Starlink sateliti nisu “sateliti 5G mreže”


Pojedini portali preneli su prethodnih dana informaciju da su sateliti Starlink zapravo sateliti 5G mreže. Iako će ovi sateliti jednog dana možda funkcionisati u sistemu koji uključuje i 5G mrežu, oni sami po sebi koriste druge frekvencije i ne pokreću se putem 5G tehnologije, za koju je neophodan optički kabel.

Sateliti Starlink su tokom svog puta ka konačnoj odrednici u svemiru u nekim trenucima vidljivi golim okom sa Zemlje, a pojedini građani Srbije imali su priliku da ih uoče i dokumentuju prethodnih dana. Sateliti su proizvod kompanije SpaceX koja kao cilj tog poduhvata navodi kvalitetan internet na svim delovima planete, sa posebnim fokusom na ruralna, teško dostupna područja na kojima će funkcionisanje 5G mreže biti izuzetno teško. Kompanija planira da na 550 kilometara od Zemlje pošalje 42 hiljade satelita koji će kružiti oko planete.

Ovaj provajder ne koristi optički kabel koji je neophodan za komunikaciju unutar 5G mreže, već se oslanja na interakciju između satelita. Tvrdnju da je Starlink isto što i 5G mreža za FakeNews Tragač osporio je astronom i arheolog dr Marko Langbruk sa Departmana za astronomiju Univerziteta u Lajdenu.

„Starlink će omogućiti globalni pristup internetu, ali ne preko 5G već preko drugih frekvencija, koje su Ka i Ku opsega“, rekao je Langburk i dodao da mu se čini da u današnje vreme nema teorija zavere u kojima se ne spominje i 5G mreža.

Analitičar svemirske industrije Jef Fost temeljno istražuje ove satelite i potvrđuje za Tragač da oni neće obezbeđivati 5G usluge. Dodaje i to da se oni tek posredno, u nekoj budućoj fazi projekta, mogu dovesti u vezu sa 5G mrežom.

„Sistemi poput Starlinka mogu da podrže 5G usluge povezivanjem 5G kula, a takve usluge danas često pružaju sateliti na mestima gde postoji ograničena kopnena infrastruktura za kule predajnike”, kazao je Fost za FakeNews Tragač.

Portali Pravda i Srbin.info preneli su informaciju da je 16. aprila raketa Falkon 9 poletela sa novih 60 Starlink satelita, ali ni ova informacija nije tačna. Let jeste bio planiran za taj datum, ali je otkazan, a trebalo bi da se ostvari danas ili sutra. Sateliti koji su ovih dana bili vidljivi na nebu iznad Srbije lansirani su 18. marta ove godine.

U ista dva teksta se pojavljuje još jedna greška. U jednom pasusu piše da je Falkon 9 poleteo „rekordan šesti”, dok se u pasusu nakon toga navodi „rekordan peti” put, a obe tvrdnje su netačne. Da je Falkon 9 poleteo tog 16. aprila to bi bio njegov 84. put, a ako računamo samo lansiranja sa satelitima Starlink, to bi bio njegov sedmi put.

Vest o povezanosti Starlinka i 5G mreže su preneli: Srbin.info, Sputnjik, Urbancube, PCNen, Beograd uživo, Telegraf i Espreso.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA