Izmišljeni doktor u izmišljenom intervjuu širi paniku i nudi sumnjive pilule


U promociji „čudotvornog leka” puridona koji navodno uklanja parazite iz tela učestvovalo je više medija kroz skriveno oglašavanje i kroz sponzorisani sadržaj na stranicama svojih portala. Međutim, ovaj „lek”, koji pod tim nazivom ne postoji u zvaničnom registru lekova, reklamira se očiglednim lažima i prevarama.

Naime, veliki broj portala u sponzorisanom odeljku „više s weba” nudi link ka reklami za kapsule puridon.

Već na početku reklame upoznajemo se sa dr Lidijom Kesić, specijalistkinjom za parazitologiju i tropsku medicinu. O parazitima više saznajemo kroz potpuno izmišljeni intervju sa ovom „doktorkom”. Kako ona navodi, Srbija zauzima jedno od vodećih mesta po pitanju zaraženosti parazitima zbog ekstremno loše ekološke situacije, nedelovanja vlasti i ravnodušnosti ljudi.

Međutim, kada se dr Lidija Kesić pretraži po internetu na osnovu objavljene fotografije, dobije se skoro 200 rezultata, budući da je reč o stok fotografiji koja se često koristi na raznim sajtovima kada zatreba ilustracija doktora. „Naša“ Lidija tako ima imenjakinje na potpuno identičnim sajtovima o lekovima protiv parazita, samo na drugim jezicima.  Tako se Čehinja preziva Kovarikova, a Rumunka Kozma. Naravno, sve rade na molekularnoj dijagnostici leišmanijaze i misle da Češka, odnosno Rumunija zauizimaju vodeće mesto po zaraženosti parazitima.

Nepostojeća doktorka Lidija tako daje izmišljene izjave o parazitima i papilomima koje sa naukom nemaju nikakve veze, a ljude mogu dovesti u zabludu, ali i u zdravstvenu opasnost. Lek koji to zapravo nije, predstavlja se kao jedino delotvorno rešenje za odstranjivanje parazita iz organizma, uz niz netačnih i proizvoljnih konstantacija „doktorke Lidije”, kao npr. da ukoliko imate samo neki od simptoma – umor, nervozu, nesanicu ili začepljenje nosa – postoji 99% verovatnoće da postoje paraziti u vašem telu i da ih se morate rešiti što pre.

Ona navodi i da je izvoz leka zabranjen do onog trenutka dok se ne proizvede dovoljno da zadovolji potrebe stanovništva u Srbiji. Međutim, kao što smo već napomenuli, „lek” pod ovim nazivom ne postoji u registru humanih lekova Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). Rumunska i češka doktorka takođe su konstatovale istu stvar za svoje zemlje.

Kao što je izmišljena doktorka Lidija, tako su izmišljeni i Fejsbuk komentari na ovu objavu. „Komentatori” postoje i na identičnim sajtovima na drugim jezicima. Dok su profilne slike i postovi istovetni, razlikuju se imena i jezik kojim su komentari napisani, a iskustva sa uzimanjem kapsula puridona ili u češkoj i rumunskoj varijanti kapi bactefort, mahom su odlična.

Proizvod koji se reklamira na ovaj način nisu imali problema da na svom sajtu samo u poslednjih nedelju dana promovišu TV Hepi i Glossy Espreso, i to navodeći puridone kao ‚‚100% siguran način da zaštitite sebe i svoju decu i to u vašem domu”. 

Potpuno isti mehanizam lažnog oglašavanja pojavljuje se na internetu i kada je reč o proizvodu ‚‚Flekosteel”. Ovog puta izmišljen je doktor nauka Velibor Dušanić koji se predstavlja kao inovator i pronalazač formule za proizvodnju čudotvornog balzama koji pomaže u problemima sa zglobovima. Po istom mehanizmu lažni doktor Dušanić ima „kolege” koji izgledaju potpuno isto i rešavaju iste probleme u drugim zemljama – Španiji, Italiji i Grčkoj. Lažni komentatori ovih objava imaju iste profilne fotografije kao i u slučaju purodona, ali se drugačije zovu.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Espreso nas je obavestio da je uklonio sporni tekst sa portala Glossy, a potom je objavljena i ispravka.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA