Da li je tačno da su letovi između Afrike i Južne Amerike nemogući?


Ukoliko ste gledali film „Bogovi su pali na teme“ verovatno vam je ostala upečatljiva scena kada pilot jednog aviona kroz prozor baci flašu koka-kole koja pada nedaleko od jednog afričkog plemena. Ovaj interesantan isečak, po nekim teoretičarima zavere ne bi bio moguć u realnom svetu jer je za njih letenje aviona iznad Afrike upitno.

Istina je da Afrika ima problema sa manjkom aviotransporta, najpre zbog manjka kompanija koje se njime bave, ali to nikako ne znači da avioprevoz tamo ne postoji. Jedan od spornih „dokaza“ koje neki ljudi koji veruju da je Zemlja ravna ploča često plasiraju, je taj da ne postoji aviosaobraćaj između Afrike i Južne Amerike. Prema njihovom mišljenju, tog saobraćaja nema zbog Zemljinog „ravnog“ oblika, pa globularni prikaz Zemlje u tom delu sveta „samo ispunjava prazan prostor“.

Takođe postoji i mišljenje da je nebezbedno preletati Atlantik, što zbog njegove veličine, te nemogućnosti aviona da ga prelete bez dosipanja goriva, što zbog toga što u slučaju kvara, piloti ne bi imali gde da prizemlje avion. Ovo ipak nije tačno. Određene specifične mere predostrožnosti postoje kada je u pitanju preletanje Pacifika, ali ne i Atlantskog okeana.

Na sajtu kompanije „Ethiopian Airlines“ lako možemo pronaći ponudu letova iz Afrike za Južnu Ameriku. Na primer, najpopularnija direktna linija između dva kontinenta je Adis Abeba – Sao Paulo, a let traje 12 sati bez presedanja. U suprotnom smeru, postoji linija od Sao Pula do Johanesburga. Kompanija „LATAM Airlines“ nudi direktan let između ova dva grada koji traje oko 10 sati, dok kompanije „Ethiopian Airlines“ i „South African“ nude istu tu liniju, ali sa presedanjem i tada je potrebno između 25 i 22 sata da se stigne od Južnoafričke Republike do Brazila.

Aviokompanije iz Afrike nisu jedine koje nude letove preko južnog dela Atlantika. Bliskoistočne kompanije poput „Qatar Airways“ i „Emirates“ su dva najveća konkurenta koji nude avioprevoz iz Afrike i preko nje. Na primer „Qatar Airways“ nudi liniju iz Johansburga do Dohe, a zatim od Dohe do Sao Paula koja leti preko Afrike, Atlantika i na kraju stiže do Južne Amerike.

Pored ovoga, na sajtu flightradar24.com možete u realnom vremenu posmatrati avione koji trenutno lete. Na tom sajtu vidi se da ima aviona koji, osim što s Afrike lete za Južnu Ameriku i preleću Afriku kako bi došli do Brazila, Argentine, Čilea…

Takođe, treba napomenuti da se radi o prevozu između kontinenenata sa niskim BDP-om i ekonomskim razvitkom slabijim u odnosu na ostale naseljene kontinente. Putnici sa oba kontinenta verovatno su zainteresovaniji za druge destinacije poput Evrope i Severne Amerike. Osim što bi razvijanje aviokonekcije između njih bila preskupa za obe strane, trenutno nema velike potražnje za njom.

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA