Neuspešni pokušaj ravnozemljaša da prisvoje Teslu


Nakon što je prošle nedelje estradna umetnica Andreana Čekić u emisiji Ami G šou izjavila da je planeta Zemlja ravna ploča i da gravitacija nije dokazana, usledio je niz negativnih komentara, kako u medijima tako i na društvenim mrežama. Kako bi opravdala svoje tvrdnje, pevačica je na Tviteru aktuelizovala tri godine star tekst portala Sputnjik u kojem se navodi da je Nikola Tesla smatrao da Zemlja nije planeta, te da su zvezde prikačene na nebeski svod.

Čitaoci FN Tragača zamolili su redakciju da proveri dokaze Andreane Čekić, to jest tekst portala Sputnjik, što se ispostavilo kao opravdano jer je Sputnjik u svom tekstu Tesli pripisao reči manje poznatog američkog jutjubera Darela Foksa koji smatra da je zemlja ravna ploča i stoji iza Jutjub kanala Electric Flat Earth Hypothesis.

 

Kako je nastao sporni citat?

Autor prva tri pasusa Sputnjikovog teksta nije Nikola Tesla, već pomenuti jutjuber Darel Foks. Te Foksove reči su u jednoj Fejsbuk objavi iz 2016. godine objavljene ispred autentičnog Teslinog citata. Nakon toga se među ravnozemljašima čitav taj spoj proširio kao autentičan Teslin citat.

Originalan Teslin citat koji je dodat na citat ravnozemljaškog jutjubera Darela Foksa glasio je: „Iako smo slobodni da mislimo i delamo, mi se držimo zajedno neodvojivim vezama kao zvezde na nebeskom svodu“ i Tesla ga je napisao u članku „Problemi povećavanja ljudske energije“ za magazin „Century“ 1900. godine. Ipak, i ovaj originalni deo citata je nakon nekog vremena izmenjen i u pojedinim objavama ravnozemljaša pojednostavljen na rečenicu „zvezde su prikačene na nebeski svod“, pa je u tom obliku dospeo i do portala Sputnjik.

Američki ravnozemljaški teoretičar Darel Foks u komentarima Fejsbuk objave od koje je sve krenulo napomenuo je da su prve rečenice objave zapravo njegova misao, ali to nije sprečilo širenje ovog lažnog citata koji je mnogim teoretičarima ravnozemljaškog pokreta poslužio da jednog od najvećih naučnika čovečanstva povežu sa sopstvenim shvatanjima.

 

Tesla nije verovao da je Zemlja ploča

Sputnjik je navedeni neautentični citat pripisao Teslinoj dinamičkoj teoriji gravitacije, iako je ona nedovršena i predmet mnogih spekulacija. Bivši dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanović, koji je veliki deo svog akademskog rada posvetio Nikoli Tesli, kaže za Tragač da su navodi iz Sputnjikovog teksta spekulativni i potpuno netačni.

„Tesla jeste najavio da radi na dinamičkoj teoriji gravitacije ali nikada nije objavio detalje, tako da bi svaka dalja priča o tome predstavljala spekulaciju i obmanjivanje onog dela publike koji je željan senzacija“, kaže dr Jovanović.

Da Teslin rad i teorije koje o planeti Zemlji govore kao o ravnoj ploči nemaju mnogo zajedničkog dokazuju i Teslini autorski članci u kojima je planetu zemlju često opisivao engleskom rečju globe koja prema Merriam-Webster rečniku engleskog jezika ima značenje sferičnog ili zaobljenog objekta. U istom članku u kojem se pojavljuje i kasnije krivotvoreni Teslin citat sa zvezdama i nebeskim svodom ovaj naučnik se poslužio rečju globe 12 puta kako bi opisao planetu Zemlju.

 

Okultna fizika i leteći tanjiri

Drugi deo spornog teksta portala Sputnjik oslanja se na knjigu izvesnog Vilijama R. Lajna „Okultna etarska fizika“, a ovaj autor je osim pomenute knjige napisao i dela pod naslovima „Pentagonski vanzemaljci“ i „Svemirci iz Pentagona: leteći tanjiri su električne mašine koje je napravio čovek”. Dela ovog autora pretežno se bave pretpostavkom da je američka vlada Nikoli Tesli pred smrt oduzela njegove spise o dinamičkoj teoriji gravitacije kako bi na osnovu njih stvorila leteće tanjire koje će kasnije predstaviti kao vanzemaljsku tvorevinu.

Prema bazi podataka recenziranih naučnih radova za citiranje Scopus Vilijam R. Lajn je autor koji nijednom nije citiran. Na sajtu koji objedinjuje veliki broj naučnih radova i publikacija Google Scholar pojavljuju se tri citata ovog atora, mada su dva od ta tri autocitati, a dostupan je samo jedan Lajnov rad – „Teslas dynamic theory of gravity” koji je objavila autorova izdavačka kuća Creatopia Publications. Vilijam R. Lajn nema nijedan originalni naučni rad, ali to nije sprečilo portal Sputnjik da baš njegovu knjigu odabere kao kredibilno štivo za tumačenje Teslinog dela.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA