Da li brijanje čini dlaku jačom?


Jedan od glavnih likova „Ratova zvezda“ jeste majmunoliki, dlakavi Čubaka. Ukoliko niste gledali ovu franšizu, možda ste gledali serijal o „Porodici Adams“, gde se pojavljuje rođak It. On je dlakavo biće sa naočarima za sunce i šeširom. Ono što je zajedničko ovim likovima je to što su postali simbol dlakavosti, te se često porede sa nekim ko se dugo nije brijao, šišao ili ima dugu i gustu dlaku.

Otklanjanje telesnih dlaka nije nešto o čemu se mnogo govori u javnosti, a čak i u privatnim razgovorima ova tema ume da bude tabu. Zbog toga, ona je izuzetno pogodno tlo za stvaranje mitova. Jedan od njih je taj da dlake postaju gušće, deblje ili jače ukoliko se uklanjaju brijačem.

Koliko god ovaj mit bio popularan, demantovan je još pre nego što su se Čubaka i rođak It uopšte pojavili na bioskopskim platnima. Mildred Troter, istraživačica koja je radila na Departmanu za anatomiju Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu, još početkom 1928. godine u svom radu „Hair growth and shaving“ utvrdila je kako „ne postoji dokaz da brijanje ima bilo kakvog efekta na rast brade“.

Takođe, 1970. godine Jelva Linfild i Piter MekVilijams objavljuju rad u „Časopisu za istraživačku dermatologiju“ pod naslovom „Shaving and hair growth“. Oni su testirali pet mladih muškaraca koji su brijali jednu nogu svake nedelje nekoliko meseci, dok drugu nisu brijali uopšte. Na kraju testiranja, nije pronađena nikakva razlika u količini i gustini dlake, kao ni u vremenu koje je potrebno da dlake ponovo izrastu. „Ovaj eksperiment je dao dodatne dokaze da brijanje ne ubrzava rast dlaka, niti stimuliše rast novih dlačica“, zaključuju autori.

No, vratimo se u ovaj vek. U analizu ovog mita u julu 2022. uključuju se i domaći mediji. Portal Mondo je objavio tekst pod naslovom „Da li od brijanja dlačice stvarno brže rastu? Stručnjaci otkrili istinu, evo i da li postaju tamnije i deblje!“. Kasnije su isti tekst preneli i portali Najžena, Objektiv, i Espreso. U njemu su svoje komentare dali kozmetičarka Džoi Taverniz i dermatolog dr Majkl Džejkobs. Oboje su saglasni „da je reč o mitu koji napokon treba raskrinkati“.

Razlika između brijanja i depilacije je u tome što brijanje ne utiče na koren dlake, pa je samim tim dlaci potrebno manje vremena da izraste i postane vidljivija. „Kada se brijete, praktično skraćujete dlačice, ne utičete na sam koren. A koliko su one tamne i jake zavisi isključivo od genetike“, zaključuje Džejkobs.

Saša Sokač, farmaceut iz Hrvatske i autor na portalu zdravlje.hr, u svom tekstu tvrdi da su promene u kvalitetu i kvanitetu dlaka povezane sa promenama u organizmu, a ne sa učestalošću brijanja. „Neočekivane ili nagle promene u dlakavosti mogu nastupiti kao nuspojava nekih lekova, upalnih procesa, tumora ili hormonalnih disbalansa“, kaže on.

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA