Igre s brojevima i statistikom: od Vermonta do Alberte


Tokom prethodnih nedelja više pojedinaca i medija pokušalo je da na primerima zemalja i regiona s izuzetno visokim (pa čak i „maksimalnim“) nivoom vakcinisanih dokažu kako su efekti vakcinacije skromni ili beznačajni. Ako izostavimo pogrešnu početnu premisu, da je – hipotetički – zemlja sa 100% vakcinisanih ujedno i 100% bezbedna (ovoj varci posvetili smo poseban blog), ovi izvori neretko manipulišu i pri navođenju statističkih podataka. Donosimo vam dva ilustrativna primera, a kolege sa portala Raskrikavanje juče su pisale o jednom sličnom.

 

Vermont, SAD

Vermont spada u države sa najvećim procentom potpuno vakcinisanih stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama, ali taj procenat ne iznosi 91%, kao što to navodi portal Srbin.info u tekstu „Kako bi Kon ovo objasnio: vakcinisano 91%, skok zaraženih 300 odsto!“

Na sajtu Departmana za zdravlje Vermonta postoji poseban odeljak koji se bavi statistikom u vezi sa virusom korona. Na njemu piše da je 82% stanovnika Vermonta starijih od pet godina primilo makar jednu dozu vakcine protiv virusa korona, dve doze je primilo 74%, dok je dodatnu ili buster dozu primilo 37% stanovnika ove države.

Portal Srbin.info priložio je grafikon sa Tvitera, pri čemu je identičan grafikon na drugom nalogu poslužio kao dokaz da je skok zaraženih u Vermontu zapravo 4067%. O ovakvoj vrsti klikbejt statistike pisali smo u blogu u relativnom i apsolutnom efektu. Kako bismo procenili delotvornost vakcine, nije dovoljno uzeti u obzir samo broj vakcinisanih i zaraženih. To pokazuje i primer koji sledi – primer kanadske pokrajine Alberte.

 

Alberta, Kanada

Na svom Fejsbuk profilu Saša Borojević je 24. oktobra ove godine objavio post u kome, uz skrinšot Tviter objave Šona Kivimae – koji navodi broj novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih među potpuno vakcinisanim stanovnicima Alberte (Kanada) u poslednjih 120 dana – dodaje: „Evo pronašao sam državu/ provinciju gde je izvršena gotovo 100% vakcinacija stanovništva…zove se ALBERTA. (…) Ko bi pri zdravoj pameti pomislio da su to prihvatljivi pokazatelji? Pelc nije narocito delotvoran. Obaveza pelcovanja nije zbog zdravlja“.

Borojevićeva informacija da je u Alberti udeo vakcinisanih 100% nije tačna (o ovome je već pisao i Istinomer): u Alberti je do 25. oktobra (dan nakon Borojevićeve objave) potpuno vakcinisano 67,3% ukupne populacije, a najmanje jednu dozu primilo je 73,8% populacije.

Na zvaničnom sajtu ove pokrajine se svakodnevno objavljuje vrlo detaljna statistika u vezi sa Covid-19, uključujući i onu koja se odnosi na ishode vakcinisanja, za period koji obuhvata poslednjih 120 dana. Pretragom ovog sajta uz pomoć Wayback Machine utvrdili smo da su podaci koje je u svom tvitu objavio Šon Kivima objavljeni 20. oktobra, a obuhvataju sve podatke koji su bili dostupni do kraja dana 19. oktobra 2021. godine.

Evo šta kaže zvanična statistika na koju se pozivaju i Saša Borojević i Šon Kivima: do 19. oktobra ove godine je u Alberti bilo potpuno vakcinisano 66,2% populacije (ili 77,9% stanovnika starijih od 12 godina), a najmanje jednom dozom 73,4% populacije (ili 86,2% starijih od 12 godina). Dakle, ne baš tako blizu 100%, kako to Borojević tvrdi.

Podaci koje iznosi Šon Kivima su tačni, ali manipulativno istrgnuti iz konteksta. Do tog dana su zaista registrovana 19.563 obolela među vakcinisanima. Međutim, potpuno je očekivano da se i vakcinisani razbolevaju. A očekivano je i da se nevakcinisani razbolevaju više – što pokazuju objavljeni podaci. U istom periodu u Alberti je među delimično vakcinisanim registrovano 6.941, a među nevakcinisanim 59.917 novih slučajeva Covid-a 19.

Kada su u pitanju hospitalizovani slučajevi, tačan je i podatak da su u datom periodu hospitalizovana 932 vakcinisana pacijenta. U istom periodu je, opet očekivano, hospitalizovan veći broj nevakcinisanih pacijenata (3.769).

Pored toga što su na sajtu Vlade Alberte objavljeni podaci o broju obolelih, oni daju i podatak o stopi hospitalizovanih na 100.000 stanovnika, na osnovu kojeg se može zaključiti da je stopa hospitalizovanih u obuhvaćenih 120 dana daleko veća kod nevakcinisanih.

Šon Kivima je tačno preneo i podatke o broju umrlih pacijenata koji su prethodno bili u potpunosti vakcinisani. Prema objavljenim podacima, zaista ih je bilo 220. Nažalost, u situaciji kada kolektivni imunitet nije postignut, i kada je (izmerena) efektivnost vakcina koje se primenjuju u ovoj pokrajini oko 90%, očekivani su i smrtni ishodi. Među vakcinisanima jednom dozom bilo je 28, a među nevakcinisanima 465 umrlih. Ukupno 713.

Ukoliko posmatramo stopu smrtnosti na 100.000 stanovnika, iz objavljenih podataka se opet može zaključiti da je stopa smrtnosti daleko veća u kategoriji nevakcinisanih nego što je to slučaj kod onih koji su poptuno vakcinisani.

I zaista, uzimajući u obzir sve objavljene podatke, ko bi pri zdravoj pameti pomislio da su to prihvatljivi pokazatelji „nedelotvornosti pelca“?

Jelena Jovović i Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA