O jednom neprijatnom susretu


Čitalac nas je zamolio da proverimo da li je istinit događaj koji je sa društvene mreže Redit prenesen na sajtu Kurira. Ovaj portal je, naime, objavio priču o jednoj ženi koja je izbacila devojku svog sina iz kuće pri upoznavanju, i to zbog njenog neumesnog komentara.

Priča ide ovako: „Ona prihvata moj zagrljaj i čvrst stisak ruke mog muža, a onda progovara: ‘Ja sam ona u koju tvoj sin stavlja penis’. Iskreno, bila sam sablažnjena. Očekivala sam da će se moj muž smejati, jer su i on i sin velike šaljividžije i vole takve šale, ali OVO je bilo previše za mene. Možda sam kruta i rezervisana, ali od svega što je devojka mog sina mogla da izgovori, rekla je baš to. Jedan pogled na moje lice i moj muž je znao koliko sam bila zatečena. Možda su moja očekivanja previsoka, ali ponavljam: od svega što je rekla roditeljima svog dečka koje pre toga nikada nije videla, ona je izabrala baš to? Mom sinu je u početku to bilo zabavno, ali kada je video moju reakciju, snuždio se“.

Pronašli smo objavu na Reditu i utvrdili da je plasirana početkom ove godine, i to sa anonimnog naloga kojem je to ujedno i jedina objava. Prikupila je više od 23.000 lajkova i 200 komentara.

Postoje zabeleženi primeri uspešno plasiranih lažnih ispovesti na ovoj mreži (1, 2), a utvrđeni su i bezbednosni nedostaci koji mogu pospešiti plasman dezinformacija. Prema jednom istraživanju, međutim, publika na Reditu ostvaruje veću interakciju s objavama koje sadrže tačne informacije, i to zbog prirode ove mreže, na kojoj postoje moderatori, a i publika svojim komentarima utiče na percepciju sadržaja.

Korisnici Redita su nekoliko puta raspravljali da li je moguće prepoznati da je neka lična priča lažna (1, 2, 3…), pa su u tom smislu dali i smernice kojima se oni vode. Priča im je sumnjiva ako je „izuzetno dobro napisana”, ako ima „previše detalja”, ako je „previše dobra da bi bilo istinita”, ako se poziva na „vaše unapred stvorene ideje o svetu”, ako se „zaokružuje vrlo ’uredno’“ (naspram onih sa otvorenim ili mlakim završetkom)…

Priča koju nam je čitalac prijavio već je ranije objavljivana i u nekim drugim domaćim medijima (Blic Žena, Pink, Espreso), kao i u nekim stranim (1, 2, 3…). M. Z.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA