Da li vas „seksanje četiri puta nedeljno“ može spasiti od kamena u bubregu?


„Milenko, po peti put vam kažem, nemate kamen u bubregu“, nervozno izusti doktor, pokušavajući da se otarasi hipohondričnog pacijenta. „Dobro, doktore, ako vi tako kažete. Ali recite mi, ako je možda taj kamen ipak tu negde… ili ako se trenutno stvara… Recite mi, kako mogu da predupredim problem, da ga se otarasim kamena pre nego što naraste?“, nastavlja pacijent molećivo.

Doktor ga pogleda kivno, sada već potpuno rešen da ga se za danas otarasi. Ipak, najednom pogled mu se umiri. Ima ideju. „Evo izvolite, to je vaša terapija za prevenciju kamena u bubregu“, reče doktor i doda Milenku nespretno iscepljeno parče papira sa uputstvima. „Seks četiri puta nedeljno?“, pomalo zbunjeno promuca Milenko. „Tako je“, klimnu glavom doktor. „Nova studija o seksualno bubrežnoj terapiji otkrila je da upravo seksulani odnosi pomažu u prevenciji stvaranja kamena u bubregu“, zaključi doktor i pokaza pacijentu put ka vratima.

Naravno, ova scena iz ordinacije je u potpunosti izmišljena. Ipak, pacijenti koji se plaše kamena u bubregu mogli su – vođeni naslovima iz medija – da poveruju kako im „seksanje četiri puta nedeljno“ može pomoći da se zaštite od ove dijagnoze. Takav zaključak mediji su izvukli iz studije o spontanom izbacivanju kamena iz bubrega koja je 2022. godine objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine.

Međutim, problem leži u tome što predmet pomenute studije nije bio preventivni uticaj seksualnog odnosa na formiranje kamenja u bubregu. Ona se zapravo bavila evaluacijom efikasnosti seksualne aktivnosti u podsticanju izbacivanja kamenja iz uretera (mokraćovoda). Dakle, prevencija nije bila predmet ove studije, niti se ona bavila kamenjem koje se nalazi u bubrezima. U pitanju je bila analiza već postojećih studija o efektima seksualnog odnosa, ali i masturbacije na stopu izbacivanja ureteralnog kamenja.

Ali, kako su mediji došli do ovakvih zaključaka? Jedan od mogućih odgovora na ovo pitanje jeste da se radi o lenjosti novinara koji nisu pročitali istraživanje o kom pišu. Umesto toga, oslonili su se na pisanje stranih tabloida. Britanski Dejli mejl i američki Njujork post preneli su u svojim tekstovima da se studija bavi bubrežnim kamenjem (kidney stones), zato što ono zaista nastaje u bubrezima. Međutim, studija o kojoj su pisali bavi se ovim kamenjem u trenutku kada se ono već nalazi u mokraćovodu.

U studiji je zaista zaključeno da je praktikovanje seksualnih odnosa ili masturbacije tri do četiri puta nedeljno korisno za podsticanje spontanog izbacivanja kamenja iz mokraćovoda. Još jedan zaključak studije jeste da je ljudima koji imaju seks tri do četiri puta nedeljno potrebna manja količina dodatnih analgetika ili intervencija endoskopskog razbijanja kamenja. To znači da je čak i uz redovan seks određenim ljudima koji žele da izbace kamen iz mokraćovoda ipak potrebna i makar neka, ograničena, vrsta medicinske intervencije.

Ivan Subotić i Tijana Femić Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA