Da li čaša vina ima uticaj na organizam kao sat vremena u teretani?


„Višak kilograma“ jedna je od fraza koje se beskonačno ponavljaju u reklamama. Preparati i sredstva koji potpomažu mršavljenje nalaze se među najčešće reklamiranim proizvodima u medjima i na internetu. Deluje da su pojedinci spremni da neumorno smišljaju bilo kakve alternative treniranju i odricanju od hrane kako bi dokazali da postoji lak i bezbolan model mršavljenja. Ovaj trend prate i mediji, pa ne čudi što su neki od njih pogrešno protumačili jedno naučno istraživanje i vino predstavili kao preparat koji može zameniti odlazak u teretanu.

Dr Džejson Dajk sa Univerziteta u Alberti je 2012. godine rukovodio istraživanjem čiji je zaključak da resveratrol poboljšava učinke fizičke aktivnosti, rada srca i jačinu mišića. U pitanju je sastojak orašastih i bobičastih plodova, uključujući i grožđe od kog se pravi crno vino. S obzirom na to da je crno vino jedan od prirodnih izvora resveratrola, mediji su požurili sa zaključkom da je konzumacija jedne čaše vina dovoljna da zameni sat vremena treninga.

Ipak, istina je da koncentracija ovog organskog jedinjenja u vinu nije dovoljna kako bi njegov uticaj zamenio vežbanje. Čak je i sȃm Univerzitet na kom je sprovođeno istraživanje demantovao navode da je vino adekvatna zamena za teretanu. „Resveratrol može da pomogne ljudima koji žele da vežbaju, ali nemaju fizički kapacitet da to urade“, pojasnio je Dajk, ali to nije izgovor za izbegavanje treninga.

Važno je naglasiti i da je Dajkovo istraživanje sprovedeno na pacovima, a ne na ljudima. Prilikom objavljivanja rezultata eksperimenata, Univerzitet je najavio kako tek za nekoliko meseci treba da počne testiranje resveratrola na ljudima sa dijabetesom i srčanim problemima kako bi se sklopila šira slika o delotvornosti ovog prirodnog jedinjenja.

Pored ovog postoji još jedno istraživanje koje se bavilo odnosom resveratrola i fizičke aktivnosti. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Advances in nutrition pod nazivom „Resveratrol: Koliko vina moramo da pijemo da bismo ostali zdravi?“, a sproveli su ga Sabin i Ralf Vajskirhen. Oni su došli do gotovo istog zaključka kao i Dajk. Resveratrol ima povoljne efekte, ali njegova količina u vinu je prosto premala da bi se opisani efekti ostvarili samim konzumiranjem.

Dok mediji tvrde da je za ostvarivanje pozitivnih efekata dovoljna samo jedna čaša vina dnevno, Dajk navodi radikalno drugačiji zaključak: „Ako pijete crno vino kako biste dobili resveratrol, morali biste popiti negde između 100 i 1000 boca na dan“. Takav savet je duhovit, ali u isto vreme i neostvarljiv, jer naši bubrezi ne bi podneli toliku količinu tečnosti čak i da je reč o vodi.

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA