Globalni narativi i lokalni akteri: Analiza dezinformacija o ratu u Ukrajini ― prvih 150 dana


Platforme za utvrđivanje činjenica iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore identifikovale su više od 1.500 netačnih ili manipulativnih objava o ratu u Ukrajini tokom prvih 150 dana sukoba.

SEE Check mreža je na osnovu podataka do kojih je došlo pet redakcija, Raskrinkavanje.ba (BIH), Raskrinkavanje.me (CG), Raskrikavanje.rs (SRB), Fakenews Tragač (SRB) i Faktograf (HR) – objavila istraživanje najrasprostranjenijih dezinformativnih tvrdnji i narativa o ratu u Ukrajini tokom prvih 150 dana, odnosno pet meseci sukoba, kao i najčešćih izvora takvih tvrdnji u regiji.

Zbog istog ili sličnog govornog područja, u većini zemalja okupljenih u regionalnoj SEE Check mreži fact-checking portala – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji – na društvenim mrežama dominiraju isti ili slični sadržaji. Od 20 pojedinačnih izvora s najviše ocenjenih članaka, njih 16 je iz Srbije, dva iz Crne Gore i dva iz BiH.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA