk objave analitičara i osnivača škole Artimedia Saše Borojevića.

Fejsbuk objava analitičara Saše Borojevića govori o povezanosti između velike vojne vežbe NATO pakta „Odbrana Evrope 2020“ i širenju korona virusa u Italiji i Kini, iako je ova vojna vežba najavljena još oktobra prošle godine, pre početka pandemije virusa korona. Ovu objavu dekonstruisao je portal Raskrikavanje, ali to nije sprečilo redakciju lista Alo da istu objavu ipak plasira, pripisujući je ovog puta drugom čoveku.

Kako navodi Raskrikavanje, Borojević je u svojoj objavi iskoristio fotografije koje su snimljenje nekoliko godina ranije tvrdeći da su one snimljene 10. marta ove godine i da prikazuju iskrcavanje američkih trupa u italijanskoj luci Trst.

S druge strane, Alo je svoj tekst ilustrovao dvema fotografijama koje se nisu našle u Borojevićevoj objavi. Prva (levo) nastala je 26. februara ove godine nakon konferencije za medije o pomenutoj vojnoj vežbi „Odbrana Evrope 2020“ u Nemačkom gradu Bruecku, a objavio ju je portal „The Columbian“ dan kasnije, pa ona ne može ilustrovati navodno trenutno iskrcavanje američkih trupa na evropsko tlo.

Za drugu fotografiju Alo je kao izvor naveo fotografa Marcina Bileckog i Evropsku agenciju za novinske fotografije EPA, a ona se još može naći i u tekstu italijanskog portala „Secolo di Italija“ koji govori o istovetnim navodima iz objave analitičara Saše Borojevića kao o teorijama zavere, dva dana pre nego što je nastala Borojevićeva sporna objava.

Fejsbuk objavu koja o virusu korona govori kao o paravanu za grupisanje američke vojske na evropskom tlu preneli su mediji širom zemlje i regiona među kojima su, pored lista Alo, i InformerSrpski DnevnikPravdaKutakNet i Novine Novosadske.

Ne, Lončar nije proglasio obolele od korone moždano mrtvim

Na Fejsbuku se pojavila loše fotošopirana naslovnica Blica, sa skandaloznom izjavom ministra zdravlja Zlatibora Lončara „Oboleli od korone odlični kao donori organa jer su svakako moždano mrtvi”. Iako je očigledno da je reč o manipulaciji, odnosno šablonu nalepljenom na naslovnu stranu Blica od 7. decembra 2019, veliki broj korisnika Fejsbuka podelio je tu ilustraciju kao da je autentična.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA