Više od 60 portala naselo na šalu: Arapin nije pevao u prenosu Eura

Više od 60 portala u Srbiji i regionu prenelo je vest o arapskom komentatoru koji peva pesmu o lepoj devojci sa tribina, prilikom prenosa utakmice sa aktuelnog Evropskog prvenstva u fudbalu. Podaci u tekstovima se razlikuju, ali su sve varijacije netačne, pošto je reč o parodiji iza koje stoji arapski komičar Sulejman. On je, naime, „komentarisao“ izmenjeni video-isečak sa fudbalske utakmice odigrane pre skoro dve godine, a za Tragač kaže da je svestan toga da se njegove šale nekada pogrešno tumače, kao i da je iznenađen što je snimak na arapskom jeziku postao popularan u Srbiji, čiju istoriju želi da u budućnosti izuči.

Analiza i poreklo video-snimka

Portali Novosti, Nova S, Espreso, Telegraf, Blic, Direktno, Objektiv, Informer, Mondo, Kurir, Glas-javnosti, Vidovdan, Krstarica, Sandžačke, Sandžak danas, Sandžak live, Sandžak press, Skener.info, TSD TV, Bljesak.info, Kosova.info, Dnevni avaz, Radiosarajevo.ba, Mondo.ba, Sportsport.ba, Klix.ba, Hayat.ba, Centrala.ba, S1 oslobođenje, Slobodna-bosna.ba, Cazin.net, Inmedia.ba, Tuzlanski.ba, Provjereno.info, Totalinfo, Kurpljani.ba, Bhportal.ba, Novi.ba, Depo.ba, Reprezentacija.ba, 24h.ba, Jajce-online, Fokus.ba, Dnevnik.ba, Gol.dnevnik.hr, Net.hr, 24sata.hr, LifestyleDOM, Crno pile, Index.hr, Dnevno.hr, Rijekadanas, Uskoplje.info, Lider.mk, Off.net.mk, Sportski.mk, Infomax.mk, Ekipa.mk, Slobodenpecat.mk, Ekran.mk, Kumanovskimuabeti.mk, Sportm.mk, Times.com.mk, CDM.me, Mondo.me i Direktno.hr preneli su vest o arapskom komentatoru koji, prilikom prenosa utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu počinje da peva, inspirisan lepotom devojke koju kamera prikazuje u toku prenosa.

http://twitter.com/FreddoAkh/status/1405897163226423296

Povod svih portala da napišu tekst bili su viralni snimci, objavljeni na Tviteru ili Jutjubu, na kojima je sve vreme u kadru devojka koja sedi na zelenim stolicama na tribinama. Na snimku nije prikazana grafika koja obično prati prenose i informiše o rezultatu, vremenu i ekipama. Deo pomenutih portala navodi da je prizor zabeležen na utakmici aktuelnog Evropskog prvenstva, u duelu Rusije i Belgije, dok se u nekim tekstovima može pročitati da je Rusija igrala protiv Finske.

Rusi jesu na Euru igrali kod kuće protiv Belgijanaca i Finaca na Stadionu Sankt Peterburga, ali svetloplave stolice na tribinama ne poklapaju se s onima koje su na spornom snimku. To je zato što video-isečak datira iz 2019. godine i susreta ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara, čija je zaštitna boja zelena. Pored pogrešnog vremena i lokacije, ovim snimkom je manipulisano i u programu za video-obradu, pa se tako može primetiti da video u više navrata ide unazad, ali i da se akterka zumira i video-snimak pušta ponovo ne bi li se ovim efektom stvorilo više prostora za komentarisanje.

Iz Rusije u Škotsku

Portal Televizija srpske dijaspore (TSD) imala je poseban pristup analizi ovog video-isečka. Oni su u glavnoj akterki prepoznali sestru fudbalera češke reprezentacije Patrika Šika, za koju tvrde da je prisustvovala utakmici Škotske i Češke Republike, gde su je snimile kamere. Uz dodavanje provokativnih fotografije sa njenog Instragram profila, TSD je konstatovao da bi devojka posle prenosa „nesumnjivo” trebalo da skupi još više pratilaca.

Njegova šala stigla do Srbije, gde je čuo samo za Dejana Stankovića

„Komentator” Sulejman Al-Anzi ima stranice na arapskom jeziku na Jutjubu, Instagramu, Fejsbuku i još nekim društvenim mrežama, gde ga zbirno prati više od 350.000 naloga, a video-snimci s nekoliko miliona pregleda najčešće prikazuju fudbalske utakmice uz komične opaske ili pevanje. Kako Sulejman kaže za Tragač, on nikada nije bio „pravi” komentator, a ovakvu vrstu humora izabrao je kako bi se razlikovao od drugih komičara. Baš zbog toga, nije prvi put da se njegovi uradci doslovno shvataju i prenose putem medija i društvenih mreža, ali, kako primećuje, ovo je prvi put da se njegov glas našao i u srpskim medijima.

Parodiju je snimio pre oko mesec dana, a zatim brzo odlučio da je ukloni sa svih platformi. „Izbrisao sam snimak jer nije namenjen maloletnicima”, kaže Sulejman za FakeNews Tragač i dodaje da se ubrzo predomislio pošto je shvatio kakvu je popularnost video-snimak dostigao na tuđim profilima na društvenim mrežama, koji su snimak preuzeli bez navođenja izvora.

I pored toga što razume da je njegov proizvod pogrešno interpretiran, te da snimci nisu naznačeni kao šala, Sulejman je bio radoznao i zanimalo ga je šta publika, koja ga ne razume, misli o njegovom humoru. „Pozdravljam sve! Ne znam mnogo o Srbiji, samo znam za Dejana Stankovića, ali vam mogu obećati da ću se edukovati i naučiti nešto o srpskoj istoriji”, rekao je raspoloženi Arapin za Tragač.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena: Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023). Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (30. maj 2023); Portal Mondo ispravio je netačnu informaciju (31. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA