Ako su kašičica i vino sakralni, da li je i pljuvačka?


Radio-televizija Vojvodine prenosila je juče pričest iz jedne novosadske pravoslavne crkve u kojoj su vernici tokom obreda koristili istu kašiku. Uprkos merama Vlade za zaustavljanje širenja koronavirusa i molbi patrijarha Irineja da se vernici pridržavaju pravila o okupljanjima, obred je održan, a malo njih je na skupu nosilo zaštitne maske.

Naratorka na kraju dvočasovne emisije navodi sledeće: „Dok, poštovani gledaoci, vernici molitveno pristupaju svetoj tajni pričešća, najvećem mogućem leku za dušu i telo, i naš prenos lagano se bliži svome kraju“.

Mnogi vernici se ne plaše posledica jer veruju da se na svetom mestu ljudi ne mogu zaraziti. Ruski mitropolit Ilarion iz Moskovske patrijaršije izjavio je: „Verujemo da se nijedan virus ili bolest ne mogu preneti tokom pričesti”, a crkveni zvaničnici u Gruziji kažu da kašika ne prenosi bolest jer je umočena u sveto vino.

U Grčkoj su poglavari crkve rekli da stavljanje kašičice vina u usta vernika ne može izazvati širenje bolesti. Nakon što je pričešće nastavljeno po starom modelu i u australijskim pravoslavnim crkvama, istraživač iz Medicinskog udruženja Australije (Australian Medical Association, AMA) Džulijan Rajt upozorio je da se koronavirus može preneti preko pljuvačke koja ostaje na kašici tokom pričešća. „To su nepromišljene i nestručne izjave koje izlažu ljude riziku”, rekao je on.

Još jedna učestala dezinformacija jeste da vino dezinfikuje kašiku pre svake sledeće upotrebe. Poglavari u Gruziji, Rusiji i Belorusiji tvrde da je ustanovljeno da vino u crkvama sadrži dovoljno jak alkohol koji ubija viruse. Međutim, prema blogu Vinepair, vino za pričest sadrži procentualno od 5 do 18% alkohola u sebi, a koncentracija potrebna za ubijanje virusa iznosi najmanje 60%.

Zbog raznih dezinformacija slične situacije su nastajale u religijskim objektima i u drugim državama:

U Južnoj Koreji su u jednoj crkvi prskali slanu vodu u usta vernika iz pumpice, verujući da će tako da ubiju koronavirus. Ovaj potez rezultirao je sa 46 slučaja zaraženih zato što je sve vreme korišćena ista pumpica. Informacija da slana voda pomaže u lečenju koronavirusa potekla je sa Fejsbuka, a kasnije je objava obrisana sa te društvene mreže. Portal Fulfact pisao je o ovoj prevari na svojoj stranici. Takođe, nekolicina vernika iz Irana odlučila je da izrazi svoj skepticizam prema epidemiji tako što su lizali i ljubili predmete u džamijama

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA