Ne, nije naučno dokazano da su Srbi pošteniji od Hrvata


Četvorica naučnika predvodila su eksperiment čiji je cilj bio da utvrde nivo građanskog poštenja u različitim društvima. U tu svrhu oni su 17.000 puta namerno „posejali“ novčanike – što prazne što pune – u različitim institucijama u 40 zemalja sveta i čekali da vide da li će nalazač biti pošten i prijaviti ono što je pronašao. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu „Science“ pre samo pet dana, a njihove pogrešne interpretacije već su se raširile u domaćim medijima, koji tvrde da je konačno „naučno dokazano da su Srbi pošteniji od Hrvata“.

U najkraćem, loša tumačenja, propraćena manipulativnim naslovima, nastala su fokusiranjem na broj ispitanika koji bi vratio novčanik bez novca. U toj kategoriji je Srbija zaista ispred Hrvatske, ali samo za jedan procenat (53% naspram 52%). Međutim, ukoliko pogledamo rezultate u drugoj kategoriji, kojom se meri broj ispitanika koji bi vratio novčanik sa novcem, ispitanici iz Srbije zaostaju za onima iz Hrvatske za čak 15% posto (52% naspram 67%). NAPOMENA

Pojedini mediji manipulativno su zaključili kako su Srbi (pri čemu bi tačnije bilo reći „ispitanici iz Srbije“) 11. na svetu po poštenju, iako je eksperiment sproveden u 40 zemalja, što je dvadesetak posto ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija.

Izvor: Cohn et al. (2019) Civic honesty around the globe, Science.

Prvi autor ovog istraživanja, Alen Kon sa Univerziteta u Mičigenu, kaže za FakeNews Tragač da su razlike između Srbije i Hrvatske veoma male, i da bi se na osnovu njih eventualno moglo zaključiti to da građani Hrvatske više brinu o tome da izbegnu lični doživljaj sebe kao lopova. Međutim, treba se čuvati generalizacija. „Nijedna studija ne može da pokrije sve vrste situacija, lokacija i ispitanika. Takođe, važno je imati na umu da poštenje ima mnoge nivoe, a mi smo proučavali ’samo’ jednu od mogućih situacija“, navodi Kon i zaključuje da bi, suprotno navodima naših medija, uz sve navedene ograde iz istraživanja pre moglo da se zaključi da su građani Hrvatske pošteniji od onih iz Srbije.

Manipulativno tumačenje rezultata preneli su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine, Studio B, Informer, Večernje novosti, Kurir, B92, Telegraf, Srbin info, Intermagazin, Pink, Prokuplje online, Balkanska geopolitika, Vesti.rs, Smedia, Dnevne vesti, The world news, Glavne vesti, Pravda, Govori Srbija i Srbija 24. Za razliku od navedenih medija, portal Srbija danas objavio je naslov koji više odgovara istini: „Dokazano, naučno! Srbi su pošteniji od Hrvata! Osim kad su pare u pitanju…“.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA