Decembar ’22 unatrag: Svetski šampionat u dezinformisanju


U poslednjem mesečnom pregledu za 2022. godinu osvrćemo se na dominantni fokus decembarskih dezinformacija. Svetsko prvenstvo u fudbalu završilo se pobedom Argentine, a mediji su se potom okrenuli nekim drugim pitanjima. Ipak, za sobom su ostavili velik broj dezinformacija, zbog čega ćemo i ovaj „Unatrag“ posvetiti fudbalu.

Na samom početku takmičenja Argentina je doživela neočekivani poraz od reprezentacije Saudijske Arabije rezultatom 2:1. Prema pisanju mnogih medija, kao nagradu za pobedu nad Argentinom fudbaleri Saudijske Arabije trebalo je da dobiju skupocene automobile marke rols-rojs. Međutim, kako je trener Saudijaca naposletku saopštio ― nema ničeg istinitog u konstataciji da će ekipa dobiti automobile.

Isto tako, nije bilo ničeg istinitog ni u informaciji da bi kupci automobila marke jaguar dobili još jedno vozilo na poklon da je reprezentacija Engleske osvojila prvenstvo u Kataru. Radi se o satiričnoj vesti sa Bi-Bi-Si-jevog odeljka „Top gir”, specijalizovanog za motorna vozila, u koju su naši mediji naivno poverovali.

Pri kraju prvenstva u medijima su već počele da se pojavljuju vesti koje govore o tome šta će biti sa stadionima koji su za potrebe Mundijala izgrađeni u Kataru. Tako je portal Nova objavio da je stadion 974 srušen još pre kraja takmičenja. Međutim, kako je FN Tragač pisao, pomenuti stadion u tom trenutku i dalje nije bio srušen, a fotografije koje je Nova plasirala kao ilustraciju stare su nekoliko godina.

Najviše pažnje domaćih medija privukle su, prirodno, utakmice naše reprezentacije, a pogotovo ona koju smo igrali protiv Švajcarske. Za Švajcarce nastupa i nekoliko igrača albanskog porekla, zbog čega se u domaćoj javnosti podižu tenzije kad god se popularni Orlovi u nekom takmičenju sretnu s ovim timom. Albanskog porekla je i pevačica Rita Ora, koju su domaći mediji neopravdano optužili za provokaciju nakon meča Srbije i Švajcarske. Uprkos pisanju medija, Rita Ora ipak nije objavila „provokativni snimak“ s orlom (simbolom Albanije) nakon meča Srbije i Švajcarske, već više od mesec dana ranije, što je zabeležio naš partnerski portal iz Crne Gore Raskrinkavanje.me.

Pred samu završnicu prvenstva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata napomenuo je da neće navijati za Hrvate, ali ne i da će se „obesiti na Terazijama ako Hrvatska dobije Maroko i osvoji bronzanu medalju”. Ova bizarna informacija širila se društvenim mrežama sredinom decembra, potekla je sa lažnog skrinšota vesti portala Centrala.ba, a razotkrio ju je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske.

Iz naše arhive: Dezinformacije o fudbalu

Tvit Borisa Džonsona o fudbalu „Informer“ protumačio kao političku poruku (više) Blic slavio potez UEFA, pa obrisao slavljenički tekst (više) Ratoborni „spavači iz Danske” prespavali pakleni plan najavljen u Alo-u (više)

 

Najčitaniji tekst

Još jedna mundijalska dezinformacija bila je povod za najčitaniju analizu FN Tragača tokom decembra. Psihološkinja Saša Sredanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavila kako je „Srbija jedina evropska selekcija bez psihologa na Svetskom prvenstvu”. Istu ili sličnu informaciju prenelo je još barem deset medija u Srbiji.

Međutim, radi se o dezinformaciji. FN Tragač dobio je potvrdu da još barem pet evropskih reprezentacija (Hrvatska, Belgija, Poljska, Holandija i Švajcarska) u svom stručnom timu nema psihologa. Ovo, međutim, ne mora biti i definitivan broj takvih reprezentacija, budući da iz nekih timova nismo dobili odgovor.

Zadatak meseca

Prethodnog meseca imali ste zadatak da pretražite novinsku arhivu i odgovorite na sledeći zadatak: „Na dan kada je 1934. u Italiji počelo drugo Svetsko prvenstvo u fudbalu, beogradska „Politika“ je u svojoj najavi Mundijala istakla u podnaslovu četiri favorita. Pitanje glasi: Da li je pobednik takmičenja bio među njima?“ Arhivu ste mogli pronaći na sajtu Narodne biblioteke Srbije. U izdanju od 27. maja 1934, na stranici 18, Politika je izvestila o četiri favorita: Italija, kao prva među njima, zaista je postala šampion, a izdvojene su još i reprezentacije Austrije, Čehoslovačke i Brazila.

Evo i novog zadatka: putem servisa Who.is pronađite datume registracije portala Radio-televizije Srbije, televizije Pink, televizije Prva i televizije Happy, a potom ih poređajte hronološki, počev od one televizije koja je prva registrovala svoj aktuelni domen. Više o pretrazi informacija o sajtovima možete saznati ovde.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA