Cigarete, duvan i narkotici u Kataru: strogi zakoni i strože interpretacije


Uoči aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu portali iz Srbije bavili su se striktnim zakonima koji važe u Kataru, zemlji domaćinu. Ova bliskoistočna monarhija zauzima 128. mesto na svetu (od 165 rangiranih zemalja) prema indeksu ljudskih sloboda, s izutetno niskim ocenama u domenu medijskih sloboda, slobode okupljanja, političkog delovanja i prava seksualnih manjina. Uz to, u Kataru se i dalje za određene zločine primenjuje smrtna kazna. Vođeni ovim premisama, pojedini mediji iz Srbije su domaštali određene regulative i stroge zakone „učinili“ još strožim.

 

Cigare i duvan: „Ne, nikako“ ili „Da, u određenim količinama“?

Portali Nova S i Srbin.info pisali su o tome „šta je prvo na listi zabranjenih stvari u Kataru”, odnosno šta to putnici nikako ne smeju uneti u ovu državu. Prema njihovim informacijama to su „duvan i cigarete“: „Naime, u zvaničnim podacima stoji da je pri ulasku u zemlju nemoguće uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku, elektronske cigarete, bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koje se prave u tom obliku), a zabranjene su i nargile“, dodaju u tekstu Nove S.

Naš portal je iz dva izvora dobio potvrdu da je ipak moguće uneti duvan i cigarete u Katar. Prvo smo se obratili carini Katara kako bismo proverili da li informacije sa zvaničnog sajta carine važe i za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu. Dobili smo odgovor da su pravila ista, te da su neke stavke sa spiska srpskih portala ipak dozvoljene.

„Broj cigareta na koje se izuzeće odnosi ne bi trebalo da prelazi 400 komada, a može se zameniti sa 20 tompusa, ili 300 grama seckanog duvana za lule, ili 500 grama sirovog duvana, ili dva kilograma šiša nargile, pod uslovom da njena vrednost ne prelazi 3000 katarskih rijala (oko 92.000 dinara, prim. aut)”, stoji kao pravilo na sajtu katarske carine. Član carinskog odeljenja aerodroma Doha-Hamad Ahmed Al-baloši za Tragač navodi da je zabranjen unos igračaka i slatkiša koji podsećaju na cigarete.

Nešto drugačiji podatak u vezi sa količinom cigareta koju je dozvoljeno uneti dobili smo od srpskog novinara iz Katara koji nam je prosledio informativni letak za medijske izveštače sa prvenstva. U njemu piše da je dozvoljeno uneti do 400 cigara, 50 tompusa ili cigarilosa i 250 grama duvana.

Konzumiranje narkotika = smrtna kazna?

Domaći portali B92, Espreso, Alo, Informer, Happy, Dnevnik, Euronews, Sportski žurnal, Balkan TV, Glas Srbije, Bilten i Gradskeinfo pisali su pre početka prvenstva o mogućoj smrtnoj kazni koja sleduje osobama za koje se utvrdi da su konzumirale drogu. Smrtna kazna se primenjuje u Kataru, ali su navodi domaćih medija predimenzionirani kada je reč o narkoticima.

Istraživački portal The Conversation piše kako je između 2016. i 2021. godine najmanje 21 osoba osuđena na smrtnu kaznu u Kataru, od čega je većina osuđena zbog ubistva, a jedna osoba zbog trgovine drogom. Isti portal navodi i da se poslednja egzekucija desila u maju 2020. godine, kada je ubijen muškarac iz Nepala koji je osuđen zbog ubistva. Prema podacima Amnesti internešonela, to je ujedno bilo i jedino izvršenje smrtne kazne u Kataru tokom proteklih deset godina.

Član 34 Kaznenog zakona Katara propisuje da određene delatnosti u vezi s drogom mogu biti kažnjene smrću, doživotnim zatvorom ili novčanom kaznom. Kazna je, očekivano, predviđena za one koji uvoze, proizvode, prodaju i izvoze drogu, a smrtna kazna može biti dosuđena u slučajevima kada učinilac ponovi isto delo. Član 37 propisuje da se lična upotreba ili zloupotreba droge kažnjava zatvorski i novčano.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (25. maj 2023): Portal Espreso uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA