Tramp nije dao izjavu kojom upozorava Balkan na migrante


Portal „Dnevni žurnal” preneo je izjavu američkog predsednika Donalda Trampa za koju smo utvrdili da je nikada nije dao. Naime, u tekstu od 14. jula ovaj portal piše da se Tramp „oglasio“ nakon samita NATO-a i da je upozorio Balkan na problem migranata. Tramp, međutim, ni za vreme samita u Briselu, ni posle njega nije davao izjave koje se pominju u tekstu naslovljenom „Tramp: Balkan mora da se sačuva od migranata”.

Kako se navodi u tekstu portala „Dnevni žurnal”, Tramp je izgovorio sledeće:

„Suludo je puštati na Balkan milione i milione migranata bez ikakve kontrole. Ne smete im dozvoliti da se okolo šetaju slobodno i da rade šta hoće. Pre svega ugrožena je bezbednost građana, kao drugo ti migranti se gube iz vida i mogu da beže dalje.

Nemačka i ostale moćne zemlje EU će pre svega „usvojiti” bogatije i obrazovanije migrante dok će ostali verovatno ostati zaglavljeni na Balkanu. Zar ne vidite novu krizu na pomolu? Šta ćete raditi kada na Balkanu bude zaglavljeno preko 4 miliona migranata? Kako ćete njih da vratite tamo odakle su došli?”

Iako se ne precizira u kojoj je prilici tačno Tramp dao ove izjave, navodi se da se „oglasio nakon samita NATO-a” i da se „čini da nam je svima poslao upozorenje”, što ukazuje na to da je američki predsednik navodno ovu poruku poslao javno. Međutim, nije moguće naći ikakav dokaz da je Tramp ikada izgovorio ove rečenice.

Sajt factba.se objedinjuje sva pojavljivanja, izjave i tvitove američkog predsednika Trampa kroz nemontirani video materijal i transkripte. Međutim, na ovom sajtu pomenute izjave nema. Tramp se medijima obraćao čak pet puta tokom dvodnevnog samita NATO-a u Briselu. Nakon samita, a pre izlaska teksta u „Dnevnom žurnalu”, još dva puta se pojavio pred medijima sa britanskom premijerkom Terezom Mej. Nijednom rečju na ovih sedam medijskih pojavljivanja Tramp nije pomenuo Balkan, dok se problemom migranata bavio u evropskim i svetskim okvirima. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa britanskom premijerkom, Tramp je ponovio svoj stav da je „imigracija veoma negativna stvar za Evropu“, međutim nije se osvrtao na situaciju na Balkanu.

U intervjuu za engleski tabloid „San” koji je objavljen posle samita u Briselu, Tramp, poznat po svojim antiimigracionim stavovima,  kritikovao je politiku prema migrantima, ali britansku i evropsku, dok nigde nije izrazio svoju zabrinutost za balkanske države. Jedino što se pominje su „milioni imigranata“.

U intervjuu za San Tramp je govorio o migrantima, ali u britanskom i evropskom kontekstu

„Mislim da je dozvoljavanje milionima i milionima ljudi da dođu u Evropu veoma, veoma tužno. Mislim da gubite svoju kulturu. Pogledajte oko sebe.” – rekao je Tramp o migrantima u izjavi za tabloid „San”.

Pristup predsedniku SAD je unapred dogovoren i svi mediji koji uzimaju izjave od njega moraju da imaju propusnice, tako da je verovatnoća da je razgovarao sa nekim novinarima, a da je to ostalo nezabeleženo skoro pa nemoguća.

Ispod teksta se kao izvor informacija navodi sam „Dnevni žurnal” i dopisništvo „Fox News / Anna Stivenson / Mike Zimermman”. Međutim, internet pretragom se ova imena ne mogu dovesti u vezu sa pomenutom TV stanicom. Takođe, ovo je jedina vest na ovom portalu u kojoj se pominju ta imena dopisnika. „Dnevni žurnal” je i ranije imao tekstove potpisane sa „dopisništvo FOX NEWS iz Moskve”. Ipak, na internet portalu američke televizije nema vesti koje potvrđuju da je Tramp poslao upozorenje balkanskim državama.

U želji da saznamo kako su došli do pomenutih informacija, kontaktirali smo i uredništvo „Dnevnog žurnala”. Iako na njihovom sajtu stoji obaveštenje da odgovaraju na poruke u roku od 24 sata, na naše pitanje poslato mejlom nisu odgovorili.

Ovu  vest su sa „Dnevnog žurnala“ preneli su i portali Srbija Danas i Vaseljenska.

Podsetimo, „Dnevni žurnal” je takođe bio izvor informacija za vest o prilogu CNN-a u kojem je navodno konstatovano da su „srpska deca najpametnija na svetu“, uz fotografiju naučnika za koju se ispostavilo da je na njoj zapravo američki novinar Džejk Taper, o čemu je pisao portal Raskrikavanje.

Danka Mihajlović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA