Nestorovićeve semantičke igre: imunitet „iščezava“ nakon dva meseca


Branimir Nestorović je na svom VK profilu 18. novembra objavio post sledeće sadržine: „Imunitet iščezava posle dva meseca od vakcinacije u svim grupama ispitanika, kaže rezultatibstudije is Izraela”. Tome je dodao i link prema članku Waning Immunity after the BNT162b2 Vaccine in Israel (Opadanje imuniteta nakon vakcine BNT162b2 u Izraelu), objavljenom u časopisu „The New England Journal of Medicine“.

Pri sažimanju nalaza Nestorović se poslužio trajnim glagolom „iščezava“, pa se poruka može dvojako tumačiti: da imunitet posle dva meseca slabi (što bi bio daleko jasniji i pošteniji prevod) ili da posle dva meseca nestaje (što bi bila potpuna laž).

 

Analiza slabljenja imuniteta

Da će imunitet posle dva meseca iščeznuti ne može se pročitati u linkovanom naučnom članku, niti se može izvesti iz objavljenih rezultata. Naime, u ovom su radu izraelski istraživači objavili rezultate istraživanja realizovanog sa ciljem da se proceni uloga slabljenja imuniteta stečenog vakcinacijom Fajzer / Bajontekovom vakcinom u novom talasu Covid-19, koji je u Izraelu počeo sredinom juna ove godine, kada je registrovan i novi delta soj virusa.

Na osnovu rezultata analize podataka iz baze izraelskog ministarstva zdravlja o vakcinalnom statusu, potvrđenoj infekciji i težini bolesti, istraživači zaključuju sledeće: „Ovi nalazi ukazuju da imunitet protiv delta varijante SARS-CoV-2 opada u svim starosnim grupama nekoliko meseci nakon prijema druge doze vakcine“.

Objavljeni rezultati pokazuju da je stopa infekcije u svim starosnim grupama bila veća kod ranije vakcinisanih osoba nego što je to slučaj kod osoba koje su vakcinisane dva meseca nakon njih, ali ne i da će imunitet iščeznuti nakon ova dva meseca. Naprotiv, u istom ovom naučnom članku autori kažu: „Ustanovljeno je da su vakcinisane osobe, kada ih poredimo sa nevakcinisanima, zaštićene čak i nakon šest meseci. Međutim, efikasnost je bila značajno niža nego u periodu bližem datumu vakcinacije. Naši nalazi su u skladu sa nalazima istraživanja (eksperimentalnog dizajna) vakcine BNT162b2, koje je pokazalo smanjenje efikasnosti vakcine protiv simptomatske infekcije sa 96% u prva dva meseca nakon vakcinacije, na 84% u četiri do sedam meseci nakon vakcinacije, kada se uzme u obzir prosek za sve starosne grupe zajedno“ (Diskusija, para 4.)

Na osnovu rezultata ovog istraživanja Ministarstvo zdravlja Izraela je u julu 2021. godine donelo odluku da odobri davanje buster (treće) doze vakcine osobama koje su vakcinisane najmanje pet meseci ranije. Isti zaključak za davanje buster (treće) doze Fajzer / Bajontek (BNT162b2) najmanje pet meseci od davanja druge doze doneo je i naš Stručni komitet za imunizaciju 20. oktobra 2021. godine. Zaključak je objavljen u Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv Covid-19 u Republici Srbiji.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA