Izveštaj o krvnoj grupi A kao najugroženijoj uzeti s oprezom


Novinska agencija Tanjug prenela je vest o istraživanju kineskih naučnika prema kojem su ljudi sa krvnom grupom A najugroženiji virusom korona. Iako sam tekst nema elemente lažne vesti, neophodno je ukazati na prirodu izvora ove informacije, budući da istraživanje potiče sa sajta medRxiv.org.

FakeNews Tragač ne potvrđuje niti osporava rezultate pomenutog istraživanja koje je sprovedeno u Kini, već isključivo skreće pažnju na izvor informacija, budući da je na pomenutom sajtu jasno istaknut savet da se rezultati istraživanja ne plasiraju u medije kao pouzdane informacije.

MedRxiv je servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izveštaja iz medicine, pre nego što ih recenziraju eksperti iz date oblasti. U sekciji „O nama“ na tom sajtu piše da istraživanja koja su tamo postavljena ne bi trebalo da budu objavljivana u medijima kao pouzdani izvori informacija, niti kao uputi medicinskom osoblju za njihov dalji rad.

Tanjug je ovu vest preuzeo od ruske novinske agencije TASS, koja ju je objavila 14. marta. U Srbiji, vest su – uprkos savetu i bez ikakve ograde – dalje preneli RTV, Kurir i Ekspres.

Naknadni unos: Informaciju su, bez ikakvih ograda, u štampanim izdanjima za 18. mart preneli Alo, Večernje novosti i Kurir.

M. N. – FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA