Utakmica Srbija – Švajcarska protekla bez napada Islamske države


Utakmica Srbija – Švajcarska u drugoj grupi kola E odigrana juče na Svetskom prvenstvu u Rusiji protekla je bez incidenata, iako su mnogi predviđali nerede. Dnevni list Kurir, a potom i portal Srbija danas najavili su 16. juna da albanski ogranak Islamske države sprema napad tokom utakmice, u tekstu „Pobićemo orlove!“.

Ovi mediji navode da je balkanski ogranak terorističke organizacije ISIS uputio zastrašujuće pretnje fudbalerima i navijačima Srbije na Svetskom prvenstvu. Srbija danas se u svom tekstu poziva na video u kojem se mogu čuti prepričane pretnje koje je ISIS izrekao govoreći o fudbalskom prvenstvu pre no što je ono počelo.

„Džihadisti su objavili jezivi video na kome prikazuju snimke napada na stadione, a balkanska frakcija koju čine Albanci, sprema akciju za naš duel sa Švajcarskom“, naveo je pomenuti portal. Međutim, uvidom u prateći snimak, a na koji se oni pozivaju, FN Tragač je utvrdio da se među pretnjama ne nalazi ona navodno upućena srpskim fudbalerima i navijačima. Takođe, u snimku nema govora o tome da navedene pretnje dolaze od balkanskog ogranka Islamske države sačinjenog od Albanaca.

U stranim medijima jesu se još u maju pominjale pretnje koje je ISIS uputio fudbalerima, ali su u pitanju fudbaleri Argentine, Portugala i Brazila – Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Nejmar. U pitanju su montaže na kojima se prikazuje kako pripadnici Islamske države obezglavljuju navedene fudbalere.

Sandra Maksimović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (3. avgust 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA