Putin zahteva Mladića na slobodi, ali „SAMO U INFORMERU!”


„Putin: Pustite Mladića“ – reči su koje dominiraju naslovnom stranom Informerа od 19. jula. Ispostaviće se, ipak, da je Informerov naslov od tri reči u potpunosti sastavljen na osnovu dezinformacija i pogrešnih interpretacija.

 

Kuzmin, ne Putin

Prvo, članak se ne odnosi na Putina, već na Genadija Kuzmina, ruskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama. Tekst je zasnovan na njegovom obraćanju na sednici Saveta bezbednosti 17. jula, kada je tema bila izveštaj o Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (telo UN-a osnovano kako bi nastavilo rad Međunarodnog suda nakon isteka mandata).

U naslovu teksta na Informerovom sajtu navodi se: Putin: Pustite Mladića! Inače ne damo ni centa Hagu!”, a već u podnaslovu: „Genadij Kuzmin, ruski predstavnik u UN, kaže da je Moskva zabrinuta za zdravlje Ratka Mladića i upozorava da on nema adekvatno lečenje.” Putin se, dakle, u Informeru po ko zna koji put javlja isključivo kao nekakva personifikacija Rusije, ili barem njene državne politike.

 

Zabrinutost, ne oslobađanje

Drugo, u najavi teskta propraćenog porukom SAMO U INFORMERU!” stoji navodna Kuzminova poruka: „Dok god general ne izađe iz Haga, nema novca za Tribunal”, a u samom članku objavljenom kasnije tog dana: „Dok general ne izađe iz Haga, ne dajemo novac za rad Tribunala”.

Video snimak Kuzminovog govora (s engleskim prevodom) dostupan je na internetu. Lako se može ustanoviti da Kuzmin jeste naglasio da je Moskva zabrinuta za Mladićevo zdravlje, ali ni u jednom trenutku nije zahtevao njegovo oslobađanje ili privremeno puštanje na slobodu.

Kuzmin, s druge strane, jeste bio vrlo kritičan kada je u pitanju rad Međunarodnog suda i izrazio uverenje da će promene u rukovodstvu rezidualnog mehanizma doneti poboljšanja, te najavio da do tada Rusija neće finanasirati mehanizam.

 

Potvrda, ne prikrivanje

Treće, suprotno pisanju Informera, Rusija nije optužila Hag da krije dokumentaciju, niti je Kuzmin, kako Informer tvrdi, izgovorio da se „haški lekari svojski trude da prikriju realno zdravstveno stanje Mladića”. Ono što je sugerisano jeste da Moskva nema potvrdu od nezavisnih izvora da Mladić dobija adekvatnu medicinsku pomoć.

Na kraju je komentar na lažnu vest u Informeru dao i nekadašnji pukovnik JNA Veselin Šljivančanin, osuđen za ratne zločine. Šljivančanin je rekao da „pozdravlja stav Moskve“ (ne precizira se tačno koji) i ocenio da se „pravim fašistima koji su izazvali međunacionalne sukobe na prostoru bivše SFRJ nije ni sudilo”. Da podsetimo, Šljivančanin je i prošle godine dobio ulogu analitičara u vesti koja se ispostavila kao lažna.

Lažnu vest preneli su i portali Vesti Srbija i Radio Balkan Fox.

Danijel Apro, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA