Da li je tačno da su Amiši otporni na teške bolesti?


Sledbenici menonitskog starešine Jakoba Amana verovali su da je laganje osnova za ekskomunikaciju, da odeća treba da bude jednoobrazna, a muške brade nepodrezane. Danas su prepoznatljiviji pod nazivom Amiši, a oko 370.000 njih naseljava Sjedinjene Američke Države.

Uprkos pisanju pojedinih medija, njihov karakterističan, ruralan način života nije dovoljan za očuvanje savršenog zdravlja. Besmislice o tome da Amiši „ne mogu da dobiju rak“ šire se medijima dugi niz godina, iako istraživanja ukazuju na drugačije zaključke. Autizam kod dece Amiša zaista se registruje ređe u odnosu na opštu populaciju, ali nije tačno da deca Amiša ne mogu da ga imaju. Kad je reč o kardiovaskularnim oboljenjima, jedna anamnestička studija pokazala je da je ukupna prevalenca kardiovaskularnih bolesti čak bila veća među Amišima na prostoru Severne Indijane od nacionalnog proseka koji se beleži kod belaca u SAD. Takođe, u slučaju pojedinih mentalnih problema, poput depresije, kod Amiša je primećen skor depresivnosti dvostruko viši nego u opštoj populaciji, pokazalo je jedno istraživanje.

Tokom pandemije koronavirusa na društvenim mrežama su kružile dezinformacije o tome kako Amiši ne obolevaju od kovida. Da ni to nije istina pokazuje istraživanje iz maja 2020. godine, koje govori o širenju koronavirusa kod Amiša u Ohaju. Štaviše, u naučnom radu objavljenom 2023. godine, posvećenom obrascima prekomerne smrtnosti unutar zatvorenih verskih zajednica, ukazano je na veliki broj smrtnih slučajeva u zajednici Amiša tokom 2020. godine.

Ipak, treba istaći i da navike Amiša zaista mogu imati pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje. Za amišku zajednicu karakteristična je učestala fizička aktivnost, pretežno zbog posla i održavanja domaćinstva, kao i konzumacija hrane koju sami uzgajaju. Pored toga, u studiji koja proučava odnos članova ove zajednice prema zdravlju, navedeno je kako Amiši koriste dodatke ishrani poput vitamina, minerala, biljaka, vlakana i enzima, češće od onih koji nisu Amiši.

I premda je ova religiozna zajednica često tema spekulacija o „natprirodnom zdravlju“, istina je da, bez obzira na specifičnost njihovog načina života, Amiši nisu izuzeti od zdravstvenih izazova i poteškoća. Za sada nas nijedan lek prirodnog ili veštačkog porekla, niti specifičan stil života, ne mogu u potpunosti zaštiti od kancera, autizma i kardiovaskularnih bolesti, ili nam podariti nekakve supermoći koje štite naše zdravlje.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA