Da li je Tesla tvrdio da je Zemlja ravna ploča?


„Ne gledam dokumentarce, uglavnom ne palim TV i, ovaj, verujem da je Zemlja ravna”, reče pre nekoliko godina estradna umetnica Andreana Čekić u Ami G šouu na TV Pink. Voditelj Ognjen Amidžić, u odbrani nauke, gošću „tera nazad u Zadrugu”, i navodi kako smo otišli daleko od obrazovanja i nauke, te da su nas pojele te „teorije zavere”. „Kad budeš leteo ovako oko te kugle, onda ću da poverujem”, brani se Andreana, kružeći nekakvim markerom po vazduhu.

Ali ovde nije kraj te scene. „Da sam mlađi, otišao bi za astronauta, obavio sve to, snimio mobilnim i doneo ti”, pokušava i dalje Amidžić da vrati gošću na stranu nauke. „Ahaa, pa bi te khh” – ne da se ona, simulirajući u vazduhu prerezivanje vrata koje bi valjda stiglo Amidžića ako bi on svojim snimkom sa mobilnog telefona pokazao kako planeta Zemlja zaista izgleda kada je gledamo iz svemira.

I sve ovo ne bi bilo predmet analize FakeNews Tragača da je ostalo isključivo na prepucavanju u jednoj emisiji zabavnog karaktera, koja ugošćava estradne umetnike i bavi se prevashodno „lakim” temama. Ali, „ne lezi vraže”, nakon emisije brojni mediji počeli su da eksploatišu ovu priču željni klikova i senzacije, pa su razapeli Andreanu Čekić do te mere da je ona odlučila da reaguje na njihovo pisanje.

I Andreana konja (čitaj medije) za trku ima, pa je na društvenoj mreži X, tada još uvek na Tviteru, objavila članak Sputnjika vrlo interesantnog naslova: „Tesla: Zemlja nije planeta, a zvezde su prikačene na svodu”. U samom tekstu Sputnjik navodi i kako je Tesla tvrdio da je Zemlja polje, a ne planeta, da nema ivicu, te da „ona pobija gravitaciju, jer jedina sila kojoj se treba suprotstaviti je elektromagnetna sila, a ne gravitacija”.

Međutim, zapravo se radi o citatima manje poznatog jutjubera Darela Foksa, koji se bavi dokazivanjem teorije da je Zemlja ravna ploča. U ovom slučaju, njegov citat je u jednoj Fejsbuk objavi završio pored Teslinog citata i tako je nastala zabuna koja je potom objavljena na Sputnjiku.

Da Tesla nije smatrao kako je Zemlja ravna ploča može se iščitati iz njegovih članaka u kojima je jasno karakteriše engleskom rečju globe, koja označava sferični ili zaobljeni oblik. Da Tesla nije mislio kako je Zemlja ravna ploča za Tragač je potvrđeno i u Muzeju Nikole Tesle, a australijskom portalu za utvrđivanje činjenica AAP to su potvrdili i drugi istraživači koji se bave delom našeg slavnog naučnika.

Ipak, Andrana Čekić nije odustala od svoje teorije. Ni Amidžić nije odustao od eksploatisanja njenih uverenja, pa joj je ove godine u svojoj emisiji opet dao priliku da govori o Zemlji kao ravnoj ploči, a istu priču plasirala je i na drugim televizijama. Prošle godine kod Amidžića celoj priči dodala je i tvrdnju da je „mesec projekcija”. „Ne znam da li je ravan. Mesec se sam projektuje od nečeg. Komplikovano je” rekla je prošle godine Andreana.

I jeste, nauka je vrlo komplikovana, ali su zato teorije zavere jednostavne. Zbog toga nam je nekada lakše da pre verujemo u njih nego u pravu nauku. Andreani smo ipak zahvalni na tome što se u njenim novijim nastupima vezanim za izravnavanje Zemlje makar ne spominje Nikola Tesla.

Ivan Subotić i Tijana Femić Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA