Jul ’22 unatrag: Došlo vreme da Nemci zavide Srbima


Osvrćemo se na jul 2022. i donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Neostvareno „biblijsko predskazanje“

Dnevni list Objektiv u junu je u svom štampanom izdanju najavio je da „milijarde skakavaca stižu iz Hrvatske“. Profesor Biološkog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Ćetković tada je rekao za Objektiv da ne možemo biti sto posto sigurni da će skakavci doći, ali da je moguće da se to dogodi za dve nedelje. S druge strane, astrološkinja Ružica Kralj najavila je u istom tekstu da najezda počinje „sledećeg meseca“ (jula) i da će trajati do jeseni jer je „period od 2012. do 2025. godine razdoblje pojačane negativnosti zbog čega ne treba da čudi što ćemo nakon korone doživeti i najezdu insekata, što pokazuju i biblijska predskazanja“. Iako se najezda skakavaca u Hrvatskoj zaista dogodila tokom juna u dalmatinskim selima, do istog scenarija, uprkos upozorenjima astrološkinje, nije došlo i u Srbiji.

Vlada još nije formirana

Više medija (1, 2, 3…) prenelo je poslednjeg dana maja kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon polaganja zakletve na novi petogodišnji mandat najavio da će nova Vlada Srbije biti formirana do kraja jula. Vučić je tada rekao da „očekuje da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula“. Ipak, prvog dana avgusta, konstituisana je Skupština Srbije i poslanici su položili zakletvu, ali Vlada Srbije i dalje nije formirana.

Mejlovi Hilari Klinton objavljeni su odavno, a ne „nedavno“

Portal dnevnog lista Informer prvog jula pisao je kako je „američki Stejt department objavio nedavno elektronska pisma bivše američke državne sekretarke i sadašnje kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton koja otkrivaju obim zlatnih rezervi nekadašnjeg lidera Libije Muamera el Gadafija“, zbog kojih je on navodno ubijen. Već pogledom na prvu rečenicu teksta jasno je da je priča zastarela, s obzirom na to da Klintonova više nije kandidatkinja za predsednicu SAD. Tekst na koji se poziva Informer potiče s portala Nju istern autluk i objavljen je pre više od 6 godina, dok je Stejt dipartment mejlove Hilari Klinton objavio pre više od 7 godina.

Na protestu u Novom Sadu bilo je više od „četrdesetak ljudi“

Dan nakon protesta „Buna protiv mafije“ koji je krajem jula održan u Novom Sadu Srpski telegraf u svom štampanom izdanju objavio je da se na protestu „okupilo jedva četrdesetak ljudi, od kojih je bar polovina došlo sa strane“. Ipak, na osnovu dostupnih snimaka i fotografija (1, 2, 3), može se zaključiti da je demonstranata nesumnjivo bilo više od „četrdesetak“.

Prazni rafovi u Nemačkoj ponovo iz 2020. godine

„Došlo vreme da Nemci zavide Srbima“, pisao je Alo sredinom jula u štampanom izdanju uz poređenje dve fotografije – punih rafova u Srbiji i polupraznih rafova u Nemačkoj. U novom tekstu koji govori da Nemcima „prete nestašice“ dok „u Srbiji svega ima, po cenama koje se bez ikakve dileme i pristrasnosti mogu opisati kao pristupačne“. Alo je, kao i mnogi mediji ove godine, navodne nestašice u Nemačkoj ilustrovao fotografijom starom više od dve godine. U međuvremenu, u Srbiji je država ponovo ograničila cene osnovnih namirnica, što jasno sugeriše da je za njihovo obuzdavanje potrebna intervencija dok inflacija raste.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA