Bajden s maskom na onlajn samitu: „štiti ga od kompjuterskih virusa?”

Domaći portali preuzeli su sa društvenih mreža vest da je predsednik SAD Džo Bajden jedini nosio zaštitnu masku na onlajn samitu o klimi, uz šaljive opaske da se tako „štiti od kompjuterskih virusa“ i da mu se „smeje cela planeta“. Kao dokaz priložen je snimak ekrana na kom se ne vide svi učesnici samita, ali ni trenutak u kom Bajden nije nosio masku – dok je govorio.

Predsednik SAD Džo Bajden je na onlajn „Samit lidera o klimi” (Leaders Summit on Climate) pozvao 40 svetskih lidera, a diskusije su se ticale ambicija koju svaka država ima u vezi sa zaštitom planete. Na društvenim mrežama u objavama na engleskom jeziku postala je viralna vest da je predsednik Bajden jedini nosio zaštitnu masku na onlajn „Samitu lidera o klimi”, a uz ovakve tvitove priložen je i jedan od snimaka ekrana.

Ovaj snimak je, na primer, načinjen u trenutku kada govori predsednik Rusije Vladimir Putin, dok ga ostali učesnici slušaju. U trenucima kada nije vodio glavnu reč, predsednik SAD stvarno jeste nosio zaštitnu masku, ali on nije bio jedini.

Pored Bajdena za vreme samita masku su nosili i predsednik Argentine Alberto Fernandez, premijer Italije Mario Dragi, premijer Japana Jošihide Suga, predsednik Indonezije Džoko Vidodo, premijer Singapura Li Sjenlung i premijer Butana Lotaj Cering, o čemu je pisao i portal Snopes. Tokom samita su se u nekim trenucima mogli videti i članovi timova ili tehnički pomagači nekih od lidera koji su takođe nosili maske i držali distancu.

„ŠTITI GA OD KOMPJUTERSKIH VIRUSA? Bajden jedini nosio masku na virtuelnom samitu”, „HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Pogledajte kako se Bajden štitio od korone na virtuelnom samitu!”, „PONOVO MU SE SVI SMEJU Bajden jedini nosio masku na virtuelnom samitu, čuo je da ima virusa na internetu!”, samo su neki od naslova koji aludiraju na to da je Bajden bespotrebno nosio masku, u prilici kada bi pretnja mogli da mu budu samo računarski virusi. Ipak, u mnogim segmentima konferencije moglo se videti da Bajden nije jedini u prostoriji iz koje se javlja, te da su članovi njegovog tima bili u njegovoj neposrednoj blizini i svi nosili zaštitne maske.

Ovu vest preneli su portali Alo, Objektiv, Novosti, Srbija danas, Espreso, Informer, Republika, Dnevno i Blic, a postala je viralna i na društvenim mrežama (1, 2, 3…).

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA