Dezinformacije o koroni: Politika


Redakcija FN Tragača pratila je tokom prvog talasa pandemije virusa korona dezinformacije koje su se pojavljivale u domaćim tradicionalnim i onlajn medijima, kao i na društvenim mrežama, a sumirane rezultate istraživanja objavljujemo u tri odeljka, posvećena političkom, društvenom i naučnom aspektu takozvane infodemije.

Kada je o politici reč, već je sama činjenica da se virus globalno raširio predstavljala osnov za nadmetanje: u bolničkim kapacitetima, merama prevencije, broju testiranih, ali i reakciji države. Većina tabloida ispočetka je sledila narativ sa konferencije na kojoj je virus proglašen „najsmešnijim u istoriji“, pa je Informer 26. februara na naslovnici poručio „Srbi, ne paničite, nije ništa strašno, korona nije ništa opasnija od gripa“. Dve nedelje kasnije – sasvim surpotan narativ, na naslovnici istog tabloida: „RAT PROTIV KORONE – Srbija na udaru opasnog virusa“. Kikinda je u tabloidima proglašena „srpskim Vuhanom“, a korisnicima MTS-a stigao je SMS sledeće sadržine: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće“.

U nastavku sledi pregled uočenih dezinformacija koje se tiču domaće i svetske politike, kao i ekonomskih mera.

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA