O „srpskom genu“


Pojedini mediji (1, 2, 3) preneli su rezultate višegodišnjeg istraživanja pod nazivom „Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija“, a reč je o genomskoj analizi podataka 136 osoba koje su živele na području Balkana tokom prvog milenijuma nove ere. Kako se u studiji prevashodno govori o uzorcima koji potiču iz perioda od prvog do desetog veka nove ere, zapitali smo se da li su istraživači zaista pokazali tzv. „kontinuitet gena srpskog i staro-balkanskog stanovništva još od bronzanog doba“, kako su izvestili određeni portali.

Da bismo proverili ove tvrdnje medija kontaktirali smo sa jednim od autora studije, dr Inigom Olaldeom, koji je objasnio kako pomenuta konstatacija jeste tačna, s obzirom na to da su prilikom istraživanja naučnici poredili moderne balkanske narode s antičkim (iz prvog milenijuma nove ere), ali takođe i sa ranije objavljenim podacima o balkanskim populacijama iz bronzanog i gvozdenog doba.

Međutim, naslovi ovih tekstova svakako sadrže spornu tvrdnju koja ukazuje kako „srpski gen živi još od bronzanog doba“. Ova formulacija nije ispravna, a Tragač je već pisao o medijskim manipulacijama ove vrste (1, 2). Naime, u svom odgovoru, dr Olalde je dodao kako su tvrdnje iz naslova „ipak malo sugestivnije“, s obzirom na to da „srpski gen“ kao takav ne postoji, kao i da je zaključak studije isti za sve savremene balkanske populacije, a ne samo za Srbiju. Ukoliko bi se, s druge strane, govorilo o DNK više balkanskih populacija iz bronzanog i gvozdenog doba, onda bi se moglo reći da je teza tačna. (T. K.)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA