Informerovo predskazanje o napadu na Kosovo se nije ostvarilo


Dnevni tabloid Informer tokom prethodne dve nedelje najavljivao je “brutalan upad na sever Kosova u kome bi trebalo da učestvuju pripadnici “Bezbednosnih snaga Kosova” i specijalci policijske jedinice ROSU” i koji je trebalo da se dogodi do 25. aprila, odnosno juče.

Budući da je taj dan prošao, napad se nije dogodio, sasvim je jasno da je reč o lažnoj vesti.

Na naslovnici štampanog izdanja ovog lista od 13. aprila, tvrde da su “Šiptari dobili 24 h da otmu sever Kosova”.

Dan kasnije, 14. aprila, takođe na naslovnici, obaveštavaju nas da “Šiptari planiraju napad na sever do 25. aprila”.

U verziji za sajt, tačan datum se ne navodi, već samo da će se taj “brutalan upad” dogoditi u “narednih nekoliko nedelja”.

Osim širenja ove neistine, problematično je i to što Informer tvrdi da je “zeleno svetlo za zauzimanje severa srpske pokrajine”Albancima dao pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i da je jedini uslov bio “da to završe za najviše 24 sata”.

Mičel jeste tokom marta bio na Balkanu (od 12. do 17.) i posetio Prištinu, Skoplje, Beograd, kao i Atinu i Nikoziju. Međutim, on je još tada demantovao navode nekoliko medija da “donosi plan za Kosovo” koji predviđa šira ovlašćenja za buduću Zajednicu srpskih opština.

Prvog dana zvanične posete Balkanu, 12. marta, američki zvaničnik je razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem i nakon toga, između ostalog, izjavio da je video te spekulacije i demantovao navode da donosi plan za Kosovo.

“Video sam te spekulacije na mom putu ovde i mislim da je to veoma kreativno novinarstvo. Mogu da vam kažem da nisam ovde da otkrijem bilo kakav specifičan plan. Ono zbog čega jesam došao jeste angažovanje i Kosova i Srbije po pitanju njihove zajedničke budućnosti, da razgovaramo o Dijalogu, o zapadnom putu za obe zemlje i za zapadni Balkan, i ja očekujemo da ćemo o tome da razgovaramo ovde i u Srbiji” rekao je Mičel.

Kao izvore za svoje tvrdnje da Mičel jeste dao Albancima “zeleno svetlo” Informer navodi “odlično obaveštene diplomatske izvore” tako da nije moguće proveriti tu tvrdnju kada nema imenovane osobe, medija ili institucije.

Korišćenje anonimnih izvora iz diplomatskih, partijskih krugova ili onih u okviru službi bezbednosti čest su manir Informera, uz pomoć kojeg mogu da objave tvrdnje za koje nemaju utemeljenje.

Time se obično služe kada najavljuju napade na Srbiju koje navodno planiraju “Šiptari, Hrvati, Bošnjaci, NATO…”.

Ovaj tekst Informera jedan je u nizu onih koji nastaju u vreme kada se ponovo učestalo priča o formiranju Zajednice srpskih opština i kada se šire poluinformacije o tome kako bi ta Zajednica trebalo da funkcioniše.

Informer tome doprinosi citiranjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji kaže da “Zajednica srpskih opština ne može po kosovskim zakonima”.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da je Briselskim sporazumom predviđeno da Zajednica srpskih opština bude formirana po kosovskim zakonima, rekavši da je dogovor bio da zajednica bude formirana nakon izmene propisa.

Ukoliko ZSO treba da bude osnovana po kosovskim zakonima, zbog čega onda nije formirana? Ako se sve radi u skladu sa kosovskim zakonima, zašto smo išli u Brisel? Nigde ne piše da se ZSO formira po aktuelnim kosovskim zakonima- istakao je Vučić” piše Informer.

Da je Briselskim sporazumom još 2013. godine predviđeno da se Zajednica srpskih opština  formira baš po kosovskim zakonima pisao je portal Raskrikavanje i objasnio kako se predstavnici vlasti, kao i mediji koriste spinovima kada govore o toj temi.

Izmišljenim navodima o napadu na sever srpske pokrajine, i uopšte postojanju takvog plana, Informer je pokušao da dȃ legitimitet i citiranjem stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića koji kaže upravo ono što tabloidu treba i na šta je ovdašnja publika ranjiva – najava nove Oluje (vojne akcije iz 1995. godine kada je iz Hrvatske proterano oko 250 hiljada Srba).

“Cilj Zapada jeste da etnički očisti Kosovo od Srba, kao što je to Hrvatska uradila u RSK. Zato treba da strahujemo od nove ‘Oluje’ na severu Kosova i potpunog progona Srba sa tog prostora- upozorava Galijašević” navodi se u Informeru.

Taj list nije jedini koji se bavi spekulacijama i u javnost iznosi najave o napadima koji se nikada nisu ostvarili. Najavljivali su ih i dnevni list Alo i portal Srbija danas.

 

Autorka: Sandra Maksimović

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA