Utakmica Srbija – Švajcarska protekla bez napada Islamske države

Utakmica Srbija – Švajcarska u drugoj grupi kola E odigrana juče na Svetskom prvenstvu u Rusiji protekla je bez incidenata, iako su mnogi predviđali nerede. Dnevni list Kurir, a potom i portal Srbija danas najavili su 16. juna da albanski ogranak Islamske države sprema napad tokom utakmice, u tekstu „Pobićemo orlove!“.

Ovi mediji navode da je balkanski ogranak terorističke organizacije ISIS uputio zastrašujuće pretnje fudbalerima i navijačima Srbije na Svetskom prvenstvu. Srbija danas se u svom tekstu poziva na video u kojem se mogu čuti prepričane pretnje koje je ISIS izrekao govoreći o fudbalskom prvenstvu pre no što je ono počelo.

„Džihadisti su objavili jezivi video na kome prikazuju snimke napada na stadione, a balkanska frakcija koju čine Albanci, sprema akciju za naš duel sa Švajcarskom“, naveo je pomenuti portal. Međutim, uvidom u prateći snimak, a na koji se oni pozivaju, FN Tragač je utvrdio da se među pretnjama ne nalazi ona navodno upućena srpskim fudbalerima i navijačima. Takođe, u snimku nema govora o tome da navedene pretnje dolaze od balkanskog ogranka Islamske države sačinjenog od Albanaca.

U stranim medijima jesu se još u maju pominjale pretnje koje je ISIS uputio fudbalerima, ali su u pitanju fudbaleri Argentine, Portugala i Brazila – Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Nejmar. U pitanju su montaže na kojima se prikazuje kako pripadnici Islamske države obezglavljuju navedene fudbalere.

 

Sandra Maksimović

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.