Aleksićev Merkur i Milenina Venera – besmislice astrologa sa Hepija

Takozvana „astro-detektivska priča“ koja govori o uporednom horoskopu Miroslava Aleksića i Milene Radulović okupila je krajem januara na Hepi televiziji kolegijum astrologa koji su zaključili da će sudski proces povodom optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje, zbog trenutno retrogradnog Merkura, biti „dug, pun obrta, intriga, preokreta, laži i podmetanja“. Autonomni ženski centar saopštio je 12. februara da je protiv TV Happy podneo prijavu REM-u zbog ove emisije.

Ništa van natalnog horoskopa

Uredništvo Hepi televizije našlo je za shodno da svojim gledaocima pruži jedno novo, astrološko, tumačenje ovog događaja. Tumačenje u kojem je Aleksić čovek koji je zbog svog lošeg horoskopa sklon seksualnim devijacijama, dok je Milena Radulović, s druge strane, pored toga što zbog „Venere u strelcu sa Jupiterom voli svoje profesore i mentore“ i „kolateralna šteta“ jer se „ništa ne može dogoditi van onoga što postoji u natalnom horoskopu“.

No, pogledajmo najpre scenu. Studio televizije Hepi, obično subotnje jutro. Za stolom sede voditeljka Jovana Jeremić, stariji gospodin Guta, koji sedi pored nje, ćuti i podseća na Žiku šarenicu ali nije; astrološkinja Joka, koja često naglašava da u sudskom procesu još ništa nije dokazano; astrolog Stojić, redovan gost srećne televizije i njegova koleginica, numerološkinja Mirjana koja je objasnila kako je Aleksićev broj dvojka, što označava nešto što je „jako i čvrsto“ (šta god to značilo). Još jedan akter priključiće se ovom kolegijumu, putem telefonske linije, docnije, ali ostavimo tu epizodnu ulogu, kao krunu bezumlja koje se širi po zagađenom javnom prostoru srpskih medija, za kraj ovog pregleda.

Na samom početku astro-šarade Joka upozorava na veliko „medijsko licemerje“ jer ona je, eto, još sa svojih šest godina Aleksiću rekla da je zao čovek, a svi koji su znali za njegove „metode“ tek sada su se okomili na njega. „Gospodo glumci, gospodo medijski radnici, vrlo dobro znate i vrlo dobro ste znali“, naglašava Joka. Ono što Joka zna jeste da je retrogradni Merkur upravo počeo: sve do kraja februara svašta će se u ovom slučaju desiti, pa se više neće znati šta je laž, a šta istina.

Ko je kao Bog

Nakon Jokinog uvodnog izlaganja voditeljka daje reč numerološkinji Mirjani koja zdušno počinje da pravda Aleksića svojim astro-numerološkim argumentima. Te „po njegovim brojevima on je imao jako ružno detinjstvo“, te „kako neko može da vas (roditelje) odstrani, da vi nemate uvid u nešto“, te „svi su to znali i ćutali“ jer je roditeljima bila stvar prestiža da njihova deca pohađaju „Mikinu školu“. Zaključak – licemerni roditelji sada gone Aleksića iako su znali da ima čudne metode i sami su krivi što su ih Aleksiću slali samo kako bi sebe prikazali kao elitu.

Sa blaćenja roditelja priča renomirane numerološkinje prešla je na tumačenje Aleksićevog nadimka Mika, pa saopštava da Mika na hebrejskom znači „isti kao Bog“ što mu podsvesno daje snagu i autoritet, a voditeljka ne propušta da još par puta ushićeno naglasi „Mika – isti kao Bog“. Zastanimo ovde i pogledajmo koje je stvarno značenje imena Mika (Mihajlo, Mihael, Mišel, itd) na hebrejskom. Prema sajtu Behind the name hebrejsko ime Mihael u prevodu znači „ko je kao Bog?“, što predstavlja retoričko pitanje koje implicira da nijedna osoba nije kao Bog. Da bi se do ove informacije došlo, doduše, nije potrebno otići ni dalje od Vikipedije.

Merkur u kvadratu sa Marsom u škorpionu

Joka nam pri sredini emisije saopštava da Mikin „Merkur u kvadratu sa Marsom u škorpionu“ govori kako je on u detinjstvu doživeo traume od strane oca pa je „kao takav imao potrebu da se negde istakne i pokaže moć“. Dakle, ako vam je pozicija Merkura poput Aleksićeve, može se pretpostaviti da ćete i sami zlostavljati učenice, jer, kako je gospodin Stojić na početku rekao ništa se ne može dogoditi van onoga što stoji u natalnom horoskopu. S druge strane, prema Jokinom tumačenju, Milenin oštećeni Mesec je postavljen sa Neptunom i Uranom tako da ona lako prima uticaje te je ona „laka meta za nekog ko ima horoskop kao Mika“. Ostaje žal za time što Milena nije angažovala Joku u srednjoškolskim danima kako bi saznala o svojoj ranjivosti i izbegla svoju nesreću jer Joki je, kako deluje, sve ovo logičan splet okolnosti.

Pri kraju izlaganja, Joka „samo racionalno pita“ da li je moguće da se taj isti čin silovanja dogodio baš sedam puta. Zdrav razum „samo racionalno pita“ Joku da li je, nakon svih ispovesti, potresnih priča i krivičnih prijava uopšte bitno koliko se to tačno puta desilo, osim u krivično-pravnom smislu.

Rukopis kaže – Aleksić nenasilan čovek

Kao šlag na tortu na kraju emisije dolazi nam uključenje izvesnog Tatomirovića koji se bavi grafologijom, pseudonaukom u kojoj se zaključci o ličnosti donose na osnovu analize nečijeg rukopisa. Grafolog zaključuje, nakon svoje analize, da je Aleksić „nenasilan čovek“ i da mu je „dojadilo da od osrednje talentovane dece dobrostojećih roditelja pravi glumačke virtuoze. To je primećeno i najverovatnije je ta njegova odluka dovela do ovoga“. Joka se slaže sa grafologom i uz pojedine, slabe ograde, dodaje da je on navodno bio „paradigma za porodične vrednosti“ i da će neki ljudi ovo iskoristiti kako bi prikazali srpsku tradiciju kao devijantnu i seksualno nakaradnu. Dakle, drvlje i kamenje pada na inače nenasilnog Aleksića kako bi se još jednom udarilo na srpsku porodičnu tradiciju. Moglo bi se reći, prema Jokinoj interpretaciji, da je Aleksić samo kolateralna šteta namere da se satre srpstvo.

Još jedna relativizacija nasilja se odigrala pred milionskim auditorijumom srpskih medija. Razne gadosti, od kojih neke u ovaj tekst nisu ni ušle, doprle su do ušiju mnogih gledalaca širom Srbije, a nekima od njih je, kao i Joki, nažalost, sve ovo, logično, i mogućno. Upravo ta navodna logičnost na kojoj su Hepijevi astrolozi toliko potencirali koren je astrologije koja, u ovom slučaju, predstavljanjem ranijih događaja kao logičnih teži da gledaoce privoli da poveruju kako se astrologijom može predvideti budućnost. Zapravo radi se o nizu nedokazanih, uopštenih pretpostavki koje prikazane na ovaj način, samo mogu zazvučati logično. Tužna činjenica je da nekim konzumentima medija čak i prizvuk logičnosti predstavlja dovoljan osnov da donose zključke, a kolegijum astrologa sa Hepija izneo je niz vrlo iskrivljenih, neetičkih zaključaka kao logične i ispravne.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA