Tenzije u Ukrajini: rat počinje svakog dana, na frontu i gej Crnogorci


Mediji, tabloidi, brojni analitičari i pojedinci na društvenim mrežama poslednjih sedmica fokusirani su na dešavanja u Ukrajini. Kako tenzije između Rusije i Ukrajine rastu, raste i broj „predviđanja“ o sukobima, podrška jednoj ili drugoj strani, a rat je, ako pitate pojedine regionalne medijie i analitičare, počeo već nekoliko puta. U njemu, ako pročitate naslove pojedinih medija, učestvuju ne samo Rusija i Ukrajina, već i Sjedinjene Američke Države, NATO, ali i Crna Gora, i to sa „gej vojnicima“.

 

Šta su činjenice?

U detaljnom podsećanju na istorijat tenzija i raniji sukob u Ukrajini, Al Jazeera ukazuje da je prvi sukob počeo 2014. godine, kada je predsednik Ukrajine, pro-ruski orijentisan Viktor Janukovič, skinut s vlasti jer je odbio da potpiše sporazum kojim bi se država približila Evropskoj uniji. Rusija je na smenu Janukoviča odgovorila, navodi se, aneksijom Krima i podrškom separatistima na istoku Ukrajine.

Takozvane Donjecka i Luganska Narodna Republika, teritorije u istočnoj Ukrajini, proglašavaju nezavisnost. Iako Rusija negira da podržava ove dve teritorije u kontinuiranoj borbi sa zvaničnim ukrajinskim snagama, pojedini izvori tvrde da je bilskost Ruske Federacije s ovim pobunjenim ukrajinskim pokrajinama izražena kroz davanje ruskih pasoša stanovništvu, jedinsvenu monetu, školski sistem, trgovinske veze i na druge načine.

Oružani sukob je trajao pet meseci, nakon čega su zvanična Ukrajina i separatisti potpisali Minski sporazum kojim je okončan rat. U februaru 2015. godine potpisan je sporazum Minsk 2, ali su se sporadične borbe između proruskih separatista i Ukrajine nastavile.

Kao povod za nastavak tenzija najčešće se uzima aspiracija Ukraijne da se učlani u NATO, čemu se Rusija otvoreno protivi. Svetski mediji svakodnevno izveštavaju o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom i mogućem sukobu, što pokreće i lavinu proizvoljnih tvrdnji i dezinformacija u regionalnim medijima.

 

„Zakazani“ rat

„Rat SAD i Rusije počinje 4. februara“, objavio je polovinom januara na svojoj naslovnoj strani dnevni list Objektiv. Ovo „tmurno predviđanje“ za Objektiv izneo je bezbednosni analitičar Darko Trifunović, inače rado viđen gost televizija Kopernikus, K1 i Hepi, kao Jutjub kanala poput Balkan info i Slavija info. Prema, kako će se ispostaviti pogrešnom predviđanju Trifunovića, „rat između Rusije i SAD sigurno će početi početkom februara i podudariti se sa početkom zimskih Olimpijskih igara u Pekingu jer su mimoilaženja toliko velika između Bele kuće i Kremlja da nikakvi pregovori rat ne mogu da izbegnu“.

Kakve ovo veze ima sa zimskim Olimijskim igrama u Pekingu Trifunović nije objasnio. Podsetimo, nekoliko zemalja bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu koje su počele 4. februara. Među njima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Indija, Australija, Litvanija, Belgija, Danska i Estonija. Velika Britanija i SAD saopštile su da će bojkotovati Igre zbog „zloupotrebe ljudskih prava“ u Kini, dok je Indija saopštila da će zimsku Olimpijadu bojkotovati jer je jedan od nosilaca olimpijske baklje učestvovao u akcijama kineske vojske na granici Indije i Kine. Ipak, treba napomenuti da sportisti ovih zemalja učestvuju na Igrama, a Igre zapravo bojkotuju samo državni zvaničnici navedenih zemalja. Takođe, svoje zvaničnike u Peking nisu poslali ni Novi Zeland, Austrija, Švedska, Holandija i Slovenija, ali, kako navodi BBC, razlog za to je situacija sa kovidom-19.

Zimske Olimpijske igre u Pekingu počele su, ali ne i rat između Rusije i SAD koji je Objektiv najavio. Ipak, Objektiv nije dozvolio da pogrešno predviđanje Trifunovića pokvari zakazani rat. Četvrtog februara ovaj list objavio je tekst pod naslovom „Ukrajina započela rat“ u kom nastoji da prikaže kako je sukob zaista i počeo, kao i da je ukrajinska strana uz podršku NATO krivac za eskalaciju. U ovom tekstu se ne spominju ni ranije najave Trifunovića, ni tekuće zimske Olimpijske igre.

Ono što čini okosnicu novog manipulativnog teksta Objektiva jesu delovi intervjua koji je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA dala ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Natalija Nikonorova. „Ukrajina je već upotrebila oružje zapadnih zemalja u Donbasu i time započela rat“, izjavila je, prema interpretaciji Objektiva, Nikanorova.

Ipak, ovakav citat ne može se naći u dan ranije objavljenom intervjuu s Nikanorovom na sajtu RIA. Nikanorova je u pomenutom intervjuu rekla da je nedavno „gađana električna podstanica municijom kalibra 60 mm“, što je „standard NATO-a“. Parafraza ovog citata eventualno može glasiti „Ukrajina je već upotrebila oružje zapadnih zemalja u Donbasu“, ali Nikonorova nije rekla da je Ukrajina „time započela rat“, kako je Objektiv preneo.

Takođe, pri parafraziranju izjava Nikonorove Objektiv navodi kako je ona rekla da „Kijev dovlači na liniju razgraničenja sve više dobijenog oružja, što dovodi do novih granatiranja, pa samim tim i objavu rata“. Nikonorova jeste rekla da „snabdevanje bilo kakvim oružjem vodi do novog granatiranja Donbasa“, ali nije spominjala bilo kakvu objavu rata. Zapravo, Nikonorova je reč „rat“ upotrebila samo jednom u intervjuu kojim se Objektiv poslužio, i to u sljedećem citatu: „iako predstavnici Ukrajine stalno govore da navodno imaju rat sa Ruskom Federacijom, Rusija je navodno agresor, uvijek su pucali na teritoriju Donbasa“.

Rat je „počinjao“ u više navrata, čak i pre Trifunovićevih najava u Objektivu, i to tako što su neki portali „upotpunili” svoje članke naslovima koji implicitno ili eksplicitno tvrde da je rat između Ukrajine i Rusije „počeo”. Tako su Novosti i  „Alo“ još u oktobru objavili da je „Ukrajina napala Ruse“. Iako „Alo“ u naslovu tvrdi da je „Ukrajina napala Ruse”, u članku se govori o napadu ukrajinskih snaga bezbednosti na trupe samoproglašene Luganske Narodne Republike.

 

„Počelo je“ više puta

Iako ratovi obično imaju jedan početak i jedan kraj, regionalni tabloidi su početak videli više puta. „KIJEV OTVORIO NOVO RATNO poglavlje sa Rusijom!“, objavio je „Alo“ manje od mesec dana nakon što nam je ukazao da ja „pala krv“ i da je „Ukrajina napala Ruse“. „Ukrajina je u stanju energetskog rata sa Rusijom, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra energetike Maksim Nemčinov za televiziju 1+1“. Na osnovu ovog citata „Alo“ je izvestio o „novom ratnom poglavlju“.

Slobodna Bosna je čitatelje u januaru „informisala“ da „kreće rat“, da bi na istom portalu rat opet „počeo“ i kada je američka ambasada pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu. Portal Cafe nas je obavestio da je „počelo“ i da „gruva teška artiljerija“, uz pozivanje na objave sa društvenih mreža i „ogradu“ da nije jasno ko ispaljuje artiljeriju.

Nešto je „blaži“ bio Informer, koji je publiku obavestio da „mira neće biti“, iako je samo prepričao pres konferenciju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Lako je pretpostaviti da Stoltenberg, ali i ni ruski zvaničnici, nisu rekli „da mira neće biti“.

Da im reciklaža starih neistina u vreme tenzija nije strana pokazao je portal Nacionalist, koji je u januaru podelio svoj tekst iz septembra 2021. u kojem se tvrdi da je predsjednik Ukrajine pretio Moskvi ratom. „To je najgora stvar koja se može desiti, ali, nažalost, postoji ta mogućnost “, bio je citat predsednika Ukrajine koji je Nacionalist preneo kao pretnju ratom.

Za kraj – tabloidi su spekulisali i o seksualnoj orijentaciji vojnika u NATO misiji u Ukrajini. „Crna Gora šalje gej vojnike u Ukrajinu“, senzacionalno je objavio „Alo“. Kao izvor za ovu tvrdnju „Alo“ je iskoristio satirični portal Zicer, ne znajući, ili ignorišući činjenicu da se radi o šaljivom tekstu. „Verno“ su preneli i navodni citat načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Milutina Đurovića.

„Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koja proističu iz članstva. Mi nijesmo velika država i shodno našim mogućnostima poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja, od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo… Izrazili smo želju da naši vojnici i vojnikinje budu stacionirani negdje u Lavovu jer smo procjenili da bi Rusi upravo tu duboko u ukrajinskom zaleđu mogli nanijeti najozbiljnije udarce”, glasio je citat koji Đurović, naravno, nikada nije izrekao.

Darvin Murić, Raskrinkavanje.me
Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba
Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA