„Borba za istinu“, ali lažima: Guglova aplikacija za „novi svetski poredak“


„Dok smo svi kolektivno spavali na telefone nam je svima bez pitanja instalirana aplikacija Kovid 19 o izloženosti, koja se ne može izbrisati“, stoji u tekstu i video snimku sajta Borba za istinu.

Guglov servis notifikacija za praćenje kovida na koji se odnosi ovo upozorenje aktiviran je u maju 2020. godine. Nije se, međutim, pojavio niotkud: najavljen je i objašnjen nedeljama pre nego što je aktiviran. I ne manje važno – on čak i nije dostupan u Srbiji.

„Kovid 19 ne postoji nigde osim u lažnim rezultatima lažnih testova, bolesnoj mašti satanista i onih jadnih ljudi koji gledaju televizor. Ustani Srbine, ustani junače, ustani čoveče i oslobodi se od okupatora“, stoji u objavljenom snimku koji više nije dostupan na Jutjubu, jer je prijavljen zbog kršenja smernica ove platforme.

Na osnovu informacija o servisu o kom se govori na snimku, izgleda da on ipak nema tako veliku ulogu u apokaliptičnom stvaranju „novog svetskog poretka“, kao što Borba za istinu insinuira.

O čemu je reč?

Ovu opciju za notifikacije razvili su Gugl i Epl još 2020. godine i nju korisnik može da uključi ako želi (aktivan status nije podrazumevan). Gugl to objašnjava ovako: Da biste koristili sistem, treba da preuzmete zvaničnu aplikaciju državne institucije za javno zdravlje u svom regionu ili da je omogućite direktno u Podešavanjima uređaja ako je to podržano u vašem regionu.

Dakle, korišćenje ovog servisa zavisi i od toga da li državna institucija koja skuplja podatke o kovidu ima svoju aplikaciju i da li država želi da učestvuje u ovom sistemu. Srbija se trenutno ne nalazi na spisku država u kojima je ovaj servis dostupan.

Kada je sistem pak uključen, on koristi blutut da bi otkrio da li ste došli u kontakt sa nekim ko ima kovid. „Vi kontrolišete da li ćete primati obaveštenja o izloženosti i odlučujete da li ćete i kada deliti podatke. Ako imate kovid-19, možete da odaberete da delite nasumične ID-ove da biste obavestili druge o mogućoj izloženosti’, stoji u Guglovom obaveštenju.

Nasumični ID-ovi se koriste kao način zaštite privatnosti i važno je napomenuti da ovaj sistem ne koristi praćenje lokacije. Sistem zaštite podataka Gugl ovako objašnjava: Samo vi i institucija za javno zdravlje znate da li ste prijavili da imate kovid-19 ili ste bili izloženi nekome ko je prijavio da ima kovid-19. Vaš identitet se nikada ne deli sa drugim korisnicima, Eplom ili Guglom.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA