Ne, u Hrvatskoj ne postoji zakon o rušenju ćiriličnih nadgrobnih spomenika


U tekstu Informera iz marta 2018. godine, koji su 23. avgusta 2019. aktuelizovali portali Vidovdan i Nacionalist izneta je lažna tvrdnja da je u Hrvatskoj donet zakon koji omogućava rušenje ćiriličnih nadgrobnih spomenika. Takav zakon ne postoji – reč je o Dokumentu dijaloga koje je objavilo Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima u Hrvatskoj, a čak se ni u njemu ne pominje ćirilica.

Informer nudi nekoliko spornih navoda, počevši od naslova koji glasi „HRVATI USVOJILI ZAKON ZA RUŠENJE SRPSKIH GROBOVA“. Dokument dijaloga, gore pomenut, citiran je i u tekstu Informera, ali je pogrešno naveden kao zakon. Kako objašnjava pravnica i koordinatorka programa Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske Branka Vierda, u pitanju je zapravo dokument kojim Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima daje svoje preporuke o tome kako bi se trebalo odnositi prema određenim obeležjima navedenih režima i te preporuke zakonodavac može, ali ne mora uzeti u obzir, ako one uopšte budu uvrštene u predlog zakona. 

Ono što je apsurdno je činjenica da je Informer u ovako intoniranom tekstu preneo izjavu kojom se nedvosmisleno demantuje sve što je prethodno navedeno. Naime, jedan od Informerovih sagovornika bio je i Milorad Pupovac, tadašnji predsednik Srpskog narodnog vijeća, koji je izjavio da „nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema spomenicima“ i dodaje da je dokument o kom se govori neobavezujuć i samim tim poriče Informerov zaključak da je u pitanju zakon koji će dovesti do rušenja srpskih grobova.

Kada je reč o podnaslovu, koji glasi „režim u Hrvatskoj planira da sruši većinu srpskih nadgrobnih spomenika u ovoj državi!“, autori Informerovog teksta se kasnije ni na jednom mestu ne osvrću na ovu ocenu niti pokušavaju da je dokažu.

Poslednja teza u tekstu koja dovodi čitaoce u zabludu je ta da njihovi sagovornici govore da bi srpski nadgrobni spomenici mogli biti rušeni samo zato što su ćirilični. Nijedan od citiranih sagovornika nije spomenuo ćirilične spomenike, niti se ćirilica uopšte spominje u 33 strane dugom Dokumentu dijaloga, koji je i povod za ovu priču.

Dodatno, portali Nacionalist i Vidovdan su svoje tekstove o srpskim grobovima u Hrvatskoj ilustrovali fotografijom srušenih pravoslavnih nadgrobnih spomenika u Sarajevu 2017. godine. Tekst je 2018. preneo i portal Srbija Danas, a prošle nedelje portal Vrlička krajina.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA