Na denverskom aerodromu nema murala koji je „1994. predvideo koronu“


Mural iz Denvera iz 1994. godine koji dokazuje da su nas ’decenijama pripremali za koronu’ u stvari je slika iz februara ove godine i uopšte se ne nalazi na denverskom aerodromu. Domaći mediji koji su preneli ovu vest čak su je i sami demantovali, ali nisu propustili priliku da ipak  svesrdno ukažu na svetske teorije zavere.

Novosti Magazin, Republika, Kurir, Informer, Alo, Mondo, Srbija Danas, Espreso, Nacionalist – svi su preneli tekst o muralu na kome su naslikana deca sa maskama u bojama različitih zastava. Međutim, predstavljeni mural uopšte nije mural već je je u stvari slika filipinskog umetnika CJ Trinidada, nastala februara ove godine (1, 2), a koja je naslikana kao odgovor na pojavu korone.

Ova lažna vest se prvo pojavila na društvenim mrežama na engleskom govornom području  (1, 2) i već je bila demantovana i pre objave u srpskim medijima.

I većina domaćih medija je uz zavere, masone, iluminate i novi svetski poredak uspela da u tekst umetne i pasus koji dokazuje da je ova vest lažna: „Pošto je mural sa decom koja nose maske brzo stigao do medija odmah je demantovano i objašnjeno da je reč o slici filipinskog umetnika CJ Trinidada koju je naslikao kao deo serijala ’Makskomunikacija’ sa ciljem da se sakupi novac za učitelje na Filipinima. Trinidad kaže da je slika završena u februaru ove godine.”

Međutim, to ove medije nije sprečilo da šire strah i da u naslovima navedu pogrešne informacije. Na aerodromu Denver postoji mural umetnika Lea Tangume, koji je spomenut u objavljenim tekstovima, ali na tom muralu iz 1994. prikazana deca sveta su bez maski i nemaju veze sa koronom. Denverski aerodrom je već bio predmet raznih stranih teorija zavera, koje nemaju veze sa koronom, a neke od tih teorija zavera su spomenute i navedenim tekstovima naših medija.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (31. maj 2023); Portal Mondo ispravio je pogrešne navode (31. maj 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA