Životinjsko carstvo dezinformacija


Veliki broj medija je u prethodna dva dana preneo dve vesti bazirane na tumačenju video-snimaka u kojima su glavni akteri životinje. Kod prve vesti pogrešna je interpretacija aktera, a kod druge je radnja smeštena na pogrešno mesto i u netačno vreme.

 

Mediji upecali ajkulu od dva metra

Vest da je orao poneo ajkulu od dva metra iznad plaže u Americi demantovao je stručnjak za ajkule Džon Čišolm ocenivši da je ptica sa snimka orao ribar, koji je uhvatio špansku skušu dužine slične onoj koju ima i sam orao ribar.

Riba nije mogla da bude dugačka dva metra, kao što se u tekstovima navodi, pošto odrasla jedinka orla ribara doseže maksimalnu dužinu od oko 60 centimetara. Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić za FakeNews Tragač potvrđuje da orao ribar, iako sadrži reč orao u svom imenu, pripada redu sokolova (falconiformes).

Ovu vest objavili su portali Alo, Informer, Kurir, Blic, Srbija danas, B92, Happy, Sputnik, Novosti, Telegraf, Mondo, Krstarica, Pink, Urbancube, Istok, Srpska dijaspora, Dnevno, Analitika, Ivanjički radio, Srpski dnevnik, Krtica, dok je voditelj emisije Jutro na Prvoj TV Srđan Predojević pri komentarisanju video-snimka rekao da se „jasno vidi” orao koji se spušta do „površine okeana” i „grabi kandžama ajkulu”. Orao ribar od početka do kraja snimka ima skušu u svojim kandžama i leti visoko, ne spuštajući se do vode.

 

Italijanska Višnjica

Lider pokreta Levijatan Pavle Bihali je na svom Fejsbuk profilu objavio video-snimak na kom divlja svinja odguruje kontejner, a u stopu je prati nekoliko prasića. U opisu svoje objave Bihali navodi da je događaj snimljen u beogradskom naselju Višnjica.

Ovaj video-snimak potiče iz Italije, tačnije iz kvarta Kveci (Quezzi) grada Đenove i datira iz druge polovine maja ove godine. Uz pomoć Google street viewa je moguće videti ulicu Via Giovanni Daneo do koje su došle i divlje svinje iz šuma koje okružuju ovaj deo grada.

Informacije iz objave Bihalia preneli su portali Alo, Espreso, Srbin.info, Gerila i Novi centar.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (1. jun 2023); Portal Mondo ispravio je pogrešne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA