I časopisima o zdravlju potrebna je terapija


Ako pažljivo pregledate ponudu časopisa na bilo kom kiosku shvatićete da su izdavači štampanih medija, pre svih nas, shvatili koliko je važno naše zdravlje i koliko smo spremni da investiramo u njega. U ponudi su: Ruski doktor, Lekovito bilje, Dijabetes, Bilje i zdravlje, Moje zdravlje, Hrana kao lek, Lepota i zdravlje, Sensa, Smršaj zdravo, Biljem do zdravlja, Ruski travar, Ruska enciklopedija zdravlja…, a među izdavačima se izdvaja „Color Media International“ sa najvećim brojem izdanja. Fake News Tragač analizirao je trinaest brojeva deset različitih časopisa iz 2018. godine. Istraživanje koje smo sproveli nije sveobuhvatno i ne može da ukaže na sve potencijalne vrste manipulacija i neprofesionalnog pisanja o zdravlju, ali mu je cilj da prikaže neke od ilustrativnih primera i upozori čitaoce na oprez.

Opšti utisak je da ove časopise treba čitati upravo onako kako njihovi izdavači kažu u impresumu: „Tekstovi su informativnog karaktera i ne treba ih prihvatiti kao zamenu za terapiju i lekove koje je vaš lekar prepisao“ (Kompanija „Novosti“ A.D.),  „Color Media International i redakcija Moje zdravlje (isti impresum je u svim njihovim izdanjima, prim.aut.) ne odgovaraju za sadržaj i istinitost objavljenih reklamnih poruka i preuzetih sadržaja sa pomenutih ili oglašavanih elektronskih lokacija. Uredništvo ne snosti odgovornost za nenamerne i štamparske greške.“ Jer nenamerne ili ne, „greške“ im se dešavaju.

 

U broju 136. Mog zdravlja iz jula 2018. u kratkom tekstu: „Jogurt neophodan za dobro varenje“ govori se o benefitima ove namirnice i kaže: „treba ga piti tokom terapije antibioticima, jer regeneriše crevnu floru“. Poreklo teksta ne znamo, jer kao i mnogi drugi nije potpisan, niti je naveden izvor. Ali, ko god da je autor, zaboravio je da doda jednu bitnu stvar – mleko i mlečne proizvode ne treba uzimati uz antibiotike iz grupe tetraciklina kao što je, na primer, kod nas registrovani Amracin, jer „može rezultirati subterapeutskom koncentracijom tetraciklina u serumu“, odnosno smanjenjem resorpcije leka.

U broju 145 Lekovitog bilja iz avgusta 2018. objavljen je tekst „Valunzi na trideset u hladu? Držite se, stiže pomoć“. Autorka teksta navodi: „Veliku prednost fitoestrogenima u odnosu na sintetičke hormone daje to što oni nemaju nikakva neželjena dejstva,…“. Međutim, ova tvrdnja nije tačna. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da fitoestrogeni, pored pozitivnih imaju i mnoga neželjena, negativna dejstva. Rietjens, I. M., Louisse, J., & Beekmann, K. (2017) kroz pregled dosadašnjih istraživanja zaključuju da se radi o kompleksnom pitanju, te da dejstvo fitoestrogena „zavisi od godina, zdravstvenog stanja, pa čak i od prisustva ili odsustva specifične crevne mikroflore“ osobe koja ih uzima i da dosadašnja istraživanja „ne dokazuju da pozitivni efekti fitoestrogena pretežu nad mogućim rizicima po zdravlje koje imaju“, kao i da su za donošenje definitivnih zaključaka potrebna dodatna istraživanja.

U časopisu Biljem do zdravlja, broj 29, 2018, pronašli smo više primera koji će potvrditi ono dobro znano pravilo: Ništa ne uzimajte na svoju ruku – pa čak ni čajeve. U tekstu „Noćno mokrenje – ENUREZA“ koji govori o noćnom mokrenju kod dece preporučuje se nekoliko „narodnih lekova“ među kojima su i čaj od hajdučke trave kao i čajna mešavina od brusnice i kantariona. Međutim, Evropska agencija za lekove (EMA) čije preporuke uvažava i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) ne preporučuju upotrebu hajdučke trave kod dece mlađe od 12 godina niti kantariona kod dece mlađe od 18 godina. Isto tako dobro razmislite pre nego što poslušate savet sa strane 54, gde je u okviru teksta „Top 5 biljaka protiv zatvora“ objavljen recept za „kobasicu od smokava“. Po receptu smokvama treba dodati brašno od listova sene, a deci se preporučuje davanje 1/3 doze (1/3 komadića veličine lešnika). Prema preporukama EMA upotreba lista sene kod dece mlađe od 12 godina je kontraindikovana.

U istom broju Biljem do zdravlja na stanama 42-45 u tekstu „Kiropraktičar iz bočice“ predstavljena je masaža „kišnim kapima“ i njen kreator „dr Donald Gari Jang“. Rezultati internet pretrage ova dva pojma sugerišu sasvim drugačiju priču o ovoj tehnici i njenom kreatoru od one u objavljenom tekstu. Američka Nacionalana asocijacija za holističku aromaterapiju (The National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA) objavila je Belu knjigu o terapiji kišnim kapima u kojoj se zauzima stav protiv upotrebe ove tehnike i navodi da se ona ne može smatrati dobrom praksom jer promoviše upotrebu čistih etarskih ulja koja mogu izazvati različite reakcije na koži, te da ne postoje empirijski rezultati koji potkrepljuju tvrdnju „da su mnogi tipovi skolioza i ostalih deformacija kičme posledica virusa ili bakterija nastanjenih duž kičmene moždine, gde izazivaju upalu koja utiče na položaj kičmenog stuba…“.

Pored toga, u vreme objavljivanja Bele knjige oglasila se zajednica Lakota Indijanaca i demantovala bilo kakvu mogućnost da je ova tehnika nastala „na osnovu tradicije Lakota Indijanaca“. Drugo, mnogi izvori demantuju sve biografske informacije o „dr“ Donaldu Gariju Jangu objavljene u ovom tekstu.  Među njima se posebno izdvajaju tekstovi sa referencama ka izvorima koji potkrepljuju njihove tvrdnje, a koje su objavili S. Barett 1 i E. F. Briggs.

Sam Jang nikada nije pokazao nijedan dokaz ni o svojoj povredi ni o čudotvornom izlečenju, a u brošuri „Bioelektrična medicina“ iz 1987. godine svoje izlečenje je objasnio delovanjem „bioelektričnog leka“2i u to vreme uopšte ne pominje čista etarska ulja. Zatim, najviši stepen formalnog obrazovanja koji je stekao je završena srednja škola, medicinu nikada nije studirao, a pohađao je nekolko kurseva na Američkom institutu za fizioregenerologiju (i ostao dužan 1800 dolara za školarinu). Više puta je hapšen zbog nezakonitog praktikovanja medicine. U Meksiku je otvorio kliniku na kojoj je obolele od karcinoma lečio toksičnim laetrilom. 3

Istu praksu nastavio i u svojoj kaliforniskoj klinici na kojoj se nudilo niz pretraga krvi kojima se otkrivaju degenerativne bolesti pet do deset godina pre nego što se pojave prvi simptomi. U oktobru 1987. Los Anđeles Tajms objavio je priču koja razotkriva Janga kao prevaranta nakon što je novinar poslao na analizu pileću i mačiju krv i dobio rezultate koji ukazuju da boluje od agresivnog karcinoma i da ima problema sa jetrom. Naravno, dalji rad ove klinike je zabranjen. Istovremeno, E.F. Briggs objašnjava da Jang jednostavno ne razume ni osnovne naučne činjenice, a kamoli kompleksnu hemiju etarskih ulja, pa je tako upitna i tvrdnja da „etarska ulja mogu da povećaju količinu kiseonika u ćelijama i tako podstaknu funkciju imunološkog sistema“ izneta u tekstu. Činjenica je da je osnovao multilevel marketing kompaniju Young Living Essential Oils koja je dobila četiri upozorenja Američke agencije za hranu i lekove zbog nepropisnog oglašavanja proizvoda, a sa čijeg čela se Jang povukao 2015. godine nakon što je u suplementima koje je prodavala ova kompanija pronađeno olovo u koncentraciji većoj od dozvoljene. I da, zaista je umro 12. maja 2018.

U broju 16. (7-8/18) časopisa Ruska enciklopedija zdravlja objavljen je tekst „Na kardiogramu nema izmena…“ koji je od prve do poslednje rečenice zasnovan, ne na naučnim činjenicama, već na predrasudama i streotipima. Da citiramo samo neke: „Istina, ima tu i drugi problem: ponekad žena ne zna šta želi od života i tada može početi da se ljuti zahtevajući ʼni sama ne zna štaʼ, ʼšaljući druge ni sama ne zna gdeʼ. U takvim slučajevima javljaju se ubrzani otkucaji srca“. Ili: „Obično od tahikardije stradaju kapriciozne (ćudljive) dame, koje za sebe kažu da su ʼzagonetneʼ. Stručnjaci među uzrocima u poremećaju srčanog ritma 4 ne navode žensku ćudljivost, a za neke poremećaje srčanog ritma kažu da se češće javljaju kod muškaraca nego kod žena.

Primere nekritičnog, nepotpunog i pogrešnog prenošenja nalaza istraživanja pronašli smo i u drugim časopisima iz ove oblasti. U časopisu Sensa, jul 2018, na strani 32, u tekstu „Dva sastojka koja garantuju budnost“ kažu: „Američki naučnici su utvrdili da kombinacija kakaoa iz čokolade i kofeina u moka kafi povećava budnost i koncentraciju, dok istovremeno smanjuje nivo anksioznosti.“. Pre nego što se prepustite uživanju u omiljenoj poslastici imajte na umu da je ovo istraživanje sponzorisala Herši kompanija (Hershey Company) koja je najveći proizvođač čokolade u Severnoj Americi, a sami istraživači navode niz ograničenja koji ograničavaju generalizaciju njihovih nalaza, kao što su prethodne ishrambene navike, uneta količina napitka u odnosu na telesnu težinu i druga.

U broju 210 iz avgusta 2018, Lepota i zdravlja u tekstu „Koncerti su nova joga“ prenosi rezultate istraživanja koji implikuju da je odlazak na koncerte korisniji od praktikovanja „joge ili šetnje psa“. Međutim, istraživanje nije sprovedeno na Univerzitetu Goldsmit u Londonu, kako se navodi, već ga je ralizovao Patrik Fagan koji je na ovom univezitetu predavač (u rangu naših asistenata ili demonstratora u nastavi) u saradnji sa O2 arenom, koja je organizator mnogih koncerata, pa i onih na kojima je sprovedeno konkretno istraživanje. O rezultatima istraživanja izvestili su mnogi svetski mediji (pr.1, pr.2, pr.3), ali do sada nisu objavljeni ni u jednom naučnom časopisu. U objavljenom tekstu navodi se i da su ispitanici bili podvrguti testu srčanog opterećenja, međutim u tekstovima na engleskom jeziku se kaže da su ispitanici nosili monitor srčane frekvencije, što nije isto.

Rekli biste da sitničarimo, ali đavo je u detaljima, i kada se prenose informacije objavljene u drugim medijima onda ih treba preneti u potpunosti. I tačno. Posebno ako se već navodi izvor sa kojeg je preuzet neki sadržaj. Primer da može biti i suprotno, pronašli smo u istom broju Lepote i zdravlja gde je objavljen „improvizovani“ recept za „mesečevo mleko“, navodno preuzet sa sajta bromabakery.com. Preuzeta je, zapravo, samo fotografija, a recept je potpuno izmišljen.

Fake News Tragač će u februaru objaviti nastavak ovog istraživanja, posvećen šarlatanskim oglasima u časopisima o zdravlju.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA