Niti je fruškogorski šafran novost, niti „donosi bogatstvo“


U proteklih nekoliko dana na nekoliko domaćih portala objavljena je vest da je „PRVI PUT na Fruškoj gori pronađen NAJSKUPLJI začin na svetu!“ (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). Iako se na pojedinim mestima pominje i čudo na Fruškoj gori (1), ono ipak nije „novootkriveno“, jer je na internet prezentaciji Nacionalnog parka Fruška gora vest o otkriću šafrana na toj planini objavljena još u februaru 2020. godine.

Kako se navodi u citiranoj objavi, „Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada [februar 2020] se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih do sad nije našao. U pitanju je šumski šafran (Crocus tommasinianus)“.

U odgovoru na naše pitanje da nije možda i ove godine pronađena neka nova vrsta, iz Nacionalnog parka su nam potvrdili da se radi o informaciji objavljenoj pre dve godine, ali da „pomenuta vrsta raste i ove godine“.

Fotografije: Nacionalni park Fruška gora

Pojedini mediji koji su ekskluzivno izveštavali o preklanjskom otkriću istakli su i benefite šafrana, kao i razloge zbog kojih je začin koji se dobija od njega toliko skup. Ipak, u odgovoru koji smo dobili od Nacionalnog parka napominju da se ne radi o biljci koja „donosi bogatstvo“.

Naime, između biljke od koje se dobija skupoceni začin i one pronađene na zapadnoj strani Fruške gore postoje određene razlike. Prva i najbitnija leži u tome da je reč o dve različite vrste istog roda Crocus koji broji više od 80 vrsta cvetajućih biljaka iz porodice irisa (Iridaceae).

Prva vrsta, koja je zaista uočena na Fruškoj gori, ima latinski naziv Crocus tommasinianus (Tomasinijev šafran). Karakteriše je cvetanje tokom kasne zime ili ranog proleća, a ukoliko se uzgaja, sadi se u jesen.

Druga vrsta, o čijim benefitima mediji zapravo pišu, jeste Crocus sativus. Ovi krokusi cvetaju u jesen, tako da ih nije moguće uočiti tokom proleća. Istina je da se najčešće gaji radi ubiranja „končića“ čijim se sušenjem dobija skupoceni kulinarski začin. Svaki cvet ima tri crvena ili narandžasta tučka, a da bi se dobio jedan kilogram začina procenjuje se da je potrebno 150-200 hiljada cvetova. Visokoj ceni doprinosi i činjenica da se šafran bere ručno.

Tatjana Babić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA