Lažni intervju o lažnoj platformi na lažnom sajtu Kurira


Društvenim mrežama kruži obmanjujuća reklama za investiranje u kriptovalute koja teži da iskopira vizuelni identitet portala Kurir. Posetioci se pozivaju da ulože svoj novac, a na to treba da ih namami izmišljeni intervju Jovane Joksimović s voditeljkom i glumicom Anom Mihajlovski, koja je tom prilikom „otkrila” da uz ulaganje od 29.500 dinara za tri-četiri meseca može da se zaradi deset miliona dinara. U pitanju je, naravno, prevara.

 

Kurir ili Exitnews?

Iako se na prvi pogled čini da je portal na koji nas reklama preusmerava legitiman, čitanjem URL-a stranice vidimo da nije u pitanju pravi portal Kurira, već izvesni exitnews.click. Moguće je pronaći i informaciju o reklami: plaćena je kompaniji Meta i plasira se putem Instagram storija. Na spornom sajtu nije moguće otvoriti nijednu vest ni rubriku osim pomenutog teksta, a kada se spustimo na dno stranice u potrazi za kontakt-podacima, svaki klik nas preusmerava na stranicu Immediate Flex.

Manipulativni tekst otkriva „žučnu raspravu“ koja se dogodila u emisiji „URANAK1“ između voditeljke Jovane Joksimović i Ane Mihajlovski. Takođe se navodi da je „kao odgovor na incident menadžment kanala K1 odlučio da ukloni intervju sa emitovanja, odbijajući da komentariše situaciju i ponašanje svog voditelja Jovana Joksimovic“. Na ovaj način autori pokušavaju da opravdaju to što snimak intervjua nigde nije moguće pronaći.

Uprkos tome što je video-snimak uklonjen, lažni Kurir je „odlučio“ da objavi transkript u kome lažna Ana Mihajlovski otkriva kako jednostavno dolazi do dodatne zarade. Transkript dalje upućuje na link koji nas usmerava na sajt Immediate Flex.

Ova reklama ide toliko daleko da se u lažnom tekstu nalaze i generisane slike gostovanja Ane Mihajlovski koje se nikada nije dogodilo.

Inače, Ana Mihajlovski je na svom Instagram profilu reagovala na obmanjujući sadržaj. „Vesti koje senzacionalističkim i lažnim sadržajima pokušavaju da prevare ljude za novac nemaju veze ni sa mnom ni sa Kurirom ni sa Jovanom Joksimović”, napisala je Mihajlovski u okviru Instagram storija.

 

Immediate Flex: kripto-prevara po starom modelu

Kao i u slučaju nekoliko kripto-prevara koje smo analizirali do sad (1, 2, 3), i u ovom slučaju urgira se na brzo delanje, jer ponuda važi „još samo 24 sata“. Immediate FLEX čak navodi korak po korak instrukcije za otvaranje naloga, kao i sumu od 29.500 dinara koju je potrebno uplatiti kao početni ulog. Lažni odeljak za komentare na „portalu“ sadrži više od 20 komentara koje nije moguće lajkovati niti na njih odgovoriti, a opisuju pozitivna iskustva s platformom za investiranje, kao i način funkcionisanja i profit od trgovine kriptovalutama.

Radi većeg kredibiliteta, instrukcije za registraciju i svoje iskustvo u tekstu daje „jedan od urednika Kurira“ – izvesni Miško Pešić. Ipak, urednik pod ovim imenom i likom ne postoji. Osoba na slici je zapravo Kaj Harlin, nekadašnji analitičar podataka Bazfida.

Na platformi za navodnu trgovinu kriptovalutama se, pored izjava zadovoljnih korisnika, nalaze i izjave poznatih ličnostiNovaka Đokovića i Filipa Ceptera, koji hvale investiranje putem platforme Immediate Flex. I one su, naravno, izmišljene.

 

Jeremić: sadržaj je prijavljen Meti i VTK

Petar Jeremić, menadžer za etičke standarde Vajerles medija grupe (WMG), pod čijim okriljem funkcioniše i Kurir, navodi da su se u ovoj kompaniji pre gotovo dva meseca prvi put susreli sa prevarama koje zloupotrebljavaju njihov vizuelni identitet. Takođe navodi da su tekstovi na ovim stranicama izmišljeni i da nikada nisu objavljeni na sajtu Kurira, niti bilo kojim drugim medijima WMG kompanije.

Slučajevi su prijavljeni kompaniji Meta, kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, navodi Jeremić i dodaje da je problem u tome što, kada se jedna stranica prijavi i ugasi, na njeno mesto ubrzo dolazi nova. I u tekstu lažne reklame čitaocima se daje do znanja da imaju sreće što čitaju članak, jer može biti obrisan – baš kao i televizijsko „gostovanje“ Ane Mihajlovski.

Anđela Jovanović, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA