Laž o diverzantskom iskrcavanju 70.000 američkih vojnika u Hamburgu


Ovih dana medijima u Srbiji kruži lažna vest kako je 70.000 američkih vojnika stiglo u Nemačku, na aerodrom u Hamburgu. Vest je u svim medijima bila propraćena informacijama da su Nemci iskazivali zabrinutost zbog ove situacije i da su se našli u čudu.

Uz vest je dodat i video koji su srpski novinari preuzeli sa Tviter naloga @BabaTRAVICA. Ipak, analizom video klipa FN Tragač došao je do dokaza da je u pitanju snimak star oko mesec dana. Poređenjem broja leta vidljivog u jednom frejmu klipa sa bazom avionskih letova, dokazano je da je avion kompanije Atlas Air, zvaničnog prevoznika američke vojske, na letu broj 5Y8720 poslednji i jedini put u proteklih 90 dana u Hamburg sleteo u ranim jutarnjim časovima 20. februara, što se i poklapa sa satnicom vidljivim u klipu.

Takođe, daljom pretragom, utvrđeno je da se avion istih registarskih oznaka, ali na različitom letu, pojavljuje u klipu na Jutjub kanalu „Ruptly”, u kom je pokriveno sletanje američkih vojnika u Hamburg. U tom videu, nepotpisani predstavnik američke vojske rekao je da su se iz tog aviona iskrcala 234 vojnika. S tim podatkom, da se pretpostaviti da je neophodno oko 300 aviona kako bi se 70.000 američkih vojnika prebacilo u Nemačku. Tog dana, kao i dan ranije, na aerodrom u Hamburgu sleteo je samo jedan avion kompanije Atlas Air i od tada do danas nijedan avion ove kompanije nije leteo za Hamburg. Kako je rečeno u pomenutom video prilogu, vojnici su u Nemačku došli kako bi bili prisutni tokom prijema vojnih vozila koja se dopremaju radi vojne vežbe „DEFENDER – Europe 2020”.

Video koji su srpski mediji preneli završava se porukom kojom se iskazuje sumnja da je ovo diverzantska akcija američke vojske usred trenutne krize sa virusom korona. O ovom pitanju već su pisale kolege sa bosanskog portala Raskrinkavanje.

Vest o iskrcavanju 70.000 američkih vojnika preneli su SrbijaDanas, Glas Nacije, Kurir, Pravda, BalkansPress, Vesti, Replika, Srbin info, TPK News, a emitovan je i prilog u informativnoj emisiji televizije Prva:


Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo objavio je ispravku netačne informacije (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne informacije (6. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA