Amerikanci nisu najavili udar na Srbiju nakon Sirije


Dnevni list Srpski telegraf najavio je krajem prošle nedelje da će Sjedinjene Američke Države nakon Sirije “udariti” i na Srbiju, za šta smo utvrdili da je lažna vest.

Pod naslovom “Posle Sirije udaramo na Srbiju” vest je objavljena 13. aprila na Telegrafovom portalu Republika.rs.

Telegraf navodi da:

Kandidat za državnog sekretara SAD Majk Pompeo priziva krvavi užas u Srbiji kako bi Rusiji i Putinu zadao konačni udarac! Tokom saslušanja pred Komitetom za spoljne poslove Senata bivši šef CIA [formalno je još na ovoj funkciji iako je američki predsednik Donald Tramp 13. marta imenovao Ginu Haspel za novu direktoricu Agencije] bukvalno je najavio novi rat, te je naveo da će posle Sirije krv teći i na Balkanu. Posebnu pretnju Pompeo je uputio Srbiji kako bi se konačno otarasila utisaja Rusije, koji Amerikanci tumače kao poguban.”

Pompeo jeste bio pred senatskim Spoljnopolitičkim odborom 12. aprila i pretres je trajao više od četiri sata. Pogledali smo integralni snimak tog “saslušanja” i Pompeo nijednom nije rekao da će “posle Sirije krv teći i na Balkanu”.

Snimak se može pogledati i na You Tube kanalu NBC Newsa.

Jedini trenutak kada se pominje naša zemlja jeste u toku obraćanja senatora američke države Viskonsin Rona Džonsona, koji sporadično navodi da je boravio na Kosovu i u Srbiji te smatra da bi Srbija trebalo da ostane verna zapadnom uticaju.

Svoje tvrdnje da je obraćanje američkog zvaničnika “dodalo ulje na vatru koja preti da bukne u svetski rat” Telegraf potkrepljuje sledećim citatom Pompea:

Uzvratićemo svim sredstvima koje imamo, od ekonomije do interneta. Rusija je snažno angažovana u potkopavanju demokratskih vrednosti od Balkana do Latinske Amerike i mi ćemo na to odgovoriti. Uzvratićemo na negativan ruski uticaj i suzbiti ga.”

Međutim, ovakva izjava Pompea ne postoji.

Balkan jeste pomenut tog dana, ali kao jedna od tačaka u Evropi za koju smatraju da bi trebalo da gleda u Zapad, a ne u Rusiju. Niko nije eksplicitno najavio novi rat.

Tu informaciju objavili su i na naslovnici za vikend izdanje 14. i 15. aprila.

Telegrafovu vest preneo je i portal Srbija danas 14. aprila pod naslovom“Posle Sirije, krećemo na Srbiju, KRV će teći na Balkanu: Budući državni sekretar SAD zapretio NAJSTRAŠNIJE”

Zanimljivo je da je sajt Srbija danas preneo Telegraf, iako je dva dana ranije, na sam dan saslušanja Pompea, pisao o tome bez ijedne rečenice o Srbiji.

Međutim, i u tom tekstu portala Srbija danas uočljiva je potreba da se Pompeo prikaže kao zagovarač rata pa tekst ima ovakav naslov: “Oglasio se i RATOBORNI Majk Pompeo: Rat zahteva unutrašnje i međunarodno odobrenje”
Ovo je samo jedan u nizu primera u kojima tabloidni mediji najavljuju nove konflikte i upozoravaju na “Treći svetski rat”.
Takvo izveštavanje obično služi za spinovanje, skretanje pažnje čitalaca sa onoga što se zaista oko njih zbiva, a doprinosi i širenju panike što se smatra krivičnim delom.

 

Autorka: Sandra Maksimović

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA