Uokvirivanje infodemije

Novosadska novinarska škola objavila je novo istraživanje, pod naslovom „Uokvirivanje infodemije – uloga i funkcija vizuala u okvirivanju dezinformacija o koroni“, koju možete preuzeti ovde.

Oslanjajući se na multimodalni pristup uokvirivanja, cilj ovog rada je da doprinese razumevanju uloge vizuala u dezinformacijama o korona virusu koje se registruju u medijima i cirkulišu na društvenim mrežama u Srbiji. Istraživanje je realizovano na uzorku od 63 dezinformacije koje je od 31. januara do 15. decembra 2020. godine identifikovao i dekonstruisao istraživački tim FakeNews Tragača.

Rezultati pokazuju da su najčešće registrovani okviri u analiziranim dezinformacijama okvir nadležne institucije, virulentnost i medicinska efikasnost, koji tematski pokrivaju najznačajnija pitanja u krizi izazvanoj korona virusom – akcije vlada, nadležnih institucija i njihovih predstavnika, način nastanka i upravljanja epidemijom, te odgovor sistema koji obezbeđuje zdravstvenu zaštitu.

Vizuali istovremeno grade okvire koji u njima imaju različite funkcije. U okviru nadležne institucije najčešće dokazuju, pri čemu se ne koriste vizuali koji su sami po sebi lažni, već se najčešće radi o pogrešno potpisanim, odnosno označenim vizualima. U okvirima virulentnost i medicinska efikasnost vizuali mnogo češće ilustruju ili selektivno naglašavaju neke tvrdnje izrečene u dezinformacijama.

Publikacija je nastala u okviru projekta Promoting Media Literacy and Strengthening Independent Media in the Western Balkans koji realizuju Novosadska novinarska škola, Albany Associates i Mediacentar Sarajevo sa drugim partnerskim organizacijama iz regiona.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA