Slučaj Jelena Marjanović: medijska obdukcija bez kraja, etike i smisla


Ubistvo pevačice Jelene Marjanović je prethodnih godina bio najčešće eksploatisan i najekstremniji slučaj medijske upotrebe zločina u senzacionalističke svrhe. FakeNews Tragač analizirao je vesti koje su o ovom ubistvu objavljene na naslovnim stranama Informera, Aloa i Kurira, od 3. aprila 2016. (dan nakon što se ubistvo desilo), pa sve do 19. septembra 2019. godine. U tom periodu objavljeno je čak 735 vesti, najviše u Informeru (268), a potom u Alou (253) i Kuriru (232). Ova tri medija uplela su čak 237 različitih aktera u izveštaje o ubistvu, a detaljan spisak možete pronaći na kraju analize.

 

Svi analizirani tabloidi veoma često su koristili takozvane „izvore iz istrage”, koji najčešće iznose informacije o osumnjičenim osobama, čime se direktno narušava pretpostavka nevinosti. Uz „razotkrivanje” mogućih počinilaca, tabloidi iznose i podatke o novim dokazima policije i svedocima, često im dajući epitet krunski”. Fraze koje se redovno koriste su: najčuvanija tajna iz istrage, poslednja tajna iz istrage, otkrivamo neobjavljenu tajnu iz istrage ubistva, neobjavljeni detalji iz policijske istrage, klupko se odmotava, savršen zločin, ekskluzivno, jezivi detalji obdukcije i slično. Iako se za određene podatke navodno dobijene od „izvora iz istrage” pokazalo da su lažni, potvrđene su sumnje da postoji sprega između policije i novinara kada su na naslovnim stranama osvanule fotografije policije sa mesta zločina.

 

Mediji su više od 30 puta navodili da se „steže obruč oko počinioca” i predviđali „konačno rešenje misterije”. Kurir je otišao korak dalje, te je 9. novembra 2016. godine objavio da je ubica pevačice zapravo pronađen, u vesti pod naslovom: Otkriveno, pronađen ubica pevačice. Monstum je podvojena ličnost, ne seća se zločina. Vučić: Što se nas tiče, mi smo taj slučaj rešili”, što se brzo pokazalo kao neistinito. Samo mesec i po dana kasnije, 24. decembra 2016. godine, ponovo su objavili da je policija otkrila ubicu: Konačno, policija otkrila ubicu pevačice. Muž Zoran: Jedva čekam hapšenje”. Još jednom, njihova vest se pokazala kao lažna. Infomer je godinu dana kasnije „ekskluzivno otkrio” da je Zoran u zatvoru priznao ubistvo. 1

 

Tabloidi su informisali javnost o svakom novom detalju istrage, dokazu i svedoku, objavljujući izjave forenzičara, inspektora, psihologa i ostalih odgovornih lica, često anonimno, zbog čega je autentičnost navoda nemoguće utvrditi. U Informeru se od ukupno 268 naslova objavljenih o Jeleni Marjanović, čak 70 ticalo novih (krunskih) dokaza i svedoka iz istrage, tj. „Informerovih dokaza“. Tako je 24. decembra 2016, samo pet dana nakon što je izglasan da sa pozicije v.d. direktora policije pređe na položaj zvaničnog direktora policije, Vladimir Rebić dao sledeću izjavu: Znamo ko je ubio Jelenu, imamo čvrste dokaze. Kada sam došao na funkciju, rekli su mi ko je ubica, hapsićemo ga kad dokazi budu neoborivi, što je Informeru dalo povod da dve nedelje kasnije najavi hapšenje ubice u roku od nekoliko dana”, što se, kako je vreme pokazalo, nije dogodilo.

Osim pojedinaca koji su uključeni u istragu, preko tabloida se oglašavao i čitav niz aktera koji sa istragom nemaju nikakve neposredne veze. Informer je 7. 11. 2017. objavio Šešeljevu izjavu Svekar sve zna. Pustite me da ga ispitam. Kad bih ja primenio svoje metode, taj bi sve o Jeleninom ubistvu priznao za 24 sata. Naredne godine, 17. jula, Informer prenosi Šešeljevu izjavu da bi istragu počeo od Tomislava Nikolića i Borisa Tadića jer oni „vole gatare i mlade devojke sa estrade“.

Nekoliko puta desilo se da je Informer naveo kako „ima uvid u dokumenta iz istrage” (6. 5. 2016) ili da je došao do podatka da policija prisluškuje telefone članova porodice Marjanović. Informer je zatim više puta otkrio „šokantne detalje iz istrage” ili „nove dokaze”, za koje se ispostavilo da nisu istiniti, uključujući i navode o tačnom mestu ubistva Jelene Marjanović. 2

 

Nisu samo tabloidi iznosili u javnost detalje iz istrage vezane za počinioca. Detalje o hapšenju počinioca iznosio je 2016. godine i sam predsednik države Aleksandar Vučić, tada prvi čovek Vlade. Prvi slučaj komentarisanja slučaja Jelene Marjanović u Informeru desio se dva dana pred izbore (22. 4. 2016). Naime, Informer je na naslovnoj strani objavio sledeću vest: Premijer Vučić apelovao na policiju: Ne objavljujte ime ubice pre ponedeljka! Ne mešam se u rad policije, ali voleo bih kad bi bilo moguće da informacije o ubistvu ne izlaze u javnost pre ponedeljka da ne bi bilo raznih spekulacija i zlopotreba u političke svrhe. Ovakav vid izjave predstavlja direktnu zloupotrebu državne funkcije tokom izborne tišine i mešanje u rad istražnih organa.

U maju 2016. Aleksandar Vučić, tada premijer, nastavlja da komentariše slučaj i rad policije i tužilaštva. Ponovo u Informeru, samo mesec dana nakon ubistva (9. 5. 2016), na naslovnoj strani objavljena je sledeća vest: Vučić potvrdio. Policija zna ko je ubio Jelenu. Premijer o slučaju koji potresa Srbiju: Inspektori znaju sve, ali još traže materijalne dokaze. Nedvosmisleno se zna ko je umešan, ali ta saznanja za tužilaštvo nisu dovoljna.

Narednih mesec dana usledile su još tri Vučićeve izjave na naslovnim stranama Informera: Vučić: Siguran sam da će policija rešiti ovaj slučaj (11. maja 2016), Vučić: Skupljaju se dokazi, ubica će biti uhapšen (15. jun 2016), Vučić potvrdio: Policija zna ko je ubio Jelenu, ali nema dokaza (12. septembar 2016).

 

Fraza „šokantna otkrića“ upotrebljava se u vestima bez informativne vrednosti, u svrhu njihove senzacionalizacije. Takav primer predstavlja vest Informera od 21. septembra 2017. godine: Najnovije šokantno otkriće. Svekrva monstrum. Kad su joj javili da je Jelena nađena mrtva, Zoranova majka Zorica Marjanović pred novinarima plakala i glumila tugu i bol, a u kući je posle toga mirno lakirala i nadograđivala nokte. Da li je Zorica menjala nokte da bi sakrila tragove zločina? Saznanje za ubistvo – Zorica na desnoj ruci nema nijedan sređen nokat. Prima saučešće – posle nepunih sat vremena Zorica ima urađena tri nokta.

Na sličan način analizirani mediji su izveštavali da je Zoran Marjanović seksualni manijak i da „razmenjuje seksi poruke sa Radom iz Beča”, da je „verski fanatik“ i „sektaš“, da misli da je „mesija“ i da donosi „ključ spasenja“.

 

Informer je imao izuzetno kreativan pristup u pokušaju da senzaciju oko ubistva održi na istom nivou dva meseca nakon što se ubistvo desilo. Tako je 3. maja 2016. ovaj list pokrenuo kampanju u kojoj nudi 1.000.000 za informaciju o Jeleninom ubici: Naša redakcija isplatiće milion dinara onome ko dostavi podatke koji će dovesti do hapšenja ubice ‘zvezde Granda‘. Sve dojave šaljite na kojeubiojelenu@informer.rs. Isti potez ponovili su 20 dana kasnije, a iznos nagrade povećali čak pet puta.

Informer, dakle, oponaša ulogu policije i apeluje da „zver koja je masakrirala Jelenu mora biti najstrože kažnjena“. U daljem izveštavanju, na naslovnim stranama nijednom nisu objavljene niti pomenute informacije koje je Informer dobio od čitalaca. Sa druge strane, Alo je od 6. do 12. oktobra 2017. godine objavio posebna izdanja, odnosno priču u sedam nastavaka pod nazivom Dosije Jelena.3

 

Krunu senzacionalizma predstavljaju vesti o natprirodnim dešavanjima u slučaju ubistva, okultnim pojavama i ritualima, sektaškim delatnostima, predskazanjima i prokletstvima. Njih često prate i izjave parapsihologa, numerologa, astrologa, sektologa, proročica i vidovnjaka, koji su komentarisali sve, od čina ubistva preko dokaza do počinioca, a često su i sami bivali „u potrazi sa rešenjem“. Neki od njih su vidovnjak Zlatko Šumadijski, proročica Vesna Versaće, istražiteljka Vendi, numerolog Miša Zomboran i balkanski Nostradamus.

Od ukupno 735 vesti, čak 80 se ticalo natprirodnog i okultnog, a po broju takvih sadržaja prednjači Alo. Najistaknutiji primeri ovakvih vesti i izjava obljavljenih u novinama Alo su sledeći: „Jelenin duh šeta nasipom u Borči?!“ (8. 5. 2016); „Satanisti piruju na mestu gde je ubijena Jelena“ (11. 5. 2016), „Sova predskazala Jeleninu smrt“ (9. 1. 2017); „Nada Topčagić: Jelena je živa!“ (14. 4. 2017)…

Kurir se fokusirao na vračanja, narodna verovanja, prokletstva i misterije i izveštavao u maniru časopisa Zona sumraka. Neki od primera objavljenih u Kuriru jesu: „Misterija, dve žene uznemiravale Marjanoviće. Vašu Jelenu ubila je jedna mračna sekta. Oni otimaju ljude i vade im organe, rekle su dve misteriozne žene mužu i majci ubijene pevačice u subotu na kobnom nasipu u Borči“ (23. 5. 2016); „Bolesnici, razvrat na nasipu smrti. Orgijaju na mestu Jeleninog ubistva“ (3. 10. 2016); „Tajni život Marjanovića. Kako je vračala svekrva ubijene pevačice“ (18. 11. 2016); „Horor u Borči. Ubica ostavio kolac na mestu gde je ubio pevačicu.“ (26. 3. 2017).

 

U svrhu uvida u širinu cele priče koju su tabloidi ispleli oko slučaja ubistva, FakeNews Tragač sastavio je spisak svih aktera (subjekata i objekata) pomenutih u tekstovima o ubistvu Jelene Marjanović tokom prethodne tri i po godine, od 3. aprila 2016. do 19. septembra 2019. godine. Broj različito identifikovanih aktera je 237, a na ovom mestu ih navodimo sve, abecednim redom, onako kako su imenovani:

 

Sandra Maksimović, FakeNews Tragač

U prikupljanju podataka učestvovale Darija Stjepić i Svetlana Paramentić.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA