Da li inkognito mod na brauzeru čini našu pretragu nevidljivom?


Nakon poraza svog kandidata na boks meču, profesor Stević iz „Lajanja na zvezde“ izlazi sam iz voza. Kada ga okupljeni pitaju gde mu je šampion, on kratko odgovara da ne zna, zato što „putuje inkognito“, što bi – prema Rečniku Matice srpske – značilo da putuje „prikrivajući svoj identitet“, „krišom“, „tajno“. Danas, reč inkognito često se vezuje za opciju Guglovog internet pretraživača koja nam omogućava da anonimno putujemo internetom. Međutim, koliko je to putovanje zapravo tajno?

Šta je zapravo inkognito mod objašnjava i sam Gugl, koji na svojoj stranici za pomoć korisnicima daje jasne informacije. Tamo piše da je inkognito mod zapravo pretraga koja ne čuva nikakve podatke na uređaju. U to računamo istoriju pretrage, podatke sajtova, kao i korisnička imena i šifre koje se upisuju prilikom prijave na onlajn naloge. Ovo ipak ne uključuje stvari koje se preuzimaju sa interneta. Zahvaljujući inkognito modu, druga osoba koja bude koristila isti uređaj nakon vas neće imati nikakav uvid u to šta ste pretraživali na internetu.

Ipak, to ne znači da drugi korisnici interneta ili neki servisi neće videti vašu aktivnost. Gugl naglašava da inkognito mod ne sprečava sajtove, internet provajdere ili server na koji je uređaj umrežen, da nadgledaju deo vaših aktivnosti. Takođe, ukoliko se ulogujete na neki nalog, sajt će moći da prati vašu aktivnost. Ovo znači da inkognito mod sakriva informacije o pretraživanju samo od drugih osoba koje koriste isti uređaj, ali ne i od servisa na internetu koji imaju uvid u vaše aktivnosti.

Gotovo iste karakteristike pominju u svojim objašnjenjima i drugi brauzeri kao što su Fajerfoks, Edž i Safari. U objašnjenju privatne pretrage koju Majkrosoft nudi putem opcije „InPrivate“ u svom brauzeru Edž, piše i da ovakva pretraga ne štiti od malicioznih sajtova, reklama ili virusa.

Darin Fišer jedan je od Guglovih programera koji je učestvovao u stvaranju inkognito moda. On je u intervjuu za portal Trilst objasnio s kojom idejom je nastao ovaj mod, koje opcije nudi i šta korisnici zapravo mogu da očekuju od upotrebe ovog načina pretrage. Fišer kaže da su prilikom imenovanja inkognito moda hteli da se ograde od reči „privatnost“ i „anonimnost“, jer to zapravo nije ono što nudi inkognito mod.

„Prednost inkognito moda je upravo to što ne čuva informacije iz prethodnih pretraga, što onesposobljava avio-kompanije da znaju koliko ste puta tražili neki let i eventualno podignu cenu karte“, navodi Fišer jedan od primera. Uz to, inkognito mod pomaže da se ne mešaju različite pretrage na računarima koje koristi više osoba.

Nakon gašenja privatnog prozora brišu se gotovo svi podaci o toj sesiji sa uređaja, ali ne i podaci koje su možda preuzeli sajtovi ili serveri na koje je uređaj povezan, jer ih inkognito mod u tome ne sprečava.

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA