Maj ’21 unatrag: odobrene ekskurzije i licemerna peticija

FakeNews Tragač pokreće novu rubriku, posvećenu mesečnom pregledu pet upečatljivih netačnih ili manipulativnih objava koje su demantovali vreme ili pak ključni akteri. Domaći mediji često se oslanjaju na „dobro obaveštene izvore“, „izvore bliske istrazi“, neimenovane „diplomatske izvore“, a redakcija FN Tragača svakodnevnim monitoringom štampanih i onlajn medija prati utemeljenost takvih sadržaja. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

[1] Alo dozvolio ekskurzije iako se još čeka na „zeleno svetlo“

Portal dnevnog lista Alo pojedine đake i njihove roditelje doveo je u zabludu kada je poslednjeg dana aprila plasirao vest pod naslovom „Ekskurzije su konačno dozvoljene! Evo gde će moći da se putuje, maturanti imaju posebne pogodnosti!“. Alo je u svojoj vesti preneo izjavu predsednice aktiva direktora škola opštine Palilula Olivere Korošec kojom je naglasila da se za realizaciju ekskurzija i dalje čeka zeleno svetlo, ali je svojim naslovom očigledno zbunio đake i roditelje pošto su se pojedini prosvetni radnici obratili redakciji FN Tragača žaleći se na poplavu pitanja o ekskurzijama nakon pisanja portala Alo. U Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja krajem maja za dnevni list Danas potvrđeno je da ekskurzijā neće biti do daljeg.  

[2] Rio Tinto i dvostruki aršini EU

Portal Republika objavio je vest u kojoj Evropsku uniju optužuje za dvostruke standarde zbog navodne brige povodom izgradnje rudnika Rio Tinta u Srbiji, dok se u Finskoj takođe planira izgradnja rudnika litijuma. Povod Republike za iznošenje ovakvih navoda bila je peticija koju su srpski ekološki aktivisti pokrenuli na sajtu You move Europe. Međutim, peticije pokrenute na ovom sajtu ne predstavljaju inicijativu Evropske unije, već aktivista iz evropskih zemalja koji pokušavaju da tim putem utiču na odluke koje se donose na nivou EU ili neke od evropskih zemalja. Republika je u svom tekstu navela i da je u trenutku objavljivanja vesti peticiju potpisalo „oko 5.000 ljudi“, iako je broj već tada prelazio 40 hiljada ljudi.

[3] Demantovana vest o hrvatskom vojnom kampu na Kosovu

Nekolicina domaćih medija (1, 2, 3, 4, 5) prenela je početkom maja vest o formiranju hrvatskog vojnog kampa na Kosovu i Metohiji, pozivajući se na reči hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana. Ipak, ova vest je demantovana već narednog dana, a o ovom slučaju pisao je i Radio Slobodna Evropa koji navodi da „šef hrvatske diplomatije tokom svog obraćanja nije pomenuo otvaranje vojnog kampa Hrvatske na Kosovu, niti bilo šta što bi to moglo implicirati“.

[4] Demantovana vest o davanju garancija za Tačija

Više domaćih portala (1, 2, 3, 4, 5, 6) prenelo je početkom maja vest u kojoj se tvrdi kako je hrvatski predsednik Zoran Milanović sudu u Hagu ponudio garancije za dopuštanje bivšem vođi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju da se pred tim sudom brani sa slobode. Mediji su ovu vest preneli pozivajući se na izjave hrvatske državne službenice Ermine Ljekaj Prljaskaj i bivšeg komandanta OVK Hasima Beriše. Ipak, ove navode ubrzo je demantovao predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

[5] Radovan Karadžić i služenje kazne u Velikoj Britaniji

Dnevni list Alo je sredinom maja u svom štampanom izdanju objavio tekst pod naslovom „Radovana premeštaju u zloglasni Vejkfild“, spekulišući da će ratni zločinac Radovan Karadžić svoju kaznu izrečenu pred Haškim tribunalom služiti u zatvoru Vejkfild u Velikoj Britaniji. U istom zatvoru su srpskog osuđenika Radisava Krstića ranije napali drugi zatvorenici, zbog čega su se odbrana Karadžića ali i pojedini domaći mediji (1, 2, 3) zabrinuli za srpskog generala osuđenog zbog genocida u Srebrenici. Portal lista Objektiv otišao je i korak dalje, objavivši u naslovu vesti o Karadžićevom prebacivanju u Britaniju da su „tamo već ubili jednog Srbina“, uprkos tome što je Krstić u Vejkfildu ranjen, a ne ubijen. Iako su zvaničnici Velike Britanije najvili premeštanje Karadžića u jedan zatvor u Britaniji, ne precizirajući lokaciju, Alo je srpskom osuđeniku prorekao služenje kazne u Vejkfildu. Krajem meseca u britanskim medijima (1, 2, 3) pojavili su se napisi koji govore da je Karadžić ipak premešten u zatvor na ostrvu Vajt, a ne u Vejkfild.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA