„Cipele za slobodu”: izmišljena pozadina performansa protiv obavezne vakcinacije


Fotografiju većeg broja cipela ispred škole u Sjedinjenim Američkim Državama pojedini portali opisali su kao epilog uvođenja obavezne vakcinacije protiv virusa korona za učenike, koji su se zbog te naredbe ispisali iz škole. Iz osnovne škole „Kristal lejk 47” za Tragač kažu da fotografija jeste nastala ispred njihove ustanove, ali da učenici nisu u obavezi da se vakcinišu, kao i da nemaju podatke da se neki njihov učenik ispisao u znak protesta.

Portal Ekspres vesti je objavio, a Srbin.info preneo vest da su ispred jedne škole u SAD učenici ostavljali svoje cipele i poruke na kojima obrazlažu zašto su školu napustili. Iako nisu citirali nijednu od pomenutih poruka, portali u tekstovima navode da „svaki par cipela pripada učeniku koji je odlučio napustiti školu zbog obaveznog vakcinisanja”. Obrnutom pretragom fotografije slične navode smo pronašli i na Tviteru na engleskom jeziku, ali uz potpuniju informaciju da je fotografija nastala ispred ulaza u školu „Kristal lejk 47” (engl. Crystal Lake Elementary School District 47).

Kristal lejk: Nema podataka o ispisivanju

Redakcija FakeNews Tragača kontaktirala je sa ovom školom i dobila odgovor da je fotografija autentična, ali ne i priča koja je uz nju napisana. „Nismo dobili nikakve podatke o odsustvima, odlascima ili ispisima učenika u vezi sa ovim događajem”, kaže direktorka za komunikacije Kristal lejka Denis Bar i dodaje da vakcinacija protiv virusa korona nije obavezna za učenike te škole. Rigoroznije mere se odnose na zaposlene u školi koji su u obavezi da se nedeljno testiraju ili podnesu dokaz o vakcinaciji, što je izvršna naredba koji se primenjuje u saveznoj državi Ilinois u ovoj školskoj godini.

Američki portali Lake & Mchenry country scanner i Northwest Herald izveštavali su o ovom događaju i – prema njihovim navodima – među demonstrantima koji su ostavljali cipele i poruke nalazili su se nastavnici, osoblje, roditelji i članovi zajednice iz oblasti Kristal lejk koji se protive vakcinaciji i odlukama guvernera savezne države Ilinois u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona. U prilogu tekstova ovih portala mogu se videti fotografije poruka ostavljenih ispred škole u kojima se daje podrška zaposlenima da sami biraju da li žele da se vakcinišu.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA