Nulta tačka izveštava o studiji, a ni naslov joj nije pročitala


Portal Nulta tačka objavio је danas vest pod naslovom „Studija: 1 od 9 dece je sada autistično“, pozivajući se na istraživanje iz časopisa „Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology“. Nulta tačka je uspela da u pomenutoj vesti pobrka autizam i poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Kao da to nije dovoljno, ovaj portal potom povezuje pojavu autizma kod dece s vakcinacijom MMR cepivom, iako se radi o teoriji osporenoj na hiljade puta.

„Nedavna studija koja je analizirala podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja dece (NSCH) iz 2022. godine otkrila je da je preko 11 procenata dece u SAD sada autistično, dok je preko 10 procenata imalo poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD)“, navodi se u prvoj rečenici teksta Nulte tačke. Iznenađujuće, u njoj je priložen i link ka studiji na koju se misli. Zbog toga, bilo je izuzetno lako otkriti da Nulta tačka greši kada piše da jedno od devetoro dece u SAD sada ima autizam.

Naslov studije na koju se opskurni portal poziva u prevodu na srpski glasi „Učestalost ADHD-a među decom i adolescentima u SAD u 2022: dijagnoza, ozbiljnost, prateći poremećaji i lečenje“. Dakle, ništa od autizma u naslovu. Da li se autizam pominje u samoj studiji? Da! Ali samo jednom – u delu studije u kom se objašnjava kako su roditeljima dece u upitnicima postavljana i pitanja vezana za druge dijagnoze njihove dece, a među njima i poremećaje iz spektra autizma.

ADHD i poremećaji iz spektra autizma imaju brojne slične simptome. Međutim, radi se, nedvosmisleno, o dva različita stanja. Profesionalci u oblasti mentalnog zdravlja utvrdili su nedavno da jedna osoba može imati i oba poremećaja. Studija koja je priložena u tekstu Nulte tačke govori o tome da je kod otprilike 11,4% od sve dece u SAD uzrasta između 3 i 17 godina nekada u životu dijagnostikovan poremećaj ADHD. Sintagma „jedno od devetoro dece“ odnosi se na ovaj podatak i nema veze s autizmom. Prema ovoj studiji, 7,1 miliona dece u SAD nekad je dobilo dijagnozu ADHD, a 6,5 miliona dece trenutno pati od ovog poremećaja.

S druge strane, dece koja se suočavaju s poremećajima iz spektra autizma je prema poslednjim podacima iz SAD znatno manje. U izveštaju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju od prošle godine jedno od trideset i šestoro dece u Sjedinjenim Državama pati od poremećaja iz spektra autizma. Dakle, četiri puta manje nego što je objavila Nulta tačka. Podaci se odnose na osmogodišnju decu u različitim državama SAD. Autizam je četiri puta češći kod dečaka nego kod devojčica i u nešto manjoj stopi se javlja među belom decom u odnosu na latinoameričku, azijsku, i afroameričku decu.

Navode o tome da vakcine izazivaju autizam Nulta tačka potkrepljuje rečima poznatog teoretičara zavere Pitera Makaloka. I Tragač i drugi portali već su više puta pisali o tome kako vakcine nemaju nikakve veze sa poremećajima iz spektra autizma.

Nulta tačka je sporni tekst preuzela sa ozloglašenog američkog sajta Info Wars koji je osnovao poznati teoretičar zavere Aleks Džons.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA